Kroję w plastry i panieruję jak schabowe. Znikają błyskawicznie, nikt nie pyta o mięso
Chcesz zaskoczyć swoich domowników niecodziennym obiadem? Zamiast klasycznych schabowych zaproponuj im lżejszą wersję - panierowane kotleciki z cukinii. Chrupiąca panierka i soczyste, delikatne wnętrze to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Cukinia w takim wydaniu sprawdzi się również jako sycąca przekąska na imprezę.
Cukinia jest pyszna i ma niewiele kalorii, warto więc jak najczęściej wykorzystywać ją w kuchni - pomysłów na przepisy z tym warzywem jest mnóstwo. My dziś chcemy zaproponować cukinię pokrojoną w plastry i panierowaną jak kotlet. W mig znika z talerzy.
Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść cukinię? Włącz ją do swojej codziennej diety nie tylko ze względu na jej wyjątkowy, delikatny smak. Istotne są w tym przypadku wartości odżywcze.
Cukinia jest niskokaloryczna - 100 g tego warzywa to zaledwie 16 kcal, dzięki czemu na pewno sprawdzi się w diecie osób, które chcą zadbać o formę i zredukować masę ciała. Ze względu na niski indeks glikemiczny cukinia jest odpowiednia również dla osób z insulinoopornością i cukrzycą.
Warzywo to jest także źródłem witamin - m.in. A, C, K i z grupy B i składników mineralnych takich jak potas, magnez czy żelazo.
Jedząc cukinię, wspierasz swój wzrok oraz układ odpornościowy. Wykazuje ona także działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych takich jak miażdżyca czy nowotworów. Co istotne, cukinia zaliczana jest do grona warzyw ekologicznych - nie gromadzi metali ciężkich ani azotanów, więc można jeść ją właściwie bez ograniczeń.
Cukinię można jeść właściwie w każdej formie - na surowo, po obróbce termicznej czy w formie przetworzonej, np. kiszoną lub marynowaną. Bez wątpienia jest to nie tylko smaczny, ale również bardzo wartościowy element diety.
Jeden z moich ulubionych przepisów to cukinia a'la schabowe. Przygotuj ją w ten sposób, a twoi domownicy zjedzą wszystko w moment - i nikt nawet nie pomyśli o tym, że brakuje mu mięsa.
Składniki:
- Duża cukinia,
- vegeta,
- dwa jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Cukinię umyj i pokrój w plastry - jeśli jest świeża i miękka, nie musisz obierać jej ze skórki.
Plasterki cukinii ułóż na talerzu i oprósz vegetą z obu stron.
Gdy cukinia puściła już soki, obtocz ją w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Tak przygotowane kotlety z cukinii smaż na oleju z obu stron.
Kotlety z cukinii a'la schabowe możesz jeść po prostu, bez dodatków. Doskonale jednak smakują w towarzystwie ulubionej surówki. Niektórzy chętnie jedzą panierowaną cukinię jako element obiadu z mięsem.
Źródła: www.doz.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie jak z paryskiej kawiarni. Cytrusowy aromat, złocisty kolor
Najlepsze kluski świata pochodzą z Kujaw. Można jeść same, z mięsem i nawet cynamonem
Robię na rodzinny obiad i romantyczną kolację we dwoje. Ten przepis przenosi do słonecznych Włoch