Reklama
Reklama

Kiedy otwieram słoik, zawartość znika w kilka minut. Przepis na ogórki po białostocku

Niezależnie od tego, czy zamierzasz przygotować ogórki kiszone, małosolne, czy te po białostocku, musisz zadbać o to, aby zaopatrzyć się w dobry produkt. Podczas wizyty na targu, czy w warzywniaku staraj się wybierać ogórki, które są jędrne, twarde, mniej więcej jednej wielkości, a także pozbawione widocznych skaz. Nie zapomnij również o aromatycznych dodatkach, baldachach kopru, czosnku, pieprzu, czy gorczycy.

Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z przetworami na zimę, a nie masz jeszcze doświadczenia, zacznij od tych prostych ogórków po białostocku. Wystarczy pokroić ogórki w plasterki, wrzucić do marynaty, przełożyć do słoików i zapasteryzować. Dodatek natki pietruszki i świeżego koperku nadaje marynowanym warzywom fantastyczną świeżość i lekkość. Według przedstawionego przepisu możesz przygotować także patisony lub cukinie. Każde z warzyw będzie równie smaczne i chrupiące.  

Przepis na ogórki po białostocku 

Podczas przygotowywania przetworów, ważne jest nie tylko używanie dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw i owoców, czy aromatycznych przypraw. Warto pamiętać, że jeśli chcemy, aby weki wyszły pyszne i wytrzymały w spiżarni lub piwnicy długie miesiące, należy zadbać także o czystość słoików i nakrętek. Powinny być czyste i wyparzone. 

  • 4 kg ogórków, 
  • kilkanaście liści laurowych, 
  • ok. 4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu,
  • 5-6 ząbków czosnku, 
  • kilka sztuk koperkowych baldaszków, 
  • ok. 3 łyżeczki gorczycy, 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry (opcjonalnie), 
  • po garści świeżego koperku i natki pietruszki.

Zalewa: 

  • 200 ml oleju, 
  • 200 ml octu, 
  • 200 g cukru, 
  • 3 łyżki soli.

Jak zrobić ogórki po białostocku? 

Wyszoruj ogórki i namocz je w czystej wodzie przez ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Do garnka wlej olej, ocet, wsyp cukier i sól. Podgrzewaj marynatę, aby cukier i sól się rozpuściły, po czym zagotuj i odstaw do przestudzenia. Koperek i natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Z ogórków odetnij końcówki i poszatkuj (za pomocą szatkownicy lub tarki) albo potnij ostrym nożem na plasterki. Umieść ogórki w misce, dosyp posiekaną zieleniną, zalej przestudzoną zalewą i wymieszaj. Odstaw marynowane ogórki na ok. 4 godziny w chłodne miejsce.  

Słoiki wyparz i osusz. Potrzebujesz ok. 10 półlitrowych słoików. Na dno każdego wrzuć kilka ziaren czarnego pieprzu, gorczycy i kolendry (opcjonalnie), plasterki ząbków czosnku, po jednym liściu laurowym i kawałku baldaszka kopru. Napełniaj słoiki zamarynowanymi ogórkami, lekko upychając je w środku. Następnie porozlewaj pozostałą zalewę tak, aby marynata zakrywała umieszczone w słoikach ogórki. Mocno zakręć słoiki i ostrożnie wstaw je do dużego garnka z wodą w celu pasteryzacji. Pasteryzuj ok. 4-7 minut (w zależności od ulubionego stopnia miękkości/chrupkości) od momentu zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjmij słoiki, odwróć je do góry dnem, przykryj ręcznikiem lub ściereczką i odstaw do wystudzenia.  

Gotowe słoiki z ogórkami po białostocku przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca i przechowuj tam przez całą zimę. Po otwarciu przechowuj w lodówce przez ok. 10 dni. 

 Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory