Reklama
Reklama

Kolorowa, orzeźwiająca, wyjątkowa. Sałatka wielkanocna inna niż wszystkie

Na wielkanocne śniadanie najczęściej przygotowuje się klasyczną sałatkę jarzynową. Jeśli masz ochotę przełamać tę tradycję, a jednocześnie zachować w menu świąteczne akcenty, w tym roku połącz jajka i majonez... z pomarańczami. Taka kolorowa, orzeźwiająca sałatka wielkanocna będzie ciekawym kontrapunktem wśród mięsnych dań.

To pomysł na wielkanocną sałatkę, ale z interesującym akcentem. Przygotuj przepis z dodatkiem pomarańczy, a twoi goście na pewno będą zaskoczeni - i poproszą o dokładkę.

Sałatka wielkanocna - lista składników

  • 2 średnie pomarańcze, 
  • 4 jajka, 
  • 250 g paluszków krabowych, 
  • 100 g sera żółtego, 
  • 150 g kukurydzy konserwowej (po odlaniu zalewy), 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku). 

Sałatka wielkanocna - przepis

Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Zalej w rondelku letnią wodą i zagotuj. Gotuj 8-10 minut od chwili, gdy woda zawrze. Odłóż do całkowitego wystudzenia. 

Starannie obierz pomarańcze, usuwając z nich jak najwięcej albedo (białych skórek). Pokrój pomarańczę na nieduże kawałki i umieść w misce. 

Obierz jajka i pokrój w kosteczkę. Na podobnej wielkości kostkę pokrój ser żółty i paluszki krabowe. Dodaj do miski z pomarańczami. Dołóż także odcedzoną kukurydzę i drobno posiekaną natkę pietruszki. 

Reklama

Wymieszaj majonez, jogurt i ketchup. Połącz składniki sałatki z sosem. Całość dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli. Wstaw na godzinę do lodówki, by przegryzły się smaki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmietankowy krem z galaretką i musem malinowym. Letnie ciasto idealne na weekend

Tylko latem smakuje tak dobrze. Do tej zupy wracam co roku

Gdy nie mam czasu, robię ten makaron. Smakuje wybitnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki