Reklama
Reklama

Kremowiec z przepisu znalezionego na kartce kalendarza. To ciasto to mój skarb

Szukasz przepisu na ciasto, które sprawdzi się w upalne, letnie dni? Nasz kremowiec może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ciasto niewymagające, ale bardzo smaczne i orzeźwiające.

Każdy, kto chociaż raz miał w rękach stary kalendarz z odrywanymi karteczkami, z pewnością wie, że są one prawdziwym skarbem. Na każdej stronie kryły się porady, ciekawostki i przepisy, które ułatwiały życie niejednej gospodyni. Z tego względu, gdy tylko uda mi się znaleźć taki kalendarz, zawsze uważnie mu się przyglądam. Zawsze znajdę w nim przynajmniej kilka przepisów wartych przetestowania. Tak też było tym razem. Na jednej z kartek opatrzonych czerwcową datą odnalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie "Kremowiec". Zachwycająco proste i wyjątkowo smaczne - w sam raz na nadchodzące ciepłe dni.

Przepis na ciasto kremowiec

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  
  • 330 ml śmietanki 30%  
  • 350 ml gorącej wody do galaretki  
  • 250 g malin  
  • 180 g okrągłych biszkoptów  
  • 50 ml zimnej wody  
  • 1 puszka brzoskwiń  
  • 6 łyżeczek żelatyny  
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • 1 galaretka brzoskwiniowa  

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Biszkopty połóż na blaszkę o wymiarach około 24 cm na 40 cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. W osobnej misce natomiast ubij przez chwilę twaróg z pozostałym cukrem pudrem.  
  2. Żelatynę wsyp do garnuszka, zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut, a następnie lekko podgrzej, by się rozpuściła. Nie doprowadzaj do zagotowania się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj stopniowo 2-3 łyżki ubitej wcześniej śmietanki i po każdej, dokładnie wszystko mieszaj.  
  3. Ostudź garnek z żelatyną i taką żelatynę wlej do sera i dokładnie ubij mikserem. Następnie do sera dodaj ubitą śmietankę z żelatyną i łyżką delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i ponownie delikatnie wymieszaj.  
  4. Masę serową wylej na biszkopty. Cztery brzoskwinie pokrój w drobne plastry i delikatnie wciśnij je w nie zastygniętą jeszcze masę serową.  
  5. Ciasto włóż do lodówki, aż ser zastygnie. Powinno potrwać to około 90-120 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Po upływie czasu, wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i ponownie włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta