Reklama
Reklama

Kotlety fu fu kryją cenne składniki. Zasmakują największym niejadkom

Trzeba przyznać, że ich nazwa jest bardzo oryginalna. Kotlety fu fu przeznaczone są dla najmłodszych niejadków, którzy nie garną się do rozszerzania diety. Gdy potrzebujesz dostarczyć swoim pociechom wartościowych składników odżywczych, ale nie masz pomysłu na pyszny obiad, wypróbuj ten przepis.

Sekret kotletów fu fu

Jak rozszerzyć dietę dziecka, które z dań obiadowych akceptuje tylko mielone kotlety z ziemniakami? Spróbuj przemycić inne składniki ukryte w kotletach. Zacznij od jednego, na przykład pieczarek, których smak jest w miarę neutralny, a kolor na tyle podobny do mięsa, że twoja pociecha być może w ogóle nie zauważy różnicy. Stopniowo dodawaj inne składniki. Nie zapomnij nadać daniu intrygującej nazwy i wymyślić historii, która uzasadni niewielkie zmiany w wyglądzie mielonych. Nazwij je na przykład... kotlety fu fu

Kotlety fu fu - przepis

Gdy wiesz już, skąd pochodzi unikatowa nazwa potrawy, możesz przystąpić do jej przygotowania. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na kotlety fu fu i listę potrzebnych produktów.

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi indyka 
  • 100 g pieczarek 
  • 50 g szpinaku  
  • 50 g suszonych pomidorów 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 125 ml mleka 
  • czerstwa kajzerka 
  • jajko 
  • sól, pieprz, słodka papryka (do smaku) 
  • masło klarowane (do smażenia) 

Sposób wykonania:

Namocz kajzerkę w mleku. Przed użyciem, dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu. 

Oczyść filet z indyka (usuń błonki, chrząstki) i zmiel w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. 

Opłucz szpinak i rozdrobnij. Posiekaj drobno pomidory suszone. Przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Krótko przesmaż szpinak na niewielkiej ilości masła klarowanego. Po chwili dodaj pomidory i czosnek.  

Umyj i pokrój drobno pieczarki. Podsmaż na oddzielnej patelni. Lekko posól pod koniec smażenia.  

Połącz w misce zmielone mięso, namoczoną kajzerkę i podsmażone składniki. Dodaj jajko. Dokładnie wyrób masę dłońmi, doprawiając ją do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.  

Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej podłużne kotleciki. Możesz obsmażyć je na maśle, ale zdrowsze będą upieczone. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i przecz przez około 40 minut. Podawaj z frytkami albo ziemniaczanym purée - w zależności od preferencji dziecka. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | warzywa