Reklama
Reklama

Kryzysowe słoiki z mięsem. Z tego przepisu przetrwają nawet 25 lat

Wiele osób każdego dnia docenia domowe przetwory. Spiżarnia to niezwykle przydatne miejsce, szczególnie kiedy zapomnimy lub nie zdążymy zrobić zakupów. Warto mieć pod ręką nie tylko słoiki z przetworami z owoców i warzyw. Oto sprawdzony przepis na kryzysowe słoiki z mięsem, które nie popsują się zbyt szybko. Niektórzy twierdzą, że mogą wytrzymać nawet 25 lat.

Zapasy na trudne czasy — mięso w słoikach Adolfa Kudlińskiego

Survival to sztuka, którą coraz więcej osób zaczyna doceniać. Część osób, które ją wykorzystują, nazywamy preppersami. Przygotowują się oni do potencjalnej sytuacji kryzysowej czy apokalipsy. Właśnie dlatego wykonują szereg czynności, dzięki którym będą mogli zapewnić sobie i swoim bliskim w każdych warunkach przetrwanie. Elementem ich stylu życia, który jest ważny, jest przygotowywanie jedzenia i przetworów, dzięki, którym będą w stanie przeżyć. Jednym z najsłynniejszych preppersów w Polsce był Adolf Kudliński. To właśnie jego przepis na słoiki przetrwania wiele osób używa do dziś. 

Przepis Kudlińskiego w kuchni preppersa jest bardzo ważny — to przepis na kryzysowe słoiki z mięsem. Do ich przygotowania potrzebny jest pewien rodzaj pasteryzacji, dzięki któremu mięso może wytrzymać bez szwanku nawet 25 lat. Co więcej, ich przygotowanie nie jest wcale trudne, a smak zachwyca.

Słoiki z mięsem mogą przydać się nie tylko w sytuacji kryzysowej. Mogą stanowić również zamiennik dla sklepowych wędlin i konserw o niepewnym składzie. To zdrowe rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mieć pewność, że jemy przetwory mięsne o najwyższej jakości.

Kryzysowe słoiki z mięsem. Jak je przygotować i przechowywać?

Składniki:

  • 4,5 kg łopatki,
  • 2 kilogramy mielonej łopatki,
  • 4,5 kg karkówki,
  • 0,5 kg słoniny,
  • 11 łyżek soli,
  • 5 łyżeczek mielonego jałowca,
  • majeranek,
  • suszony lubczyk,
  • czosnek granulowany.

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w ok. dwucentymetrową kostkę. Słoninę mielimy. W dużej misce umieszczamy kawałki mięsa, zmieloną słoninę oraz łopatkę i sól. Dokładnie mieszamy i tak przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia odlewamy zebraną w misce wodę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i ponownie odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy i wyparzamy słoiki. Umieszczamy w nich mięsną masę do ok. trzech czwartych wysokości naczynia, dokładnie dociskając. Porządzenie zakręcamy słoiki i przechodzimy do pasteryzacji.

Słoiki z mięsem pasteryzujemy za pomocą tyndalizacji. Pierwszego dnia gotujemy słoiki w wodzie przez trzy godziny. Następnego dnia pasteryzacja powinna trwać dwie godziny a trzeciego dnia tylko godzinę. Tak przygotowane słoiki z mięsem odstawiamy na półkę w chłodne miejsce. Mogą one przetrwać naprawdę długo.

 Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory