Reklama
Reklama

Już wiem, co podam na Wszystkich Świętych do kawy. Ciasto Dotyk Anioła smakuje niewiarygodnie

Jesienna aura sprzyja przygotowywaniu różnego rodzaju wypieków. Nic tak nie poprawia humoru w chłodny, deszczowy dzień, jak solidny kawałek pysznego ciasta. Jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie ulubionej herbaty lub kawy. Poszukując nowych receptur na wypieki, warto wypróbować przepis na ciasto Dotyk Anioła. Deser smakuje iście niebiańsko.

Ciasto Dotyk Anioła - nie tylko do kawy

Ciasto Dotyk Anioła to wypiek, który może zaskoczyć twoich gości. Pyszny biszkopt ze słodkim kremem i egzotycznym musem na bazie galaretki to rewelacyjna kompozycja, która pasuje idealnie nie tylko do ulubionej kawy, ale również aromatycznej herbaty. Ciasto Dotyk Anioła jest niezwykle delikatne i niebiańsko smakowite - z pewnością szybko zniknie z patery.

Do wykonania egzotycznego musu można wykorzystać między innymi mango lub miechunkę peruwiańską. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie chcesz użyć tych owoców do ciasta, to z powodzeniem można zastąpić je brzoskwiniami bądź nektarynkami.

Przeczytaj też: Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

Ciasto Dotyk Anioła - przepis

Przygotowywanie ciasta należy rozpocząć od upieczenia biszkoptu. Do tego celu niezbędna okaże się blaszka o wymiarach 25x25 cm. Poza tym lista składników prezentuje się następująco: 

  • 4 jajka; 
  • 150 g mąki pszennej tortowej; 
  • 150 g drobnego cukru; 
  • łyżeczka proszku do pieczenia; 
  • szczypta soli; 
  • 200 g białej czekolady; 
  • 250 ml śmietany kremówki; 
  • 250 ml jogurtu greckiego; 
  • 2 łyżeczki żelatyny; 
  • 2 łyżeczki cukru pudru; 
  • 500 g mango lub brzoskwiń; 
  • galaretka o smaku ananasowym. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki - przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że są w temperaturze pokojowej. Zaopatrz się w miskę. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misce i ubij je na sztywną masę, dodając przy tym szczyptę soli. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać drobny cukier.  
  2. Zmniejsz obroty i do powstałej piany dodawaj powoli po jednym żółtku. Następnie odłóż mikser, połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i również stopniowo dodawaj do masy, mieszając całość drewnianą łyżką. 
  3. Wysmaruj foremkę masłem lub olejem rzepakowym, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Warto co jakiś czas kontrolować, czy biszkopt jest gotowy. Wyciągnij go z piekarnika i przestudź.
  4. Teraz zajmij się przygotowaniem galaretki. Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, jednak użyj nieco mniejszej wody. Następnie pokrój drobno mango lub brzoskwinie i rozmieść na biszkopcie. Gdy galaretka lekko stężeje, ją również możesz wylać na biszkopt.
  5. Na koniec pozostał krem. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, a kremówkę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę z jogurtem, a następnie rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie. Gdy żelatyna nieco przestygnie, dodaj do niej dwie łyżki ubitej wcześniej śmietany i wymieszaj porządnie. Dodaj resztę śmietany oraz czekoladę wymieszaną z jogurtem.  
  6. Porządnie wymieszaj krem i wyłóż jego warstwę na biszkopt. Wsadź blaszkę do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto będzie gotowe. 

Ciasto Dotyk Anioła z pewnością zasmakuje twoim gościom. Warto podać je do kawy po uroczystym obiedzie z okazji dnia Wszystkich Świętych. Niejedna poczęstowana osoba zapyta o przepis.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasto | desery | słodycze