Kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek lepsze od mielonych. Mój autorski sos wnosi smak na wyższy poziom
Po kotleciki z kaszy gryczanej i pieczarek sięgam najczęściej, gdy jestem już zmęczona mięsnymi potrawami. Mocno przypominają tradycyjne mielone, które tak uwielbiam, zarówno wyglądem, teksturą, jak i smakiem. Aby podkręcić smak kotlecików, robię do nich wybitny sos. Wszyscy są w szoku, gdy go próbują.
Kotlety gryczane z pieczarkami to istna bomba smakowa. Dzięki dodatkowi cebuli i sosu sojowego są bardzo aromatyczne i do złudzenia mogą przypominać tradycyjne mielone, jednak są od nich znacznie lepsze. Wychodzą w środku wilgotne i miękkie, a z zewnątrz lekko chrupiące. To idealny przepis na prosty i smaczny bezmięsny obiad.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 100 g pieczarek,
- łyżka masła,
- cebula,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 50 g tartego sera żółtego,
- 2 jajka,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- sos sojowy,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej.
Sposób wykonania:
Kaszę gryczaną dwukrotnie wypłucz i ugotuj ją w osolonej wodzie według zaleceń producenta. Pieczarki i cebulę umyj, i pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż grzyby z cebulą, do momentu aż wszystko się delikatnie przyrumieni.
Ugotowaną kaszę przerzuć do garnka lub miski, dodaj do niej zawartość patelni i wymieszaj. Gdy całość przestygnie, wbij jajko, dodaj mąkę, szczypiorek, ser żółty, 2 łyżki bułki tartej, pieprz i sos sojowy do smaku. Składniki dokładnie połącz ze sobą.
Na osobne talerze wyłóż roztrzepane jajko i bułkę tartą. Z powstałej masy uformuj nieduże kotlety i panieruj je kolejno w jajku i bułce. Na patelni rozgrzej olej. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wykładaj na niego opanierowane kotlety i smaż na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni przełóż je na papierowy ręcznik.
Gotowe kotlety gryczane z pieczarkami możesz podawać w standardowy sposób z ziemniakami i ulubioną surówką.
Najlepiej lubię podawać kotlety gryczane oblane moim sosem gruszkowym. Połączenie to wydaje się nietypowe, natomiast pasuje ze sobą naprawdę dobrze. Gruszkowy smak odświeża całe danie i nadaje mu zupełnie nowy wymiar. Przy tym nie jest on słodki, nachalny i mocno owocowy.
Składniki:
- gruszka,
- 1/2 łyżeczki papryki,
- gałązka rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- 2 gałązki tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
- łyżka masła.
Sposób wykonania:
Gruszkę umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie pokrój ją w kostkę. W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj do niego paprykę, rozmaryn i tymianek. Całość przesmaż przez około 2 minuty. Na ciepłe masło z przyprawami wrzuć pokrojoną gruszkę. Smaż pod przykryciem do momentu, aż owoc stanie się miękki i zacznie się rozpadać. Całość można delikatnie podlać wodą.
Gdy z gruszki utworzy się mus, dolej odrobinę wody, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Gotowym sosem gruszkowym oblej kotlety gryczane. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na szynkę dojrzewającą. Gwarantuję, że w święta szybko zniknie z półmiska
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa