Karp smażony na wigilię. Sprawdzony przepis, który udaje się każdemu
Karp smażony to oczywiście klasyka świąt Bożego Narodzenia, ale żeby wyszedł idealny, trzeba zwrócić uwagę na to, co robi się z nim w kuchni. Najważniejszy jest wybór świeżego i dobrej jakości mięsa, ale również kilka etapów przygotowania. Przekonaj się, jak usmażyć karpia na wigilię.
Karp smażony to klasyczne i chyba najbardziej rozpoznawalne danie na wigilijnym stole. Jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, z minimalną ilością składników, by nie maskować charakterystycznego smaku ryby. Idealnie pasuje do wigilijnej, postnej kapusty czy też sałatki jarzynowej. Chrupiąca panierka i miękkie wnętrze wspaniale współgrają ze sobą, a całość zwieńcza odrobina soku z cytryny.
Jak usmażyć karpia na wigilię? Najważniejsze jest świeże i dobrej jakości mięso i dokładne osuszenie ryby przed smażeniem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Kawałki warto wcześniej zamarynować w soli i pieprzu, a następnie obtoczyć w mące i bułce tartej. Następnie trzeba je usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej klarowanym maśle), aby ryba wchłonęła go jak najmniej. Odpowiednie usmażenie sprawi, że karp będzie miękki w środku i złocisty z zewnątrz.
Składniki:
- karp,
- 60 g mąki pszennej,
- 70 g bułki tartej,
- jajko,
- 50 ml masła klarowanego lub oleju rzepakowego,
- 2 cebule,
- łyżka soli,
- łyżeczka czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia cebuli.
Sposób wykonania:
1. Karpia umyj i oczyść z łusek. Wypatrosz go, a następnie pokrój go na dzwonki, wyrzucając ogon i głowę. Te możesz użyć do przyrządzenia na przykład zupy rybnej.
2. Dzwonki z karpia osusz dokładnie papierowymi ręcznikami, a następnie oprósz solą i pieprzem (odstaw na chwilę). Obtocz każdy w mące, następnie jajku, a następnie bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzej cienką warstwę masła lub oleju. Smaż rybę od 3 do 5 minut z każdej strony, a następnie odłóż na bok.
4. Cebule obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju przez ok. 5 minut, do ładnego zeszklenia. Połóż ją na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej rozłóż dzwonki z karpia.
5. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-30 minut, w zależności od grubości dzwonków. Ma to na celu upewnienie się, że ryba wewnątrz będzie całkowicie ugotowana.
6. Karpia smażonego podawaj z dodatkiem cząstki cytryny, by polać go sokiem. Danie serwuj na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
7. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 24 godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii
Wigilijny bigos z przepisu babci Wiesi. Jeden dodatek sprawia, że wszyscy biorą dokładkę
Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie