Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Wielu miłośników gotowania pomimo dostępu do niemal nieograniczonej liczby przepisów z całego świata, z chęcią wraca do tradycyjnych, polskich smaków. Scypa, czyli potrawa wywodząca się z Małopolski, niegdyś uważana była za zupę biedoty. Dziś postanowiliśmy przypomnieć przepis na tę prostą zupę, która nie tylko jest niezwykle smaczna, ale i zdrowa.
Warzywa, takie jak kapusta czy ziemniaki, to obowiązkowe składniki wielu dań kuchni polskiej. Jeszcze do niedawna bezmięsne, warzywne zupy uważane były za dania dla najuboższych. Dziś uznawane są za bardzo zdrowe propozycje na obiad. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić scypę. Zupa ta może przypominać nieco polewkę, kartoflankę, a niektórym nawet kapuśniak. Nazwa potrawy najprawdopodobniej wywodzi się ze słowo "scypać", czyli zetrzeć.
Podstawą żywienia na polskich wsiach od lat były warzywa z pola, takie jak kapusta czy ziemniaki. Stąd też prawdopodobnie utarło się przeświadczenie, że małopolska scypa, czyli zupa na bazie maślanki lub mleka, mąki pszennej, kapusty i ziemniaków, była często nazywaną daniem biedoty. Faktycznie, jeżeli chcesz przyrządzić tani, a jednocześnie sycący obiad, danie to sprawdzi się świetnie.
Warto jednak dodać, że te niedrogie składniki, kryją w sobie prawdziwe bogactwo prozdrowotnych substancji. Kapusta to przede wszystkim doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który jest niezwykle istotny dla zdrowia jelit. Wspiera trawienie, syci, poprawia mikroflorę jelitową, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. W białej kapuście znajdziesz również witaminę A, B6, C, E, czy K, oraz składniki mineralne, takie jak potas, magnez, żelazo i wapń. Warzywo to świetnie wpływa na układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, oraz zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Korzystnie działa także na układ nerwowy, odpornościowy, ma właściwości przeciwnowotworowe, oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Co więcej, kapusta jest niskokaloryczna, będzie doskonałym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.
W scypie znajdują się także ziemniaki, są bardzo dobrym źródłem potasu, który pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi. Również zawierają błonnik, witaminę C i te z grupy B, oraz szereg minerałów, magnez, cynk, fosfor, miedź, jod, czy mangan. Warto dodać również, że gotowane ziemniaki są jednym z tych produktów, które wykazują wysoki indeks sytości.
Sprawdź także: Zakwas na wielkanocny żurek. Stosuj te zasady, nigdy już nie kupisz w sklepie
W oryginalnym przepisie na scypę nie znajdziesz marchewki, warto jednak ją dodać, aby urozmaicić nieco jej smak. Do przygotowania pysznej zupy inspirowanej małopolską scypą, będziesz potrzebować:
- ½ główki mniejszej, białej kapusty,
- 4 ziemniaki,
- 1 marchewkę,
- 1 l mleka,
- ok. 1,5 l wody,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz do smaku,
- ½ pęczka koperku,
- opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy.
Zacznij od umyci warzyw, następnie ziemniaki i marchew pokrój w kostkę, a kapustę drobno poszatkuj. Do garnka wlej mleko i wodę. Zmniejsz ogień, dodaj łyżeczkę soli, wrzuć kapustę i gotuj, aż nieco zmięknie, ok. pół godziny. Następnie dodaj ziemniaki i marchew, gotuj, aż warzywa zmiękną, zajmie to mniej więcej 15-20 minut. Pod koniec gotowania zupy, dorzuć masło, dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz także dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli zupa będzie za rzadka, możesz zagęścić ją mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gotuj jeszcze chwilę. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Gotową zupę podawaj z kromką pieczywa.
Źródła: terazgotuje.pl, onet.pl/styl-zycia
Zobacz też:
Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy
Mus czekoladowy na puszystym cieście. To deser na każdą okazję