Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Jajecznica po francusku to jeden z najbardziej wyrafinowanych i eleganckich sposobów na to danie. Dzięki specjalnej technice przyrządzania jajka wychodzą kremowe oraz delikatne. Dodatkowo są bardzo sycące. Przekonaj się, jak je przygotować. To nie takie trudne!
Francuska kuchnia doceniana jest na całym świecie. Mimo że pozornie kojarzy się z trudnymi i wymagającymi przepisami, w rzeczywistości bardzo łatwo włączyć ją do swojego jadłospisu. Podpowiadamy recepturę na pyszną jajecznicę po francusku, która sprawi, że spojrzysz na jajka z całkowicie innej perspektywy. Jest gęsta, kremowa i bardzo sycąca.
Do przygotowania jajecznicy po francusku potrzebne będą:
- 3 jajka,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka śmietany,
- dodatkowo: kromka ulubionego pieczywa, szczypiorek.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy je pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Kiedy będą miały jednolitą konsystencję, wlewamy je na zimną patelnię i dodajemy masło. Podgrzewamy jajka na niewielkim ogniu, cały czas mieszając za pomocą silikonowej lub drewnianej szpatułki. Po kilku minutach ich konsystencja zacznie się zmieniać i gęstnieć. Należy pamiętać, że przez cały czas musimy mieszać, aby w masie nie zrobiły się grudki.
Jajecznica nie musi być mocno ścięta. Możemy dostosować jej konsystencję do naszych preferencji. Jeśli chcemy podać ją na kanapce, warto dłużej potrzymać ją na patelni. Jeśli jednak zależy nam na kremowej konsystencji, która przypomina wręcz gęsty sos, można zdjąć ją z ognia wcześniej.
Kiedy osiągnie pożądaną przez nas strukturę, doprawiamy ją za pomocą soli oraz pieprzu. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy łyżkę śmietany, aby zatrzymać proces ścinania się jajek. Porządnie mieszamy i przekładamy na talerz lub do miseczki. Serwujemy posypaną szczypiorkiem ze świeżym pieczywem.
Sprawdź także: Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak
Jajecznica po francusku jest uniwersalnym daniem, które sprawdzi się jako śniadanie czy przekąska. Można przygotować ją w prostszej wersji, podając w miseczce wraz z ulubionym pieczywem i świeżymi warzywami. Jej kremowa konsystencja sprawia, że smakuje najlepiej wyjadana z miseczki palcami za pomocą chrupiącego świeżego chleba.
Smakuje dobrze także w wersji bardziej wyszukanej. Można dodać ją do grzanki z awokado czy szynką. Niektórzy decydują się polać ją odrobiną oliwy, która również doda jej smaku — sprawdzi się oliwa truflowa czy chili. Do jajecznicy można dodać pod koniec smażenia ulubione świeże zioła, jak tymianek, bazylia czy natka pietruszki. Pasuje również idealnie do serów i może być podawana podobnie jak omlet, z dodatkiem sera gruyère, comté, brie czy camembert — podkreślą jej smak i konsystencję.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz czasu, a niebawem mają zjawić się goście? Zrób ekspresową Sałatkę Książęcą
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność