Reklama
Reklama

Kluski po chorzowsku rozpływają się w ustach. Z tym sosem to już poezja smaku

Kluski śląskie to danie dobrze znane większości Polaków. Często jednak nie kojarzy się zbyt dobrze. Kluski mogą być twarde, a sos, z którym są podawane, może być tłusty i bez smaku. Jeśli chcesz spróbować je przygotować, ale boisz się, że coś może pójść nie tak, koniecznie sprawdź przepis na kluski po chorzowsku. Dzięki prostemu trikowi będziesz mieć pewność, że danie będzie pełne smaku i aromatu.

Kluski po chorzowsku to regionalne danie, które wywodzi się ze Śląska. Wyróżniają się sposobem przygotowania. W odróżnieniu od zwykłych klusek śląskich te się zapieka. Dzięki temu mają delikatną, rozpływającą się w ustach strukturę, a otoczone są aromatycznym sosem. To danie idealne dla sceptyków, którzy kojarzą kluski jedynie z mdłymi i tłustymi sosami oraz brakiem smaku. Spróbuj je przygotować i zachwyć się tą potrawą.

Kluski po chorzowsku — jak zrobić?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 jajka,
  • sól.

Ziemniaki należy umyć, a następnie obrać ze skórki. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy będą gotowe, odcedź je, a następnie jeszcze gorące przeciśnij przez praskę. Rozdrobnione przełóż do większej miski, dosyp mąki i wbij jajka. Wszystko razem zagnieć, a jeśli będzie taka potrzeba, dodatkowo posól. Kiedy masa będzie jednolita i nie będzie się zbyt bardzo kleić do rąk, możesz przejść do kolejnego etapu.

Z masy formuj kulki wielkości nieco większej niż orzech włoski, a następnie rób w nich niewielkie wgłębienie. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj po kilka klusek naraz, a kiedy wypłyną, wyławiaj je po minucie. Gotowe kluski odłóż na talerz i przejdź do przygotowania sosu.

Zobacz także: Imprezowa sałatka na krakersach. Doskonała na rodzinne uroczystości

Sos do klusek po chorzowski — składniki i przygotowanie

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:

  • 1 dużej cebuli,
  • 150 g pieczarek,
  • 50 g boczku,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.

Na dużej patelni połóż boczek i podsmażaj go, aż tłuszcz się wytopi. Następnie dodaj odrobinę oleju, wrzuć warzywa i posól. Podsmażaj do momentu, aż cała woda wyparuje, a składniki będą rumiane.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Naczynie żaroodporne natłuść za pomocą oleju. Na jego dnie umieść ugotowane wcześniej kluseczki, a następnie rozłóż na nich sos z patelni. Całość posyp startym serem i wsuń do rozgrzanego pieca. Danie powinno być gotowe po ok. 20 minutach, kiedy ser będzie ładnie przypieczony. Całość posyp natką pietruszki lub koperkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj same lub z dodatkiem ulubionej surówki.


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia polska