Reklama
Reklama

Na jesienne śniadanie zrób gziczkę. Specjalne dodatki podbijają jej wyjątkowy smak

Dla wielu osób śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno sycić, dodawać energii, oraz dostarczać wszystkich niezbędnych makroelementów, czyli węglowodanów, białka i tłuszczów. Pomysłów na zdrowe posiłki na rozpoczęcie dnia jest wiele. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić gziczkę, czyli przysmak inspirowany poznańskim klasykiem. To proste danie z pewnością skradnie kubki smakowe twojej rodziny.

Wiele mówi się o tym, że za sytość posiłku w dużej mierze zależy od zawartości białka. Dlatego warto zadbać o to, aby do śniadania dołożyć na przykład jajka, serek wiejski, jogurt, kefir, czy twaróg. To właśnie na ostatnim produkcie oparta jest nasza smakowita propozycja na rozpoczęcie dnia. Co to jest gziczka i jak ją zrobić? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Jeśli jesteś na diecie, zacznij jeść te sery. Kilogramy szybciej polecą w dół

Co to jest gziczka?

Gziczka to nic innego jak popularny w całej Polsce twaróg z dodatkami. Zabawna nazwa dania pochodzi prawdopodobnie od pyr z gzikiem (ziemniaki w mundurkach z twarożkiem ze śmietaną, koperkiem lub szczypiorkiem), czyli popularnego dania obiadowego, którym zajadają się mieszkańcy Wielkopolski. Takie danie świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które dbają o spożywanie pełnowartościowych posiłków. Bez obaw można pałaszować je nawet na diecie odchudzającej.

Przepis na gziczkę

W tym przepisie na gziczkę konieczne jest dodanie czosnku, to właśnie on doskonale podbije smak pozostałych składników. Dodatkowo surowy czosnek ma działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze, dzięki czemu wesprze twoją odporność - co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy szczególnie często łapiemy infekcje.

Do przygotowania gziczki, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ pęczka świeżego koperku,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie gziczki. Twaróg wrzuć do miski i dokładnie rozdrobnij go widelcem, dodaj śmietanę i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku. Wszystko ponownie dobrze wymieszaj.

Jeśli jesteś na diecie i chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, śmietanę możesz zastąpić jogurtem, np. greckim, naturalnym, lub skyrem. Składnikiem, który warto dodać, a który dodatkowo podbije walory smakowe, jak i wartości odżywcze gziczki, będzie dodanie źródła zdrowych tłuszczów. Może być to oliwa z oliwek, lub inny olej roślinny, np. ten z czarnuszki, lnu, czy wiesiołka. Możesz także dorzucić chrupiący element, np. posiekane nasiona dyni, zmielone siemię lniane lub nasiona chia.

Z czym jeść gziczkę?

Warto podawać ze świeżym pieczywem, na przykład pełnoziarnistym chlebem lub bułką grahamką. W ten sposób dostarczymy cennego błonnika pokarmowego, który wesprze trawienie, zapewni sytość, oraz pomoże utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto także dorzucić do twarożku porcję warzyw, świetnie będą pasować tu rzodkiewki, ogórek zielony, papryka, czy cebula. Można drobno je posiekać i dorzucić do gziczki, lub pokroić w słupki lub plastry i zaserwować obok.

Gziczkę możesz także zawinąć w tortillę, takie wrapy świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Co zrobić, jeśli zostaną ci spore ilości gziczki? Możesz zaserwować ją na obiad po poznańsku z ziemniakami w mundurkach. Świetnie pasować będą tu także te gotowane z dodatkiem koperku lub upieczone w piekarniku.

Źródła: youtube.com/@perma-kultura, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szałowe Babeczki Cappuccino. Prosty przepis, który wywoła efekt wow

Mocno czekoladowe ciasto z taniego warzywa. Wychodzi pyszne i wilgotne

Przepis na najlepszą karpatkę na świecie. Nawet w dobrej cukierni takiej nie zjesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | nabiał