Koleżanka na imieninach podała pyszny schab. Kruchy, soczysty, delikatny - od razu wzięłam przepis
Uwielbiam eksperymentować w kuchni i robić wieprzowinę w różnych wersjach. Ostatnio na imieninach u koleżanki jadłam wyjątkowo kruchy, soczysty i delikatny schab. Mięso aż rozpływało się w ustach. Od razu poprosiłam o przepis. Tydzień później danie zagościło i na moim stole. Teraz kolej na ciebie.
Schab wieprzowy to popularne mięso, które często gości na polskich stołach. Co jednak zrobić, żeby wyszedł kruchy, soczysty i delikatny? Polecam użyć popularnego produktu, jakim jest mleko. Sprawdź przepis na schab pieczony w mleku.
Pieczony schab to z pozoru proste do zrobienia danie, jednak trzeba mieć na niego patent. W przeciwnym wypadku wyjdzie suchy.
Gdy piekę schab wieprzowy w piekarniku, to zawsze kupuję mięso z żyłkami tłuszczu na przekroju. Dzięki tłuszczowi wychodzi on bardziej kruchy i soczysty.
Kolejnym, ważnym aspektem jest temperatura pieczenia mięsa. Kilogram schabu piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem nie dłużej niż 60 minut w temperaturze maksymalnie 200 stopni Celsjusza, przy czym zmniejszam ją po 30 minutach do 160 stopni.
Ostatnio dowiedziałam się, co zrobić, żeby mięso było jeszcze bardziej soczyste i kruche. Wystarczy zrobić do niego zalewę z mleka (wtedy proces pieczenia ulega modyfikacji). Ten popularny produkt, który każdy z nas ma w swojej kuchni, zawiera naturalne enzymy i kwas mlekowy, pomagające rozerwać włókna mięśniowe w schabie.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kurczak na kratce w chrupiącej panierce - przepis Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 1 cebula,
- 10 ząbków czosnku,
- 2 szklanki mleka tłustego,
- 6 liści laurowych,
- 2 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
Na początek nacieram schab przyprawami i obkładam go 5 plasterkami czosnku. Następnie przykrywam mięso i wstawiam do lodówki na całą noc.
Następnego dnia zdejmuję czosnek ze schabu i zaczynam smażyć mięso na patelni z każdej strony, aż będzie lekko zarumienione. Potem przekładam je do naczynia żaroodpornego i odkładam na bok.
W kolejnym kroku przygotowuję zalewę mleczną. Wlewam mleko do garnka i dodaję do niego pokrojoną w grubą kostkę cebulę, pozostały czosnek oraz liście laurowe. Całość gotuję.
Później zalewam mięso powstałą zalewą mleczną do 3/4 wysokości wieprzowiny. Schab piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza w opcji góra-dół przez 40 minut. Po tym czasie przewracam mięso na drugą stronę i piekę jeszcze przez 30 minut.
10 minut przed końcem pieczenia zwiększam temperaturę do 220 stopni Celsjusza i włączam opcję grillowania, dzięki której wieprzowina przypiecze się na wierzchu. Schab podaję po 15 minutach od wyjęcia z piekarnika.
Schab pieczony w mleku podaję z sosem mlecznym. Wystarczy na patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulkę, a potem dodać ją do mleka w rondelku. Całość podgrzewam na małym ogniu i gdy płyn trochę odparuje, to wlewam mąkę uprzednio rozrobioną w wodzie. Sos mieszam do momentu zgęstnienia. Na koniec doprawiam go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso pieczone w mleku polewam sosem mlecznym i jem je z puree ziemniaczanym. Można też podawać taki schab jako wędlinę na pajdę chleba z żurawiną lub chrzanem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut