Krem z masła orzechowego to nowe odkrycie. Ciasto wisienkę piekę teraz co weekend
Ciasto wisienka to połączenie biszkoptu o kakaowym smaku, orzechowego kremu i wiśniowej warstwy, która wieńczy wypiek. Klasyczna mieszanka smaków sprawia, że zdecydowana większość osób zakocha się w tym prostym cieście. Jego przygotowanie nie jest wcale skomplikowane.
Ciasto wisienka, oprócz uroczej nazwy, cechuje się też przepysznym smakiem. Jeśli myślisz, że trudno je zrobić, to nieprawda. Z przepisem poradzi sobie naprawdę każdy.
Wiśnie są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. To niskokaloryczne owoce, w których składzie znajdują się witaminy A, C i te z grupy B. Zawierają też minerały, m.in. żelazo, potas, mangan, miedź i cynk. Specjaliści ds. żywienia polecają jeść je nawet na diecie odchudzającej. Cechują się niskim indeksem glikemicznym (w surowych IG = 22). W 100 gramach zawierają tylko 49 kcal.
Do właściwości wiśni zdecydowanie można zaliczyć korzystny wpływ na układ pokarmowy. Owoce dostarczają organizmowi błonnik pokarmowy. Substancja poprawia mikroflorę jelitową, usprawnia trawienie i przyspiesza metabolizm. Wiśnie obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Przekłada się to też na zdrowie serca i układu krążenia.
Co więcej, wiśnie działają moczopędnie, a w konsekwencji detoksykują organizm. Poprawiają wygląd skóry, włosy i paznokci. Regularnie spożywanie owoców minimalizuje szanse zachorowania na cukrzycę i nadciśnienie. Wszystko za sprawą antyoksydantów, które wiśnie posiadają w swoim składzie. Te wykazują właściwoci przeciwzapalne i antynowotworowe. Wiśnie wzmacniają odporność i zwalczają bezsenność.
Jak zrobić ciasto wisienkę? Przepis wymaga od ciebie upieczenia biszkoptu kakaowego, zrobienia kremu orzechowego i przygotowania warstwy wiśniowej, która zwieńczy wypiek. Całość to przyjemne połączenie czekoladowo-orzechowo-wiśniowego aromatu, za którym większość osób przepada.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
Krem orzechowy:
- 500 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 130 g cukru pudru
- 300 g masła orzechowego
Warstwa wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 800 ml wody
- 500 g świeżych wydrylowanych wiśni
Sposób wykonania:
Upiecz biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na puszystą pianę. Wtedy dodawaj stopniowo cukier. Masa powinna zrobić się błyszcząca i gęsta. Dodawaj po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Przesiej obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawaj stopniowo do piany z jajek. Do tortownicy o średnicy 21 centymetrów podsypanej mąką, przelej masę na biszkopt czekoladowy. Włóż go do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na około 35 minut, czyli do suchego patyczka.
Zrób krem: w czasie, gdy biszkopt będzie się piekł, mocno schłodzone mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem pudrem ubij na sztywną masę. Dodaj wtedy masło orzechowe i zmiksuj krótko do połączenia składników.
Złóż ciasto: upieczony biszkopt ostudź, a potem przetnij go ostrym nożem wzdłuż, tworząc dwa blaty. Na jeden z nich wyłóż krem, przykryj drugim ciastem i ponownie wyłóż krem. Przełóż do lodówki.
Przygotuj warstwę wiśniową: galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Kiedy lekko się ostudzi, dodaj do niej całe owoce. Zamieszaj. Tężejącą galaretkę z wiśniami wylej na schłodzone ciasto. Przełóż ponownie do lodówki na kilka godzin.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut