Reklama
Reklama

Pomysł na weekendowy deser dla leniwych. Zrób szarlotkę w szklance

W październiku w naszych kuchniach królują jesienne owoce, są to przede wszystkim jabłka. Warto chrupać je na surowo, lub skusić się na przygotowanie aromatycznego deseru. Jeśli brakuje ci czasu na pieczenie, wypróbuj przepis na szarlotkę w szklankach. Zrobienie tego słodkiego smakołyku jest banalnie proste, a efekt z pewnością pozytywnie cię zaskoczy.

W weekend czeka cię wizyta gości, jednak w natłoku obowiązków brakuje ci czasu na upieczenie ciasta? Z pomocą może przyjść przepis na szarlotkę w szklankach. Prażone jabłka z cynamonem, chrupiąca, maślana warstwa herbatników, oraz dodatek karmelowej śmietanki, z pewnością przypadnie do gustu twoim najbliższym. 

Sprawdź także: Ciasto Dobre Czasy. Idealne do popołudniowej kawy z przyjaciółmi

Przepis na szarlotkę w szklance

Deser możesz zaserwować w szklankach lub w specjalnych pucharkach. Doskonale pasować będą tu również lody śmietankowe lub waniliowe. Przed przybyciem gości, warto ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i właśnie tak podać szarlotkę. 

Warstwa jabłek: 

  • 500 g jabłek kwaśnych, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • odrobina cynamonu. 

Warstwa krucha: 

  • 100 g herbatników maślanych, 
  • 20 g masła. 

Warstwa karmelowa: 

  • 50 ml zimnej wody, 
  • 3 łyżki brązowego cukru, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 5 łyżek śmietanki 30 proc. 

Jak zrobić szarlotkę w szklankach? 

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku z szerokim dnem umieść je równomiernie i zasyp cukrem z cynamonem. Smaż około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny zmięknąć, a cukier zgęstnieje. Odstaw. 

Teraz przygotuj kruchą warstwę. Rozdrobnij herbatniki do konsystencji piasku. Rozpuść masło i połącz je z ciastkami. Zamieszaj dokładnie. 

Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu. Na małej patelni rozsyp cukier i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Wlej wodę partiami i mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Wtedy dodaj masło i wlej śmietankę. Gotuj dalej a małym ogniu aż całość zgęstnieje. Cały czas mieszaj. 

Przygotuj szklanki. Wysyp warstwę kruchą, polej ją delikatnie karmelem i ułóż jabłka. Ponownie wsyp herbatniki z masłem, sos i owoce. Przed podaniem warto umieścić deser w lodówce na 20-30 minut.  

 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kupujemy sporadycznie, tymczasem jedna bulwa to dzienna porcja witaminy C. Robię z niego pyszną zapiekankę

Rzadko używamy, a to naturalny antybiotyk i strażnik odporności. Robię z nim jesienną sałatkę

Klarowny i niezwykle aromatyczny. Barszcz z suszonych prawdziwków z przepisu mojej mamy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery