Reklama
Reklama

Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy

Brownie dyniowe to nowoczesna wersja znanego już ciasta czekoladowego. Aromatyczna warstwa w środku po prostu rozpływa się w ustach. Do tego ciasto ma wilgotną konsystencję, dlatego jest eksplozją jesiennego smaku w każdym kęsie.

Brownie, ale w jesiennym wydaniu

Brownie to popularne, amerykańskie ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne i bardzo apetyczne. Jego charakterystyczna, lekko ciągnąca konsystencja i intensywny smak kakao sprawiają, że trudno poprzestać tylko na jednym kawałku. Klasyczne brownie przygotowuje się z masła, gorzkiej czekolady, jajek, cukru i odrobiny mąki, ale bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto pozostaje niskie, gęste i wilgotne w środku. 

W jesiennej wersji wypiek nabiera nowego charakteru. Do masy czekoladowej dodaje się drugą, aromatyczną warstwę dyniową. Przygotowuje się ją z purée z dyni, serka śmietankowego, cukru pudru i odrobiny cynamonu. Ta mieszanka sprawia, że brownie dyniowe staje się przepysznym, rozgrzewającym deserem.

Reklama

Brownie dyniowe - przepis

Składniki:

Brownie: 

  • 200 g cukru, 
  • 200 g masła, 
  • 200 g gorzkiej czekolady, 
  • 80 g mąki pszennej, 
  • 40 g kakao, 
  • 80 ml wody, 
  • 4 jajka. 

Warstwa dyniowa: 

  • 200 g purée z dyni, 
  • 220 g serka śmietankowego,  
  • 60 g cukru pudru, 
  • pół łyżeczki cynamonu. 

Sposób wykonania:

  1. Zrób warstwę dyniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przygotuj formę o wielkości 24 x 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia w taki sposób, aby łatwo go było później chwycić z zewnątrz. Równomiernie rozsmaruj warstwę dyniową. Umieść blachę w zamrażalniku na około 40 minut. 
  2. Przygotuj brownie. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj czekoladę, łamiąc ją w ręku oraz masło. Mieszaj, aby składniki się dobrze rozpuściły. Odstaw. 
  3. W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj. Wlej teraz wcześniej przygotowaną masę czekoladową i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. 
  4. Wyciągnij warstwę dyniową z zamrażalnika i ostrożnie wyciągnij ją z pomocą papieru do pieczenia. Teraz złóż brownie dyniowe. Na spód blachy wyłóż połowę ciasta czekoladowego. Ostrożnie przełóż warstwę dyniową. Przykryj ją drugą częścią brownie.  
  5. Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz około 40-45 minut. Brzegi brownie dyniowego powinny być upieczone, ale środek może pozostać jeszcze lepki. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne po przekrojeniu.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych

Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso

Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | przekąski