Reklama
Reklama

Na wakacjach w Gruzji spróbowałam tych naleśników. Są genialne, nie mogłam wyjechać bez przepisu

​Gruzińskie naleśniki podbiły moje podniebienie. Proste, swojskie, a jednak inne. Zapiekane ciasto z farszem z sera i ziemniaków stanowi świetną alternatywę dla śniadania na słodko. Poznaj przepis na naleśniki po gruzińsku.

W Gruzji bardzo dużą rolę odgrywają supry - czyli wieczorne uczty, podczas których mogłam spróbować niezliczoną ilość najróżniejszych dań łączących znane mi produkty, ale w zupełnie nowy sposób. Podróż po Gruzji jest marzeniem dla każdego smakosza. To właśnie tam w prostych daniach łączą się wpływy wielu kultur. Naleśniki po gruzińsku są daniem, które możesz bez problemu wykonać po przyjeździe do domu. Przepis jest prosty, a potrzebne produkty łatwo dostępne w Polsce.

Kuchnia gruzińska to jedna z lepszych na świecie

Łagodny klimat i różnorodne ukształtowanie terenu sprawiają, że w tradycyjnej kuchni gruzińskiej sięga się przede wszystkim po naturalne i lokalne produkty. W żyznych dolinach uprawiane są bakłażany, papryki, pomidory, a na górskich halach hodowane owce, dające baraninę i mleko - będące podstawą dla najróżniejszych serów. Wszystko to przyprószone jest aromatycznymi ziołami, wśród których najważniejsze to estragon, kolendra czy kozieradka. W daniach gruzińskich często obecne są także orzechy włoskie.  

Reklama

Przeczytaj także: Francuska elegancja na patelni. Te naleśniki w sosie pomarańczowym to obłęd

Na popularność kuchni gruzińskiej z pewnością mają wpływ liczne restauracje otwierane w Polsce, gdzie można spróbować chaczapuri, chinkali czy chakapuli. Nic jednak nie może zastąpić podróży do tego winnego kraju i spróbowanie tradycyjnych dań wykonanych przez lokalnych szefów kuchni.  

Z podróży do Gruzji przywiozłam przepis na naleśniki z farszem przypominającym ten z pierogów ruskich. Połączenie słodkiego i delikatnego ciasta z lekko ostrym i wytrawnym nadzieniem jest obłędne. Kiedy poznałam przepis, zaskoczyła mnie jego prostota. W końcu farsz z pierogów ruskich jest nam dobrze znany, ale w cieście naleśnikowym smakuje zupełnie inaczej.  

Naleśniki po gruzińsku - przepis

Przepis na naleśniki po gruziński jest bardzo łatwy. Ich przygotowanie warto zacząć od farszu. Kiedy będzie już gotowy, możesz spokojnie smażyć naleśniki. Do przygotowania tego dania potrzebujesz: 

  • pół szklanki mleka, 
  • pół szklanki wody, 
  • jajka, 
  • soli, 
  • 2 łyżki oleju. 

Składniki na farsz: 

  • 3 większe sztuki ziemniaków, 
  • 25 dag twarożku, 
  • cebula, 
  • pieprz i sól, 
  • do polania śmietana lub jogurt grecki. 

Jak przygotować naleśniki po gruzińsku? 

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki. 
  2. Ser wraz z ziemniakami przeciśnij przez praskę. 
  3. Cebulę, obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj do ziemniaków i sera. 
  4. Farsz wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.  
  5. Mleko, wodę, jajko, olej i sól wymieszaj w misce, aż uzyskasz gładką lejącą się masę.  
  6. Rozgrzej dobrze patelnię i piecz naleśniki. Jeśli ciasto dalej przywiera, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju.  
  7. Naleśniki nadziewaj farszem i zwijaj w rulony lub składaj w trójkąty.  
  8. Na sam koniec nadziane naleśniki należy podsmażyć delikatnie na patelni, aby ciasto zyskało chrupiącą skórkę.  
  9. Na talerzu polej naleśniki gęstą śmietaną lub jogurtem greckim.  

Naleśniki po gruzińsku, choć proste w swoim składzie i wykonaniu, stanowią nietuzinkową propozycję na śniadanie. Ich niezwykły smak z pewnością cię zaskoczy.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Genialne ciasto cytrynowe. Główny składnik zdziwi każdego

Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Gotuję kaszę, kroję ulubione warzywa, polewam dressingiem. Lepszego lunchu do pracy nie ma

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | ser | ziemniaki