Reklama
Reklama

Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki

Wiatraczki z kurczakiem i pesto idealnie sprawdzą się na imprezach jako przekąska czy też przystawka. Są pyszne, pożywne i sycące. Połączenie smaku kurczaka, sera i suszonych pomidorów jest klasyczne i ponadczasowe. Chętnie robię je nawet bez okazji, dla mojej rodziny.

Wśród wielu imprezowych przekąsek, ta należy do moich ulubionych. Wiatraczki z kurczakiem i pesto z ciasta francuskiego są przepyszne, od razu znikają ze stołu.

Do ich przygotowania nie trzeba zbyt wiele czasu ani umiejętności - z tym daniem poradzi sobie właściwie każdy. Połączenie pysznego kurczaka i pesto, a także sera mozarella jest nie do podrobienia, w smaku po prostu wybitne.

Wiatraczki z kurczakiem i pesto - lista składników

  • 2 arkusze ciasta francuskiego, 
  • 350 g piersi z kurczaka, 
  • 100 g pesto, 
  • 50 g sera mozzarella, 
  • 50 g suszonych pomidorów, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • białko jajka do posmarowania. 

Wiatraczki z kurczakiem i pesto - przepis

Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój je w małe kawałeczki. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na średnim ogniu, aż będą całkowicie gotowe. Zdejmij go z ognia i ostudź. 

Reklama

Do miski włóż drobno posiekane pomidory, pesto, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszaj całość do powstania jednolitego farszu. 

Rozwiń ciasto francuskie na blacie i posmaruj arkusze przygotowanym nadzieniem z pesto, pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni z każdego brzegu. Następnie posyp go kurczakiem i tartym serem mozzarella. 

W miseczce rozbełtaj białko. 

Ciasto francuskie zwiń ciasno w rulon, a brzeg posmaruj lekko białkiem i sklej. Pokrój wałek w plasterki o grubości ok. 2,5 cm. Gotowe wiatraczki z kurczakiem i pesto odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępie ok. 5 cm od siebie. Posmaruj je z wierzchu pozostałym białkiem. 

Wiatraczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-17 minut, do ładnego zrumienienia. Gotową przekąskę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2 dni. Spożywaj na zimno lub ciepło – po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce. 

Źrodło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało

Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm

Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski