Kremowiec z przepisu znalezionego na kartce kalendarza. To ciasto to mój skarb
Szukasz przepisu na ciasto, które sprawdzi się w upalne, letnie dni? Nasz kremowiec może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ciasto niewymagające, ale bardzo smaczne i orzeźwiające.
Każdy, kto chociaż raz miał w rękach stary kalendarz z odrywanymi karteczkami, z pewnością wie, że są one prawdziwym skarbem. Na każdej stronie kryły się porady, ciekawostki i przepisy, które ułatwiały życie niejednej gospodyni. Z tego względu, gdy tylko uda mi się znaleźć taki kalendarz, zawsze uważnie mu się przyglądam. Zawsze znajdę w nim przynajmniej kilka przepisów wartych przetestowania. Tak też było tym razem. Na jednej z kartek opatrzonych czerwcową datą odnalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie "Kremowiec". Zachwycająco proste i wyjątkowo smaczne - w sam raz na nadchodzące ciepłe dni.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 330 ml śmietanki 30%
- 350 ml gorącej wody do galaretki
- 250 g malin
- 180 g okrągłych biszkoptów
- 50 ml zimnej wody
- 1 puszka brzoskwiń
- 6 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Sposób przygotowania ciasta:
- Biszkopty połóż na blaszkę o wymiarach około 24 cm na 40 cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. W osobnej misce natomiast ubij przez chwilę twaróg z pozostałym cukrem pudrem.
- Żelatynę wsyp do garnuszka, zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut, a następnie lekko podgrzej, by się rozpuściła. Nie doprowadzaj do zagotowania się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj stopniowo 2-3 łyżki ubitej wcześniej śmietanki i po każdej, dokładnie wszystko mieszaj.
- Ostudź garnek z żelatyną i taką żelatynę wlej do sera i dokładnie ubij mikserem. Następnie do sera dodaj ubitą śmietankę z żelatyną i łyżką delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i ponownie delikatnie wymieszaj.
- Masę serową wylej na biszkopty. Cztery brzoskwinie pokrój w drobne plastry i delikatnie wciśnij je w nie zastygniętą jeszcze masę serową.
- Ciasto włóż do lodówki, aż ser zastygnie. Powinno potrwać to około 90-120 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Po upływie czasu, wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i ponownie włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole