Czekoladowy klasyk w jesiennej odsłonie. Na jednym kawałku się nie skończy
Brownie dyniowe to nowoczesna wersja znanego już ciasta czekoladowego. Aromatyczna warstwa w środku po prostu rozpływa się w ustach. Do tego ciasto ma wilgotną konsystencję, dlatego jest eksplozją jesiennego smaku w każdym kęsie.
Brownie to popularne, amerykańskie ciasto. Mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne i bardzo apetyczne. Jego charakterystyczna, lekko ciągnąca konsystencja i intensywny smak kakao sprawiają, że trudno poprzestać tylko na jednym kawałku. Klasyczne brownie przygotowuje się z masła, gorzkiej czekolady, jajek, cukru i odrobiny mąki, ale bez dodatku proszku do pieczenia. Dzięki temu ciasto pozostaje niskie, gęste i wilgotne w środku.
W jesiennej wersji wypiek nabiera nowego charakteru. Do masy czekoladowej dodaje się drugą, aromatyczną warstwę dyniową. Przygotowuje się ją z purée z dyni, serka śmietankowego, cukru pudru i odrobiny cynamonu. Ta mieszanka sprawia, że brownie dyniowe staje się przepysznym, rozgrzewającym deserem.
Składniki:
Brownie:
- 200 g cukru,
- 200 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 80 g mąki pszennej,
- 40 g kakao,
- 80 ml wody,
- 4 jajka.
Warstwa dyniowa:
- 200 g purée z dyni,
- 220 g serka śmietankowego,
- 60 g cukru pudru,
- pół łyżeczki cynamonu.
Sposób wykonania:
- Zrób warstwę dyniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Przygotuj formę o wielkości 24 x 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia w taki sposób, aby łatwo go było później chwycić z zewnątrz. Równomiernie rozsmaruj warstwę dyniową. Umieść blachę w zamrażalniku na około 40 minut.
- Przygotuj brownie. Wlej wodę do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Odstaw z ognia, dodaj czekoladę, łamiąc ją w ręku oraz masło. Mieszaj, aby składniki się dobrze rozpuściły. Odstaw.
- W dużej misce roztrzep jajka. Dodaj mąkę i kakao. Wymieszaj. Wlej teraz wcześniej przygotowaną masę czekoladową i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części.
- Wyciągnij warstwę dyniową z zamrażalnika i ostrożnie wyciągnij ją z pomocą papieru do pieczenia. Teraz złóż brownie dyniowe. Na spód blachy wyłóż połowę ciasta czekoladowego. Ostrożnie przełóż warstwę dyniową. Przykryj ją drugą częścią brownie.
- Włóż blachę do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz około 40-45 minut. Brzegi brownie dyniowego powinny być upieczone, ale środek może pozostać jeszcze lepki. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne po przekrojeniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowy sernik pachnący jesienią, na ciasteczkowym spodzie. Zrobię na Wszystkich Świętych
Szefowie kuchni rzadko zdradzają ten patent. Kurczak ma super chrupiąca skórkę i soczyste mięso
Gdy rodzina się zjedzie, poczęstuję tą sałatką. Najlepszy przepis na Wszystkich Świętych