Szatkuję kapustę, dodaję cebulę i marchewkę, polewam wybornym sosem. Wychodzi colesław na azjatycką nutę
Azjatycki colesław to nowoczesna wersja znanej surówki. Powstaje z kapusty pekińskiej, świeżej kolendry i wyjątkowego dressingu z sosem rybnym. Gdy zrobiłam go raz, moja rodizna nie chce już słyszeć o klasycznym colesławie. Cóż, wcale im się nie dziwie, ten bije go na głowę.
Jeżeli lubisz surówkę colesław, po prostu musisz spróbować tej wersji. Tak niewiele produktów potrzeba, aby stworzyć naprawdę wybitny smak - jest idealna do wszelkich obiadów, podkręci smak każdej potrawy.
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 mała czerwona cebula
- 1 marchewka
- kilka listków świeżej kolendry
Dressing:
- 3 łyżeczki sosu rybnego
- 3 łyżeczki soku z limonki
- 3 łyżeczki sosu słodkiego chili
Kapustę pekińską poszatkuj drobno.
Czerwoną cebulę pokrój w cienkie piórka.
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki lub pokrój w cieniutkie słupki.
Kolendrę posiekaj drobno lub porwij w palcach.
W małej miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki i sos słodki chili. Spróbuj jego smak – w razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej sosu chili, jeśli chcesz bardziej słodko-ostrego smaku albo kroplę limonki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekane młode ziemniaczki. Z chrupiącą skórką, skąpane w pysznym sosie
Moje niejadki jedzą, aż uszy się trzęsą. Takie leczo to obiadowy pewniak
Kakaowy sernik z pomarańczową nutą. Pomysł na deser na weekend