Reklama
Reklama

Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Kwaśny rabarbar bardzo dobrze łączy się z maślanym ciastem, nutami cynamonu, oraz orzechową słodyczą migdałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto migdałowo-rabarbarowe, które sprawdzi się idealnie jako smakowity podwieczorek w ciągu tygodnia, jak i jako słodki poczęstunek podczas wizyty gości. Deser znika z talerzy w mgnieniu oka, a najbliżsi zawsze proszą o dokładkę.

Słodkawe migdały i kwaśny rabarbar to bardzo trafione połączenie. Możesz przekonać się o tym właśnie teraz, gdy sezon na rabarbar jest w pełni. Nie czekaj. Trwa znacznie krócej niż sezon na truskawki i inne krajowe owoce. Ciasto migdałowo-rabarbarowe przygotujesz szybko i bezproblemowo, więc niech posłuży ci za przekąskę choćby w zwykły dzień. Rabarbar jest pyszny i zdrowy - nie jedz go tylko od święta.  

Sprawdź także: Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek

Reklama

Przepis na ciasto migdałowo-rabarbarowe

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 3 łodygi rabarbaru, 
  • 30 g brązowego cukru, 
  • 120 g miękkiego masła, 
  • 120 g drobnego cukru,  
  • 4 jajka, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 150 g mielonych migdałów, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g płatków migdałowych. 

Jak zrobić ciasto migdałowo-rabarbarowe?

Umyj rabarbar. Pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp brązowym cukrem i podsmaż na patelni - aż rabarbar zacznie mięknąć. Zdejmij z patelni i przestudź. Utrzyj masło z cukrem (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku. 

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem. Wymieszaj ze zmielonymi na proszek migdałami. Partiami dodaj produkty sypkie do masy z jajkami. Miksuj mikserem na najniższych obrotach, lub mieszaj szpatułą - tylko do połączenia składników. Oprósz (przez sitko) przestudzony rabarbar skrobią i wmieszaj go do ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i oprósz płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata

Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz

Sycący i szybki obiad na piątek. Rodzina poprosi o dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta