Reklama
Reklama

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami. Każdy prosi o przepis

Zapiekanka to wspaniały obiad dla całej rodziny, który może posłużyć od razu na posiłki na dwa dni. Ogromną zaletą tej wersji potrawy jest to, z jakich produktów ją przyrządzono. Kurczak i pieczarki są tanie i łatwo dostępne, a jednocześnie sycą na dłużej. Przekonaj się, jak prosto przygotować to danie.

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek 

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek to idealna propozycja na wykwintny obiad, który łączy w sobie niebywały smak i prostotę przygotowania. Aromatyczne piersi z kurczaka, delikatnie skąpane w białym winie, tworzą świetną kompozycję z podsmażonymi pieczarkami. To danie nie tylko syci, ale również zachwyca sposobem podania. Jest idealne zarówno na rodzinne spotkania, jak i romantyczną kolację. Całość przyrządzisz w mniej niż godzinę i tylko z kilku podstawowych składników.  

Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia

Reklama

Zapiekanka z kurczaka i pieczarek - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg piersi z kurczaka, 
  • 500 g pieczarek, 
  • 250 g żółtego sera, 
  • 150 g bułki tartej, 
  • 150 ml białego wina wytrawnego, 
  • 6 dużych jajek, 
  • 6 łyżek masła, 
  • łyżka oleju, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

W miseczce rozbełtaj jajka i włóż do nich kurczaka. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. 

Pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż grzyby na średnim ogniu do miękkości.  

Na głęboki talerz wsyp bułkę tartą. Kurczaka wyjmij z masy jajecznej i obtocz go w bułce.  

Na patelni rozgrzej olej. Zrumień kurczaka na średnim ogniu ze wszystkich stron, a następnie przenieś je do naczynia żaroodpornego. Rozłóż na wierzchu pieczarki. 

Polej całość białym winem i posyp tartym serem. 

Wstaw zapiekankę z kurczaka i pieczarek do pieca rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez 30-40 minut, aż mięso będzie upieczone, a ser chrupiący. 

Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem i zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego

Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu

Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania główne | kurczak | pieczarki