Konserwowych zrobiłam mało. Rodzina chce jeść ogórki tylko w tej zalewie
W sklepach oraz na ryneczkach mamy do czynienia już z ostatnimi sztukami pysznych letnich ogórków. Warto wykorzystać ten moment i przygotować jeszcze kilka nowych rodzajów przetworów, dzięki którym będziemy mieć pewność, że zimą na pewno ogórków na nie zabraknie. Oto przepisy, które będą sporą konkurencją dla klasycznych konserwowych.
Zimą szczególnie docenia się letnie przetwory. Problem pojawia się, jednak kiedy klasyczne smaki znudzą się wszystkim domownikom, a ogórki ze słoika nie są już takie apetyczne. Aby mieć pewność, że kryzys nie nadejdzie, warto wypróbować nowy przepis.
Ogórki konserwowe to klasyka w wielu polskich domach. Ogórki ze względu na dodatek octu są lekko ostre i kwaśne w smaku. Kluczem do ich przygotowania jest zalewa, która powinna być pyszna sama w sobie.
Podobnie jest w przypadku ogórków w zalewie musztardowo-miodowej. Zalewa jest ostra i kwaśna przez dodatek octu oraz musztardy. Jej smak zrównoważony jest przez dodatek miodu oraz cukru. To przepis, który smakuje inaczej niż klasyczne ogórki, ale jest równie pyszny. Co więcej, jest uniwersalny i sprawi, że każdy obiad, grill czy przekąska na imprezę będą smakować jeszcze lepiej. Przekonaj się, jak je przygotować. Przepis nie będzie wymagał większej ilości pracy niż klasyczne ogórki konserwowe.
Zobacz także: Wszyscy robią keczup, a ja co roku przygotowuję musztardę z cukinii. Jest genialna
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych,
- 1 główka czosnku
- 1 litr wody,
- 200 ml octu
- 220 g cukru,
- 50 g miodu,
- 50 g ostrej musztardy,
- 30 g soli,
- kilka ziarenek gorczycy,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przygotowujemy zalewę. Wodę, ocet, cukier, sól, miód oraz musztardę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a zalewa będzie jednolita. Wyłączamy ogień i przechodzimy do przygotowania słoików.
Wymoczone wcześniej ogórki kroimy na cztery części. W każdym słoiku układamy je dosyć ciasno. Umieszczamy w środku również po jednym ząbku czosnku, ziarenka gorczycy, ziela angielskiego oraz po liściu laurowym. Zalewamy gorącą zalewą, porządnie zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji. W piekarniku lub garnku wyłożonym ściereczką umieszczamy słoiku i pasteryzujemy je przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, układamy dnem do góry i przykrywamy ściereczką. Kiedy ostygną, przekładamy je do ciemnego i zimnego miejsca.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację