Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu
Gruzińskie naleśniki podbiły moje podniebienie. Proste, swojskie, a jednak inne. Zapiekane ciasto z farszem z sera i ziemniaków stanowi świetną alternatywę dla śniadania na słodko. Poznaj przepis na naleśniki po gruzińsku.
W Gruzji bardzo dużą rolę odgrywają supry - czyli wieczorne uczty, podczas których mogłam spróbować niezliczoną ilość najróżniejszych dań łączących znane mi produkty, ale w zupełnie nowy sposób. Podróż po Gruzji jest marzeniem dla każdego smakosza. To właśnie tam w prostych daniach łączą się wpływy wielu kultur. Naleśniki po gruzińsku są daniem, które możesz bez problemu wykonać po przyjeździe do domu. Przepis jest prosty, a potrzebne produkty łatwo dostępne w Polsce.
Łagodny klimat i różnorodne ukształtowanie terenu sprawiają, że w tradycyjnej kuchni gruzińskiej sięga się przede wszystkim po naturalne i lokalne produkty. W żyznych dolinach uprawiane są bakłażany, papryki, pomidory, a na górskich halach hodowane owce, dające baraninę i mleko - będące podstawą dla najróżniejszych serów. Wszystko to przyprószone jest aromatycznymi ziołami, wśród których najważniejsze to estragon, kolendra czy kozieradka. W daniach gruzińskich często obecne są także orzechy włoskie.
Przeczytaj także: Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd
Na popularność kuchni gruzińskiej z pewnością mają wpływ liczne restauracje otwierane w Polsce, gdzie można spróbować chaczapuri, chinkali czy chakapuli. Nic jednak nie może zastąpić podróży do tego winnego kraju i spróbowanie tradycyjnych dań wykonanych przez lokalnych szefów kuchni.
Z podróży do Gruzji przywiozłam przepis na naleśniki z farszem przypominającym ten z pierogów ruskich. Połączenie słodkiego i delikatnego ciasta z lekko ostrym i wytrawnym nadzieniem jest obłędne. Kiedy poznałam przepis, zaskoczyła mnie jego prostota. W końcu farsz z pierogów ruskich jest nam dobrze znany, ale w cieście naleśnikowym smakuje zupełnie inaczej.
Przepis na naleśniki po gruziński jest bardzo łatwy. Ich przygotowanie warto zacząć od farszu. Kiedy będzie już gotowy, możesz spokojnie smażyć naleśniki. Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki wody,
- jajka,
- soli,
- 2 łyżki oleju.
Składniki na farsz:
- 3 większe sztuki ziemniaków,
- 25 dag twarożku,
- cebula,
- pieprz i sól,
- do polania śmietana lub jogurt grecki.
Jak przygotować naleśniki po gruzińsku?
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Ser wraz z ziemniakami przeciśnij przez praskę.
- Cebulę, obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do ziemniaków i sera.
- Farsz wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Mleko, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj w misce, aż uzyskasz gładką lejącą się masę.
- Rozgrzej dobrze patelnię i piecz naleśniki. Jeśli ciasto dalej przywiera, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju.
- Naleśniki nadziewaj farszem i zwijaj w rulony lub składaj w trójkąty.
- Na sam koniec nadziane naleśniki należy podsmażyć delikatnie na patelni, aby ciasto zyskało chrupiącą skórkę.
- Na talerzu polej naleśniki gęstą śmietaną lub jogurtem greckim.
Naleśniki po gruzińsku, choć proste w swoim składzie i wykonaniu, stanowią nietuzinkową propozycję na śniadanie. Ich niezwykły smak z pewnością cię zaskoczy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego
Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma