Reklama
Reklama

Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc

Pieczeń z jajkiem w środku to świąteczne i eleganckie danie wielkanocne, które jest pozycją obowiązkową na każdym stole. Jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, a daje bardzo wiele doznań smakowych - szczególnie z dodatkiem parmezanu. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa, chrzanu, masła i innych przysmaków serwowanych podczas świątecznego śniadania.

Lubisz klasyczną pieczeń z jajkiem, często przygotowywaną na Wielkanoc? W takim razie wypróbuj tej wersji - z dodatkiem parmezanu. Jest przepyszna.

Pieczeń z jajkiem i parmezanem - lista składników

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg mielonej wieprzowiny, 
  • 100 g bułki tartej, 
  • 50 g tartego parmezanu, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki ketchupu, 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • 2 łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

Reklama
  • 4 jajka. 

Pieczeń z jajkiem i parmezanem - przepis

Cztery jajka będące dodatkiem ugotuj na twardo, odcedź je, ostudź i obierz. Odłóż na bok. 

W średniej misce wymieszaj jajko z solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą granulowaną i wędzoną papryką. Dodaj wieprzowinę, bułkę tartą i parmezan. Całość delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. 

Mieszankę podziel na dwie połowy. Jedną połowę włóż do keksówki o wymiarach 35x12 cm wysmarowanej dobrze masłem. Wyściel spód i brzegi do połowy wysokości naczynia. 

Na wierzchu mieszanki mięsnej porozkładaj ugotowane jajka na twardo, równo w rządku. Przykryj je pozostałym mięsem i dociśnij górną warstwę, by skleić ją z dolną. 

Pieczeń z jajkiem posmaruj na wierzchu ketchupem i wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Celsjusza na 50-60 minut. 

Wyjmij pieczeń i odstaw ją na co najmniej 15 minut przed krojeniem. Podawaj z dodatkiem ulubionych sosów – czosnkowego lub chrzanowego. Danie świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku przez 3-4 dni. W razie potrzeby podgrzewaj w mikrofalówce, pod przykryciem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju

Dodaj kilka łyżek do ciasta. Stanie się wilgotne, aksamitne i słodkie

Lepszej nie zjesz nawet w Wadowicach. Ta wybitna kremówka schodzi do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczeń