Reklama
Reklama

Koleżanka z Podlasia dała mi przepis na zaguby. W domu ciągle proszą, żeby je zrobić

Potrawy z ziemniaków oraz kluski to dwie rzeczy, które od razu kojarzą nam się z kuchnią Podlasia. Dania kresowe cenimy za użycie lokalnych składników, pyszny smak oraz prostotę wykonania. Zaguby to kolejny rodzaj klusek, który nas zachwyci i to nie tylko ze względu na łatwość i szybkość przepisu. Poznaj tę unikatową recepturę, dzięki której odkryjesz nowy sposób na kluski.

Kluski to jedna z ulubionych potraw Polaków. Jedna z ich największych zalet to uniwersalność. Kluski można podawać na wszelakie sposoby oraz przygotowywać je z najróżniejszych składników. Dzięki temu nigdy się nie nudzą oraz pasują praktycznie do wszystkiego.

Podlaskie kluski, których jeszcze nie znasz. Zaguby zdobędą twoje serce

Zaguby to niejedyna nazwa, pod którą funkcjonują te pyszne kluski. Na Lubelszczyźnie znane są również jako bociany lubelskie. Kluski te przygotowuje się praktycznie z czterech składników - mąki, wody, sody oczyszczonej oraz oleju. Dzięki temu mają delikatną i puszystą strukturę. Soda oczyszczona sprawia, że ciasto rośnie, a olej, że jest elastyczne. Idealnie pasuje do nadzienia, które robi się z ziemniaków oraz cebulki. Jego charakterystyczną cechą jest spora ilość majeranku, dzięki któremu kluski nabierają charakteru.

Aby uzyskać zaguby, wystarczy ciasto wraz z farszem zwinąć w rulonik i pokroić na grube plastry. Tak przygotowane gotuje się w gorącej i osolonej wodzie, a następnie podsmaża z cebulką i boczkiem. Zaguby są przepyszne i stanowią danie samo w sobie. Można jednak potraktować je jako dodatek do obiadu i podać z mięsnym lub grzybowym sosem. Jeśli skończyły ci się pomysły na kluski, koniecznie musisz spróbować tych.

Zobacz także: Prościutkie i tanie kotlety siekane. Zobacz, jak robi je Strzelczyk i co dodaje

Przepis na podlaskie zaguby. Z czym jeść zaguby?

Składniki na kluski:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 120 g przegotowanej wody,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól.

Do przygotowania farszu będziemy potrzebowali:

  • 1 cebuli,
  • 2 ziemniaków,
  • 1 łyżeczkę suszonego majeranku,
  • pieprz i sól.

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i zagniatamy do momentu, aż uzyskamy gładką i elastyczną masę. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gotowe trzemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Kiedy się zeszkli, wrzucamy starte ziemniaki i wszystko razem podsmażamy. Doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem.

Wracamy do ciasta. Blat lub stolnicę posypujemy mąką i kładziemy na nich ciasto, które wałkujemy na cienki placek. Równą warstwą rozkładamy na nim farsz, pozostawiając 1 cm ciasta nieposmarowany.

Zwijamy ciasto z farszem w rulonik, który następnie kroimy na grube paski.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i delikatnie umieszczamy kluski w środku. Po 7-10 minut powinny być już gotowe. Delikatnie je wyciągamy.

Zaguby najlepiej smakują z okrasą. Można przygotować ją z samej cebuli w wersji wegetariańskiej lub w wersji z boczkiem. Kluski warto podsmażyć na patelni z tymi składnikami. Następnie podajemy je, póki są gorące.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad