Reklama
Reklama

Karmelowiec długo zostaje w pamięci. Raz spróbujesz, będziesz chciał więcej

Karmelowiec, czyli kremowy sernik z masą karmelową na wyjątkowo kruchym spodzie, to deser, którym należy się delektować zgodnie z zasadami mindfulness. Nigdy nie jedz go w pośpiechu. Odłóż na bok smartfon, zaparz sobie filiżankę kawy i ciesz się każdym kęsem karmelowego specjału.

Karmelowiec - co to za ciasto?

Karmelowiec to ciasto, które już samym wyglądem potrafi rozbudzić apetyt - szczególnie miłośników karmelu i czekolady. Eleganckie warstwy - kruchy spód, aksamitny krem i lśniąca polewa - tworzą deser, który doskonale łączy klasyczne smaki z nutą nowoczesności. Czekoladowa polewa przyjemnie kontrastuje z delikatną masą serową, a aksamitny karmel dodaje ciastu charakteru.

Karmelowiec sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w roli pysznego dodatku do codziennej kawy. Choć jego przygotowanie wymaga chwili skupienia, to efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni.

Reklama

Karmelowiec - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 100 g mąki pszennej (typ 500), 
  • 50 g mąki krupczatki, 
  • 100 g zimnego masła, 
  • 50 g cukru pudru, 

Składniki na masę karmelową: 

  • 25 g masła, 
  • 50 g cukru trzcinowego, 
  • 400 g kajmaku, 

Składniki na masę serową: 

  • 200 ml śmietany kremówki (36%),
  • 300 g twarogu sernikowego, 
  • łyżeczka żelatyny. 

Składniki na polewę: 

  • 100 ml śmietany kremówki (36%), 
  • 100 g gorzkiej czekolady.  

Sposób wykonania:

Przygotuj spód ciasta. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C. 

Wymieszaj obie mąki w misce. Opuszkami palców połącz mąkę z posiekanym masłem (nie zagniataj) na proszek o konsystencji bułki tartej. Wymieszaj z cukrem pudrem.  

Przesyp proszek do formy. Rozprowadź równomiernie. Lekko ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Wstaw tortownicę na około 30-35 minut do piekarnika - piecz, aż ciasto uzyska złocisty kolor. Pozostaw w formie do całkowitego ostudzenia. 

Przygotuj karmel. Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło i cukier trzcinowy. Dodaj kajmak. Wymieszaj składniki i podgrzewaj nadal przez kilka minut, cały czas mieszając. 

Odłóż około 100 g karmelu. Resztę przelej na ostudzone ciasto. Wstaw je na pół godziny do lodówki. 

Połącz w rondelku resztę karmelu ze 100 ml śmietany kremówki. Podgrzej na wolnym ogniu. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Wmieszaj do masy śmietanowo-karmelowej. 

Ubij twaróg (ogrzany do temperatury pokojowej) na gładko. Partiami dodaj do niego ciepły karmel. Cały czas miksuj - do uzyskania jednolitej gładkiej, masy. Przelej ją do tortownicy - na zastygniętą warstwę karmelu. Odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. 

Podgrzej w rondelku śmietanę przeznaczona na polewę. Pokrusz do niej czekoladę. Podgrzewaj, aż czekolada się roztopi. Wymieszaj na jednolitą polewę czekoladową. Przestudź. Przelej na warstwę twarogową. Ponownie wstaw ciasto na 2-3 godziny do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Ten deser to hit letnich spotkań. Nie za słodki i nie za ciężki na ciepłe dni

Kroję w plastry i panieruję jak schabowe. Znikają błyskawicznie, nikt nie pyta o mięso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | serniki