Reklama
Reklama

Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Kwaśny rabarbar bardzo dobrze łączy się z maślanym ciastem, nutami cynamonu, oraz orzechową słodyczą migdałów. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić ciasto migdałowo-rabarbarowe, które sprawdzi się idealnie jako smakowity podwieczorek w ciągu tygodnia, jak i jako słodki poczęstunek podczas wizyty gości. Deser znika z talerzy w mgnieniu oka, a najbliżsi zawsze proszą o dokładkę.

Słodkawe migdały i kwaśny rabarbar to bardzo trafione połączenie. Możesz przekonać się o tym właśnie teraz, gdy sezon na rabarbar jest w pełni. Nie czekaj. Trwa znacznie krócej niż sezon na truskawki i inne krajowe owoce. Ciasto migdałowo-rabarbarowe przygotujesz szybko i bezproblemowo, więc niech posłuży ci za przekąskę choćby w zwykły dzień. Rabarbar jest pyszny i zdrowy - nie jedz go tylko od święta.  

Sprawdź także: Puszyste ciasto drożdżowe ze słodką kruszonką. Idealny deser na podwieczorek

Reklama

Przepis na ciasto migdałowo-rabarbarowe

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się tortownica o średnicy 24 cm.

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 3 łodygi rabarbaru, 
  • 30 g brązowego cukru, 
  • 120 g miękkiego masła, 
  • 120 g drobnego cukru,  
  • 4 jajka, 
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka imbiru, 
  • 150 g mielonych migdałów, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g płatków migdałowych. 

Jak zrobić ciasto migdałowo-rabarbarowe?

Umyj rabarbar. Pokrój na niewielkie kawałki. Zasyp brązowym cukrem i podsmaż na patelni - aż rabarbar zacznie mięknąć. Zdejmij z patelni i przestudź. Utrzyj masło z cukrem (mikserem na wysokich obrotach) na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj po jednym jajku. 

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem. Wymieszaj ze zmielonymi na proszek migdałami. Partiami dodaj produkty sypkie do masy z jajkami. Miksuj mikserem na najniższych obrotach, lub mieszaj szpatułą - tylko do połączenia składników. Oprósz (przez sitko) przestudzony rabarbar skrobią i wmieszaj go do ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj i oprósz płatkami migdałowymi. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta