Reklama
Reklama

Wypróbowałam kurczaka na kratce w chrupiącej panierce. Strzelczyk przeszedł sam siebie

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Ostatnio wypróbowałam przepis Tomasza Strzelczyka na kurczaka na kratce w chrupiącej panierce. Smak dania przerósł moje oczekiwania. Z ręką na sercu mogę przyznać, że to jedno z najlepszych mięs, jakie w życiu jadłam.

Masz dość panierowanych piersi z kurczaka smażonych na głębokim tłuszczu? Tomasz Strzelczyk ma na to radę. Ostatnio podzielił się przepisem na kurczaka na kratce w chrupiącej panierce na swoim kulinarnym kanale ODDAJFARTUCHA na YouTubie. Tym razem przeszedł sam siebie.

Kurczak na kratce w chrupiącej panierce Strzelczyka - przepis

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
  • 250 ml kefiru
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i świeżo zmielony, czarny pieprz - według uznania
  • opcjonalnie: 1/2 płatków chili

Wykonanie:

Zgodnie z przepisem Tomasza Strzelczyka, na początek przekrawam kurczaka w środku od strony grzbietu, natomiast końcówki skrzydeł usuwam całkowicie. Następnie rozluźniam mięso i nacinam je dość głęboko w wielu miejscach. Następnie przyprawiam solą tylko ponacinaną stronę.

W kolejnym kroku robię panierkę, czyli w misce łączę kefir, jajka, starty czosnek, mąkę ziemniaczaną, parmezan, a także przyprawy tj. słodka papryka i pieprz. Nie dodaję soli, natomiast dorzucam płatki chili. Całość mieszam i dokładnie obtaczam kurczaka w sosie, a następnie w bułce tartej

Potem przekładam mięso na kartkę, pod którą umieszczam blachę i na tym etapie smaruję je olejem. Robię to za pomocą pędzelka. Na koniec wkładam kurczaka do piekarnika i piekę go w 175 stopniach Celsjusza przez około 1,5 h

Z czym jeść chrupiącego kurczaka?

Chrupiącego kurczaka z przepisu Strzelczyka lubię jeść z równie chrupiącymi frytkami. Do tego robię surówkę colesław. Można też podawać go z ziemniaczanym puree i pieczonymi lub grillowanymi warzywami. 

Z chrupiącego kurczaka możemy zrobić szybsze danie. W tym przypadku jemy go z pieczywem i  ketchupem albo ulubionym sosem, w moim przypadku czosnkowym. 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Klemens robi furorę za każdym razem. Nie zgadniesz, z czego dokładnie jest zrobione

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | mięso