Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser
Kwaśny rabarbar bardzo dobrze łączy się z maślanym ciastem, nutami cynamonu, oraz orzechową słodyczą migdałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto migdałowo-rabarbarowe, które sprawdzi się idealnie jako smakowity podwieczorek w ciągu tygodnia, jak i jako słodki poczęstunek podczas wizyty gości. Deser znika z talerzy w mgnieniu oka, a najbliżsi zawsze proszą o dokładkę.
Słodkawe migdały i kwaśny rabarbar to bardzo trafione połączenie. Możesz przekonać się o tym właśnie teraz, gdy sezon na rabarbar jest w pełni. Nie czekaj. Trwa znacznie krócej niż sezon na truskawki i inne krajowe owoce. Ciasto migdałowo-rabarbarowe przygotujesz szybko i bezproblemowo, więc niech posłuży ci za przekąskę choćby w zwykły dzień. Rabarbar jest pyszny i zdrowy - nie jedz go tylko od święta.
Sprawdź także: Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.
Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 3 łodygi rabarbaru,
- 30 g brązowego cukru,
- 120 g miękkiego masła,
- 120 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 150 g mielonych migdałów,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 50 g płatków migdałowych.
Umyj rabarbar. Pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp brązowym cukrem i podsmaż na patelni - aż rabarbar zacznie mięknąć. Zdejmij z patelni i przestudź. Utrzyj masło z cukrem (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem. Wymieszaj ze zmielonymi na proszek migdałami. Partiami dodaj produkty sypkie do masy z jajkami. Miksuj mikserem na najniższych obrotach, lub mieszaj szpatułą - tylko do połączenia składników. Oprósz (przez sitko) przestudzony rabarbar skrobią i wmieszaj go do ciasta.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i oprósz płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata
Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz