Reklama
Reklama

Karp smażony na wigilię. Sprawdzony przepis, który udaje się każdemu

Karp smażony to oczywiście klasyka świąt Bożego Narodzenia, ale żeby wyszedł idealny, trzeba zwrócić uwagę na to, co robi się z nim w kuchni. Najważniejszy jest wybór świeżego i dobrej jakości mięsa, ale również kilka etapów przygotowania. Przekonaj się, jak usmażyć karpia na wigilię.

Karp smażony na wigilię

Karp smażony to klasyczne i chyba najbardziej rozpoznawalne danie na wigilijnym stole. Jest stosunkowo proste i szybkie w przygotowaniu, z minimalną ilością składników, by nie maskować charakterystycznego smaku ryby. Idealnie pasuje do wigilijnej, postnej kapusty czy też sałatki jarzynowej. Chrupiąca panierka i miękkie wnętrze wspaniale współgrają ze sobą, a całość zwieńcza odrobina soku z cytryny. 

Jak usmażyć karpia na wigilię? Najważniejsze jest świeże i dobrej jakości mięso i dokładne osuszenie ryby przed smażeniem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Kawałki warto wcześniej zamarynować w soli i pieprzu, a następnie obtoczyć w mące i bułce tartej. Następnie trzeba je usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej klarowanym maśle), aby ryba wchłonęła go jak najmniej. Odpowiednie usmażenie sprawi, że karp będzie miękki w środku i złocisty z zewnątrz.

Reklama

Karp smażony - przepis

Składniki:

  • karp, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 70 g bułki tartej,
  • jajko,
  • 50 ml masła klarowanego lub oleju rzepakowego, 
  • 2 cebule, 
  • łyżka soli, 
  • łyżeczka czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • olej do smażenia cebuli. 

Sposób wykonania:

1. Karpia umyj i oczyść z łusek. Wypatrosz go, a następnie pokrój go na dzwonki, wyrzucając ogon i głowę. Te możesz użyć do przyrządzenia na przykład zupy rybnej. 

2. Dzwonki z karpia osusz dokładnie papierowymi ręcznikami, a następnie oprósz solą i pieprzem (odstaw na chwilę). Obtocz każdy w mące, następnie jajku, a następnie bułce tartej. 

3. Na patelni rozgrzej cienką warstwę masła lub oleju. Smaż rybę od 3 do 5 minut z każdej strony, a następnie odłóż na bok. 

4. Cebule obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na oleju przez ok. 5 minut, do ładnego zeszklenia. Połóż ją na dnie naczynia żaroodpornego, a na niej rozłóż dzwonki z karpia. 

5. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15-30 minut, w zależności od grubości dzwonków. Ma to na celu upewnienie się, że ryba wewnątrz będzie całkowicie ugotowana. 

6. Karpia smażonego podawaj z dodatkiem cząstki cytryny, by polać go sokiem. Danie serwuj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 

7. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 24 godzin.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii

Wigilijny bigos z przepisu babci Wiesi. Jeden dodatek sprawia, że wszyscy biorą dokładkę

Wybitnie delikatny, rozpływający się w ustach. Idealny Marcinek na Boże Narodzenie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dania główne | Boże Narodzenie