Reklama
Reklama

Zapiekane młode ziemniaczki. Z chrupiącą skórką, skąpane w pysznym sosie

Zapiekane ziemniaki to jedno z tych dań, które najlepiej smakuje latem. Wtedy bulwy są młode, mają najlepszy aromat i delikatną naturalną słodycz. Przyrządzone w specjalny sposób są wyjątkowo chrupiące i skąpane w pysznym, przez co stają się prawdziwym kulinarnym hitem. Idealne na szybki obiad, rodzinne spotkanie czy grilla.

Młode ziemniaki na obiad. Korzystaj, póki są

Sezon na młode ziemniaki trwa krótko, dlatego warto sięgać po nie tak często, jak to możliwe. Ich cienka, delikatna skórka nie wymaga obierania - wystarczy ją jedynie dobrze umyć. Dobrze smakują ugotowane, ale upieczone to majstersztyk. Wtedy stają się przyjemnie chrupiące i pełne naturalnego smaku. W środku pozostają miękkie i nieco maślane, co dobrze łączy się z lekkimi sosami, świeżymi ziołami, twarożkiem, masłem. 

Młode ziemniaki świetnie sprawdzają się jako samodzielne danie. Oczywiście można dodawać je do mięs, ryb, ale mogą one tłumić ich naturalny aromat. Przez to najczęściej podawane są samodzielnie, z dodatkiem masła, koperku, popijane są maślanką lub kefirem. Ja jednak mam na nie o wiele lepszy sposób. Młode ziemniaki zapiekam w kremowym, aromatycznym sosie to kulinarna uczta dla podniebienia

Reklama

Zapiekane młode ziemniaki - przepis

Nie gotowane, nie smażone i nawet nie pieczone w ognisku. Młode ziemniaki zapiekane w sosie to najlepszy sposób na podanie sezonowych bulw. Z zewnątrz otacza je idealnie chrupiąca skórka. W środku są za to mięciutkie i delikatne. Ich smak doskonale podbija kremowy sos beszamelowy ze świeżo mielonym pieprzem, który je otula. Nie zabrakło również mięsnego dodatku w postaci wędzonego boczku. Spróbuj, póki jest sezon. 

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków, 
  • 60 g masła, 
  • 60 g mąki pszennej, 
  • 500 ml mleka, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • świeży koperek. 

Sposób przygotowania: 

1. Młode ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, możesz je wyszczotkować. Wrzuć je do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez około 5-7 minut. 

2. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Energicznie mieszaj, a gdy się połączą, dodaj 1/3 mleka. Ciągle mieszaj i stopniowo dolewaj pozostałe mleko. Z czasem sos zacznie gęstnieć. Wtedy dopraw go solą i pieprzem do smaku. 

3. Ziemniaki odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego, tak, aby były równomiernie rozłożone. 

4. Boczek pokrój w drobną kostkę. Sos wylej na ziemniaki i to posyp pokrojonym boczkiem. 

5. Młode ziemniaki z sosem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz je przez około 40 minut, aż będą miękkie w środku. 

6. Gotowe zapieczone młode ziemniaki z sosem wyciągnij z piekarnika i posyp posiekanym koperkiem. Podawaj je na ciepło jako samodzielne danie obiadowe, na grillu czy rodzinnym spotkaniu. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szatkuję kapustę, dodaję cebulę i marchewkę, polewam wybornym sosem. Wychodzi colesław na azjatycką nutę

Moje niejadki jedzą, aż uszy się trzęsą. Takie leczo to obiadowy pewniak

Kakaowy sernik z pomarańczową nutą. Pomysł na deser na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiad | danie główne | ziemniaki