Reklama
Reklama

Kremowiec z przepisu znalezionego na kartce kalendarza. To ciasto to mój skarb

Szukasz przepisu na ciasto, które sprawdzi się w upalne, letnie dni? Nasz kremowiec może okazać się strzałem w dziesiątkę. Ciasto niewymagające, ale bardzo smaczne i orzeźwiające.

Każdy, kto chociaż raz miał w rękach stary kalendarz z odrywanymi karteczkami, z pewnością wie, że są one prawdziwym skarbem. Na każdej stronie kryły się porady, ciekawostki i przepisy, które ułatwiały życie niejednej gospodyni. Z tego względu, gdy tylko uda mi się znaleźć taki kalendarz, zawsze uważnie mu się przyglądam. Zawsze znajdę w nim przynajmniej kilka przepisów wartych przetestowania. Tak też było tym razem. Na jednej z kartek opatrzonych czerwcową datą odnalazłam przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie "Kremowiec". Zachwycająco proste i wyjątkowo smaczne - w sam raz na nadchodzące ciepłe dni.

Przepis na ciasto kremowiec

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  
  • 330 ml śmietanki 30%  
  • 350 ml gorącej wody do galaretki  
  • 250 g malin  
  • 180 g okrągłych biszkoptów  
  • 50 ml zimnej wody  
  • 1 puszka brzoskwiń  
  • 6 łyżeczek żelatyny  
  • 4 łyżki cukru pudru  
  • 1 galaretka brzoskwiniowa  

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Biszkopty połóż na blaszkę o wymiarach około 24 cm na 40 cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru pudru. W osobnej misce natomiast ubij przez chwilę twaróg z pozostałym cukrem pudrem.  
  2. Żelatynę wsyp do garnuszka, zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut, a następnie lekko podgrzej, by się rozpuściła. Nie doprowadzaj do zagotowania się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodawaj stopniowo 2-3 łyżki ubitej wcześniej śmietanki i po każdej, dokładnie wszystko mieszaj.  
  3. Ostudź garnek z żelatyną i taką żelatynę wlej do sera i dokładnie ubij mikserem. Następnie do sera dodaj ubitą śmietankę z żelatyną i łyżką delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i ponownie delikatnie wymieszaj.  
  4. Masę serową wylej na biszkopty. Cztery brzoskwinie pokrój w drobne plastry i delikatnie wciśnij je w nie zastygniętą jeszcze masę serową.  
  5. Ciasto włóż do lodówki, aż ser zastygnie. Powinno potrwać to około 90-120 minut. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Po upływie czasu, wylej tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i ponownie włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Keczup z cukinii siostry Anastazji. Ten przepis to prawdziwa petarda

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta