Reklama
Reklama

Ta przekąska znika w kilka sekund. Na każdej imprezie serwuję wiatraczki

Wiatraczki z kurczakiem i pesto idealnie sprawdzą się na imprezach jako przekąska czy też przystawka. Są pyszne, pożywne i sycące. Połączenie smaku kurczaka, sera i suszonych pomidorów jest klasyczne i ponadczasowe. Chętnie robię je nawet bez okazji, dla mojej rodziny.

Wśród wielu imprezowych przekąsek, ta należy do moich ulubionych. Wiatraczki z kurczakiem i pesto z ciasta francuskiego są przepyszne, od razu znikają ze stołu.

Do ich przygotowania nie trzeba zbyt wiele czasu ani umiejętności - z tym daniem poradzi sobie właściwie każdy. Połączenie pysznego kurczaka i pesto, a także sera mozarella jest nie do podrobienia, w smaku po prostu wybitne.

Wiatraczki z kurczakiem i pesto - lista składników

  • 2 arkusze ciasta francuskiego, 
  • 350 g piersi z kurczaka, 
  • 100 g pesto, 
  • 50 g sera mozzarella, 
  • 50 g suszonych pomidorów, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • białko jajka do posmarowania. 

Wiatraczki z kurczakiem i pesto - przepis

Piersi z kurczaka umyj i osusz, a następnie pokrój je w małe kawałeczki. Dopraw je solą i pieprzem, a następnie podsmaż na średnim ogniu, aż będą całkowicie gotowe. Zdejmij go z ognia i ostudź. 

Reklama

Do miski włóż drobno posiekane pomidory, pesto, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszaj całość do powstania jednolitego farszu. 

Rozwiń ciasto francuskie na blacie i posmaruj arkusze przygotowanym nadzieniem z pesto, pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni z każdego brzegu. Następnie posyp go kurczakiem i tartym serem mozzarella. 

W miseczce rozbełtaj białko. 

Ciasto francuskie zwiń ciasno w rulon, a brzeg posmaruj lekko białkiem i sklej. Pokrój wałek w plasterki o grubości ok. 2,5 cm. Gotowe wiatraczki z kurczakiem i pesto odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w odstępie ok. 5 cm od siebie. Posmaruj je z wierzchu pozostałym białkiem. 

Wiatraczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15-17 minut, do ładnego zrumienienia. Gotową przekąskę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku, zużywając w ciągu 2 dni. Spożywaj na zimno lub ciepło – po podgrzaniu w piekarniku lub mikrofalówce. 

Źrodło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski