Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek
Lubisz jeść jajka na śniadanie, ale znudziły ci się już te na miękko, twardo, czy w formie jajecznicy? Jeśli tak, koniecznie sorbuj naszego przepisu na pastę jajeczną z porem. Ze świeżym pieczywem będzie smakować doskonale, na pewno przypadnie ci do gustu.
Pasta jajeczna z porem to wyjątkowo smaczna i pożywna propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska do pracy czy szkoły. Bogactwo białka, pochodzącego z jajek oraz tuńczyka, sprawia, że danie syci na długo i wspiera regenerację mięśni. Dodatek pora i ogórków konserwowych dodaje chrupkości i świeżości. Majonez i musztarda dijon nadają wyrazistego smaku, a cytryna podkreśla całość lekką kwaskowatością. Pasta idealnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem, świeżymi warzywami czy jako nadzienie do tortilli, a także może być bazą do wykwintnych krakersów podawanych na imprezach.
Sprawdź także: Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 5 jajek,
- 100 g tuńczyka w sosie własnym,
- 10 cm białej części pora,
- 2 średnie ogórki konserwowe,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Jajka ugotuj na twardo, przez ok. 8 minut. Następnie je ostudź, obierz i drobno posiekaj nożem, a żółtko rozgnieć widelcem. Przełóż je do miski.
Pora posiekaj na bardzo drobne plasterki, a następnie pokrój je w małą kosteczkę. Możesz sparzyć go wrzątkiem, a następnie odsączyć, jeśli nie lubisz ostrzejszych smaków.
Tuńczyka dokładnie odsącz, a ogórki posiekaj drobną kostkę. Wszystkie składniki przenieś do jajka i wstępnie przemieszaj.
W osobnej małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Sos przenieś do miski ze składnikami i całość wymieszaj dokładnie widelcem, do momentu uzyskania pasty kanapkowej z dużymi fragmentami jajek i ryby.
Pastę jajeczną z porem wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj ją na świeżym, chrupiącym pieczywie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty