Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki
Wiatraczki z kurczakiem i pesto idealnie sprawdzą się na imprezach jako przekąska czy też przystawka. Są pyszne, pożywne i sycące. Połączenie smaku kurczaka, sera i suszonych pomidorów jest klasyczne i ponadczasowe. Chętnie robię je nawet bez okazji, dla mojej rodziny.
Wśród wielu imprezowych przekąsek, ta należy do moich ulubionych. Wiatraczki z kurczakiem i pesto z ciasta francuskiego są przepyszne, od razu znikają ze stołu.
Do ich przygotowania nie trzeba zbyt wiele czasu ani umiejętności - z tym daniem poradzi sobie właściwie każdy. Połączenie pysznego kurczaka i pesto, a także sera mozarella jest nie do podrobienia, w smaku po prostu wybitne.
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 350 g piersi z kurczaka,
- 100 g pesto,
- 50 g sera mozzarella,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- białko jajka do posmarowania.
Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój je w małe kawałeczki. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na średnim ogniu, aż będą całkowicie gotowe. Zdejmij go z ognia i ostudź.
Do miski włóż drobno posiekane pomidory, pesto, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszaj całość do powstania jednolitego farszu.
Rozwiń ciasto francuskie na blacie i posmaruj arkusze przygotowanym nadzieniem z pesto, pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni z każdego brzegu. Następnie posyp go kurczakiem i tartym serem mozzarella.
W miseczce rozbełtaj białko.
Ciasto francuskie zwiń ciasno w rulon, a brzeg posmaruj lekko białkiem i sklej. Pokrój wałek w plasterki o grubości ok. 2,5 cm. Gotowe wiatraczki z kurczakiem i pesto odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępie ok. 5 cm od siebie. Posmaruj je z wierzchu pozostałym białkiem.
Wiatraczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-17 minut, do ładnego zrumienienia. Gotową przekąskę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2 dni. Spożywaj na zimno lub ciepło – po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce.
Źrodło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czekoladowiec ze śliwkową wkładką robię na Wszystkich Świętych. Z jednej porcji to zawsze za mało
Jesienią i zimą gotujemy, żeby się rozgrzać. Nie każdy wie, jak zbawienny ma wpływ na organizm
Bardzo zdrowa, choć zapomniana ryba. Ma sporo białka, delikatny smak i nie rozpada się przy smażeniu