Reklama
Reklama

Najlepsza pasta jajeczna na kanapki. Sekretem jest jeden dodatek

Lubisz jeść jajka na śniadanie, ale znudziły ci się już te na miękko, twardo, czy w formie jajecznicy? Jeśli tak, koniecznie sorbuj naszego przepisu na pastę jajeczną z porem. Ze świeżym pieczywem będzie smakować doskonale, na pewno przypadnie ci do gustu.

Pasta jajeczna z porem to wyjątkowo smaczna i pożywna propozycja, która doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i jako przekąska do pracy czy szkoły. Bogactwo białka, pochodzącego z jajek oraz tuńczyka, sprawia, że danie syci na długo i wspiera regenerację mięśni. Dodatek pora i ogórków konserwowych dodaje chrupkości i świeżości. Majonez i musztarda dijon nadają wyrazistego smaku, a cytryna podkreśla całość lekką kwaskowatością. Pasta idealnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem, świeżymi warzywami czy jako nadzienie do tortilli, a także może być bazą do wykwintnych krakersów podawanych na imprezach.  

Reklama

Sprawdź także: Prościutka sałatka na andrzejki. Nie narobisz się, a pierwsza znika z salaterek

Przepis na pastę jajeczną z porem

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 5 jajek, 
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym,  
  • 10 cm białej części pora, 
  • 2 średnie ogórki konserwowe, 
  • 4 łyżki majonezu, 
  • 1 łyżeczka musztardy dijon, 
  • ½ łyżeczki soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić pastę jajeczną z porem? 

Jajka ugotuj na twardo, przez ok. 8 minut. Następnie je ostudź, obierz i drobno posiekaj nożem, a żółtko rozgnieć widelcem. Przełóż je do miski. 

Pora posiekaj na bardzo drobne plasterki, a następnie pokrój je w małą kosteczkę. Możesz sparzyć go wrzątkiem, a następnie odsączyć, jeśli nie lubisz ostrzejszych smaków. 

Tuńczyka dokładnie odsącz, a ogórki posiekaj drobną kostkę. Wszystkie składniki przenieś do jajka i wstępnie przemieszaj. 

W osobnej małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Sos przenieś do miski ze składnikami i całość wymieszaj dokładnie widelcem, do momentu uzyskania pasty kanapkowej z dużymi fragmentami jajek i ryby. 

Pastę jajeczną z porem wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj ją na świeżym, chrupiącym pieczywie. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Wygląda jak z najlepszej cukierni. Po przekrojeniu usłyszysz tylko zachwyty

Dodaję do mięsa zamiast ryżu i faszeruję paprykę. To popisowe ciepłe danie na andrzejki, goście są zachwyceni

Chrup 3 łyżki dziennie lub zrób prozdrowotny twarożek. Chroni przed zmianami miażdżycowymi i obniżają poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki