Już wiem, co podam na Wszystkich Świętych do kawy. Ciasto Dotyk Anioła smakuje niewiarygodnie
Jesienna aura sprzyja przygotowywaniu różnego rodzaju wypieków. Nic tak nie poprawia humoru w chłodny, deszczowy dzień, jak solidny kawałek pysznego ciasta. Jeszcze lepiej smakuje w towarzystwie ulubionej herbaty lub kawy. Poszukując nowych receptur na wypieki, warto wypróbować przepis na ciasto Dotyk Anioła. Deser smakuje iście niebiańsko.
Ciasto Dotyk Anioła to wypiek, który może zaskoczyć twoich gości. Pyszny biszkopt ze słodkim kremem i egzotycznym musem na bazie galaretki to rewelacyjna kompozycja, która pasuje idealnie nie tylko do ulubionej kawy, ale również aromatycznej herbaty. Ciasto Dotyk Anioła jest niezwykle delikatne i niebiańsko smakowite - z pewnością szybko zniknie z patery.
Do wykonania egzotycznego musu można wykorzystać między innymi mango lub miechunkę peruwiańską. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie chcesz użyć tych owoców do ciasta, to z powodzeniem można zastąpić je brzoskwiniami bądź nektarynkami.
Przeczytaj też: Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance
Przygotowywanie ciasta należy rozpocząć od upieczenia biszkoptu. Do tego celu niezbędna okaże się blaszka o wymiarach 25x25 cm. Poza tym lista składników prezentuje się następująco:
- 4 jajka;
- 150 g mąki pszennej tortowej;
- 150 g drobnego cukru;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 200 g białej czekolady;
- 250 ml śmietany kremówki;
- 250 ml jogurtu greckiego;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 2 łyżeczki cukru pudru;
- 500 g mango lub brzoskwiń;
- galaretka o smaku ananasowym.
Sposób przygotowania:
- Jajka wyjmij wcześniej z lodówki - przed przystąpieniem do pracy, upewnij się, że są w temperaturze pokojowej. Zaopatrz się w miskę. Oddziel białka od żółtek. Umieść białka w misce i ubij je na sztywną masę, dodając przy tym szczyptę soli. Pod koniec ubijania, zacznij stopniowo dodawać drobny cukier.
- Zmniejsz obroty i do powstałej piany dodawaj powoli po jednym żółtku. Następnie odłóż mikser, połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko i również stopniowo dodawaj do masy, mieszając całość drewnianą łyżką.
- Wysmaruj foremkę masłem lub olejem rzepakowym, a następnie przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Warto co jakiś czas kontrolować, czy biszkopt jest gotowy. Wyciągnij go z piekarnika i przestudź.
- Teraz zajmij się przygotowaniem galaretki. Postępuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, jednak użyj nieco mniejszej wody. Następnie pokrój drobno mango lub brzoskwinie i rozmieść na biszkopcie. Gdy galaretka lekko stężeje, ją również możesz wylać na biszkopt.
- Na koniec pozostał krem. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, a kremówkę ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj rozpuszczoną i lekko ostudzoną czekoladę z jogurtem, a następnie rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie. Gdy żelatyna nieco przestygnie, dodaj do niej dwie łyżki ubitej wcześniej śmietany i wymieszaj porządnie. Dodaj resztę śmietany oraz czekoladę wymieszaną z jogurtem.
- Porządnie wymieszaj krem i wyłóż jego warstwę na biszkopt. Wsadź blaszkę do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto będzie gotowe.
Ciasto Dotyk Anioła z pewnością zasmakuje twoim gościom. Warto podać je do kawy po uroczystym obiedzie z okazji dnia Wszystkich Świętych. Niejedna poczęstowana osoba zapyta o przepis.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Prosty skład, genialny smak. Makaronowa sałatka Opolanka to hit
Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem
Cały świat zachwyca się czekoladą z tym ciastem. Bez problemu możesz zrobić je w domu