Reklama
Reklama

Kiedy otwieram słoik, zawartość znika w kilka minut. Przepis na ogórki po białostocku

Niezależnie od tego, czy zamierzasz przygotować ogórki kiszone, małosolne, czy te po białostocku, musisz zadbać o to, aby zaopatrzyć się w dobry produkt. Podczas wizyty na targu, czy w warzywniaku staraj się wybierać ogórki, które są jędrne, twarde, mniej więcej jednej wielkości, a także pozbawione widocznych skaz. Nie zapomnij również o aromatycznych dodatkach, baldachach kopru, czosnku, pieprzu, czy gorczycy.

Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z przetworami na zimę, a nie masz jeszcze doświadczenia, zacznij od tych prostych ogórków po białostocku. Wystarczy pokroić ogórki w plasterki, wrzucić do marynaty, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Dodatek natki pietruszki i świeżego koperku nadaje marynowanym warzywom fantastyczną świeżość i lekkość. Według przedstawionego przepisu możesz przygotować także patisony lub cukinie. Każde z warzyw będzie równie smaczne i chrupiące.  

Przepis na ogórki po białostocku 

Podczas przygotowywania przetworów, ważne jest nie tylko używanie dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw i owoców, czy aromatycznych przypraw. Warto pamiętać, że jeśli chcemy, aby weki wyszły pyszne i wytrzymały w spiżarni lub piwnicy długie miesiące, należy zadbać także o czystość słoików i nakrętek. Powinny być czyste i wyparzone. 

  • 4 kg ogórków, 
  • kilkanaście liści laurowych, 
  • ok. 4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • kilka sztuk koperkowych baldaszków, 
  • ok. 3 łyżeczki gorczycy, 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie), 
  • po garści świeżego koperku i natki pietruszki.

Zalewa: 

  • 200 ml oleju, 
  • 200 ml octu, 
  • 200 g cukru, 
  • 3 łyżki soli.

Jak zrobić ogórki po białostocku? 

Wyszoruj ogórki i namocz je w czystej wodzie przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej olej, ocet, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj marynatę, aby cukier i sól się rozpuściły, po czym zagotuj i odstaw do przestudzenia. Koperek i natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Z ogórków odetnij końcówki i poszatkuj (za pomocą szatkownicy lub tarki) albo potnij ostrym nożem na plasterki. Umieść ogórki w misce, dosyp posiekaną zieleniną, zalej przestudzoną zalewą i wymieszaj. Odstaw marynowane ogórki na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.  

Słoiki wyparz i osusz. Potrzebujesz ok. 10 półlitrowych słoików. Na dno każdego wrzuć kilka ziaren czarnego pieprzu, gorczycy i kolendry (opcjonalnie), plasterki ząbków czosnku, po jednym liściu laurowym i kawałku baldaszka kopru. Napełniaj słoiki zamarynowanymi ogórkami, lekko upychając je w środku. Następnie porozlewaj pozostałą zalewę tak, aby marynata zakrywała umieszczone w słoikach ogórki. Mocno zakręć słoiki i ostrożnie wstaw je do dużego garnka z wodą w celu pasteryzacji. Pasteryzuj ok. 4-7 minut (w zależności od ulubionego stopnia miękkości/chrupkości) od momentu zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem, przykryj ręcznikiem lub ściereczką i odstaw do wystudzenia.  

Gotowe słoiki z ogórkami po białostocku przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca i przechowuj tam przez całą zimę. Po otwarciu przechowuj w lodówce przez ok. 10 dni. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory