Smaczne, szybkie i bardzo sycące danie na obiad. Oto klops z młodą kapustą
Mięso mielone zazwyczaj wykorzystujemy do zrobienia kotletów, farszu do gołąbków, lub sosu do spaghetti. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić nietypowe danie dla całej rodziny, czyli klops z młodą kapustą. Ten sycący i niezwykle smaczny posiłek na pewno przypadnie ci do gustu.
Klops z młodą kapustą to połączenie tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Soczyste mięso mielone w towarzystwie delikatnej kapusty tworzy smaczną, pełną aromatów potrawę. Danie można nazwać wariacją na temat kotletów mielonych. Dużym plusem tego przepisu jest prostota przygotowania oraz brak konieczności smażenia. Idealnie sprawdzi się na szybki, rodzinny posiłek. Możesz podać go w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem, mizerii lub surówki z buraczków.
Sprawdź także: Jesz za mało warzyw? Zrób tę pyszną zapiekankę makaronową
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 250 g mięsa mielonego,
- 60 g bułki tartej,
- 30 g jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Składniki do przyrządzenia kapusty:
- 750 ml wody,
- ćwiartka młodej kapusty,
- 1 średnia marchew,
- 1 łyżeczka soli.
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj ją na tarce. Włóż ją do garnka z gotującą się wodą. Kapustę umyj i poszatkuj na drobno. Przełóż do garnka i posól.
Wszystkie składniki na klops przełóż do miski i dokładnie wyrabiaj. Uformuj klopsy i włóż je do naczynia żaroodpornego. Gdy kapusta się ugotuje dokładnie ją odsącz i przykryj nią pulpety. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż kapustka się przyrumieni.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wilgotna babka marmurkowa. Na Wielkanoc to najlepszy wybór
W PRL-u były przysmakiem. Znów wróciły na nasze stoły, ale w ulepszonej wersji
Nietypowy farsz, aksamitne ciasto. Przepis na pierogi srokate mam od kuzynki spod Rzeszowa