Reklama
Reklama

Niskokaloryczny pasztet z zielonego warzywa. Połóż go na kanapkach lub podaj jako przekąskę

​Najlepszy pasztet z cukinii musi nie tylko wyśmienicie smakować, ale także być szybki i prosty w przyrządzeniu. Takie właśnie jest to właśnie danie. Wspaniale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kanapek czy jako samodzielna przystawka. Będzie dobrym urozmaiceniem kuchni wegetariańskiej.

Cukinia jest niskokaloryczna, lekkostrawna, ma także niski indeks glikemiczny, doskonale sprawdzi się podczas odchudzania, bez obaw mogą także zajadać ją cukrzycy. Świetnie wpływa na trawienie, pomaga dbać o zdrowie oczu, a także działa odkwaszająco na organizm. To niezwykle uniwersalne warzywo, dzięki czemu możesz wyczarować z niego mnóstwo przepysznych dań i przekąsek. Jednym z nich jest pasztet z cukinii. Co do niego dodać? Podpowiadamy. 

Sprawdź także: W Barcelonie jedzą go na śniadanie. Ziemniaczana przekąska jest naprawdę puszysta

Przepis na najlepszy pasztet z cukinii 

Do zrobienia pasztetu z cukinii, będziesz potrzebować keksówki, dobrze sprawdzi się ta o wymiarach 35x12 cm. Zaopatrz się także w papier do pieczenia. Przekąska jest sycąca i bardzo tania w przygotowaniu, a w dodatku nie potrzebujesz szczególnych umiejętności kulinarnych, aby ją wykonać. 

Składniki: 

  • 600 g cukinii,
  • 200 g ziemniaków, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 marchewka, 
  • 45 g kaszy manny, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 2 łyżki siekanego koperku, 
  • 40 ml oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Jak zrobić najlepszy pasztet z cukinii? 

Cukinie umyj i odkrój końcówki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przełóż je na durszlak i posyp solą. Wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut. Dokładnie odsącz cukinię z wody. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę razem z czosnkiem. Włóż je na patelnię, na rozgrzaną łyżkę oleju. Smaż do momentu, aż będzie złota i odstaw do wystygnięcia. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, w podobny sposób co na placki ziemniaczane. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Koperek drobno poszatkuj. 

Do miski włóż marchewkę i ziemniaki. Dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj do połączenia. Następnie dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, a na koniec cukinię. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Na koniec dodaj kaszę i pozostały olej, a na koniec koperek. 

Keksówkę o wymiarach 35x12 cm wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę do środka i dobrze dociśnij oraz wyrównaj. Wstaw foremkę do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut z ustawieniem góra-dół. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Najlepszy pasztet z cukinii zawsze najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub majonezem, na świeżym pieczywie. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na boczek w tym wydaniu skuszą się nawet ci, którzy dbają o linię. Takiego nie kupisz w sklepie

Niezawodny przepis na grzybową. Ma wyrazisty smak i jest bardzo sycąca

Sznycle myśliwskie to przysmak grzybiarzy. Pomysł na wyjątkowy obiad

INTERIA.PL