Wyborna jajecznica ukryta w chrupiącym placku. Po takim śniadaniu mam energię na cały dzień
Śniadanie musi być nie tylko pyszne, ale też odżywcze i sycące. Te wszystkie istotne cechy łączy w sobie mój ostatni hit. O poranku zajadam się wyborną jajecznicą ukrytą w chrupiącym placku. Po takim śniadaniu mam energię na cały dzień i nie czuję się rozdrażniona.
Jajka na śniadanie to składnik idealny. Są pyszne, a do tego dają możliwość zjedzenia posiłku na ciepło, który pobudzi układ pokarmowy. To jednak nie jest jedyna zaleta tego produktu, gdyż obfituje on w cenne mikroelementy.
Sycące śniadanie to takie, które zawiera dużą ilość białka. To ten składnik głównie odpowiada za uczucie najedzenia się i jest w tym o wiele skuteczniejszy od zjadanych węglowodanów czy tłuszczy. Przez to posiłki o poranku nie powinny opierać się na dużej ilości pieczywa, dżemów oraz tłuszczu w postaci masła czy popularnych kremów czekoladowych. Po takich - dobrze nam znanych - połączeniach będziemy szybko głodni, zmęczeni i rozdrażnieni.
Zamiast tego wybierz produkty obfitujące w białko. Będą to najczęściej białe sery, takie jak m.in. twaróg czy mozzarella, wędliny, jogurty naturalne, a także jaja. To te ostatnie są szczególnie chętnie wykorzystywane, a to za sprawą ich uniwersalności i wielu możliwości przyrządzenia.
Moim sprawdzonym przepisem na dobre rozpoczęcie dnia jest jajecznica w tortilli z awokado. Potrawa jest pyszna, chrupiąca, a zarazem rozpływająca się w ustach. Najważniejsze jest jednak to, że po niej jestem najedzona przez kilka dobrych godzin. Śniadanie dodaje energii na cały dzień i poprawia samopoczucie.
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/2 awokado,
- 3 plastry boczku,
- 1/2 kulki mozzarelli,
- pomidor,
- tortilla,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Na suchą, zimną patelnię wyłóż plastry boczku i smaż je na średnim ogniu do momentu, aż staną się chrupiące i wytopi się z nich większość tłuszczu. Następnie bekon ściągnij z patelni, pozostawiając na niej wytrącony tłuszcz. Wybij na niego dwa jajka i usmaż jajecznicę.
Na placek tortilli wyłóż pokrojone w plastry awokado i pomidora, a następnie przypraw je solą oraz pieprzem. Na to wyłóż pokrojoną w plastry lub porwaną mozzarellę, jajecznicę i usmażony boczek. Placek złóż w trójkąt. Złożoną tortillę podpiecz na suchej patelni na złocisty kolor, aby stała się chrupiąca.
Gotową tortillę z jajecznicą i awokado zajadaj od razu po przygotowaniu. Możesz podawać ją w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu ziołowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia