Kolorowa, orzeźwiająca, wyjątkowa. Sałatka wielkanocna inna niż wszystkie
Na wielkanocne śniadanie najczęściej przygotowuje się klasyczną sałatkę jarzynową. Jeśli masz ochotę przełamać tę tradycję, a jednocześnie zachować w menu świąteczne akcenty, w tym roku połącz jajka i majonez... z pomarańczami. Taka kolorowa, orzeźwiająca sałatka wielkanocna będzie ciekawym kontrapunktem wśród mięsnych dań.
To pomysł na wielkanocną sałatkę, ale z interesującym akcentem. Przygotuj przepis z dodatkiem pomarańczy, a twoi goście na pewno będą zaskoczeni - i poproszą o dokładkę.
- 2 średnie pomarańcze,
- 4 jajka,
- 250 g paluszków krabowych,
- 100 g sera żółtego,
- 150 g kukurydzy konserwowej (po odlaniu zalewy),
- kilka gałązek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
Starannie obierz pomarańcze, usuwając z nich jak najwięcej albedo (białych skórek). Pokrój pomarańczę na nieduże kawałki i umieść w misce.
Obierz jajka i pokrój w kosteczkę. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser żółty i paluszki krabowe. Dodaj do miski z pomarańczami. Dołóż także odcedzoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Połącz składniki sałatki z sosem. Całość dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli. Wstaw na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Szybki i zdrowy obiad, zrobisz go w kilka chwil. Pyszna domowa zapiekanka z kurczakiem
Popisowe danie na wielkanocny stół. Nawet teściowa będzie chciała przepis
Owocowy deser idealny na weekend. Proste ciasto ananasowe znika do ostatniego kawałka