Reklama
Reklama

Kurczak w boczku z naczynia żaroodpornego. Roladki wychodzą wyjątkowo soczyste

Piersi z kurczaka to mięso, które bardzo często ląduje na naszych stołach, łatwo jednak je przesuszyć. Daniem, które doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad, lub imprezowy posiłek na ciepło, jest kurczak w boczku. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a roladki wypełnione pieczarkami i serem, wychodzą wyjątkowo soczyste, wyraziste i aromatyczne.

Przygotuj kurczaka w boczku, gdy potrzebujesz wykwintnego dania, a w lodówce masz tylko podstawowe produkty. Nie musisz być mistrzem kulinarnych sztuk, by ta potrawa ci się udała. Ten przepis jest prosty i szybki, a danie wygląda bardzo efektownie. Zawijając roladki kurczaka boczkiem, zapobiegniesz jego przesuszeniu, a aromatyczny, pieczarkowy farsz z dodatkiem cebulki i szwajcarskiego sera wprowadzi element zaskoczenia.

Sprawdź także: Soczysta karkówka z piekarnika z cebulą i pieczarkami. Idealny pomysł na obiad

Przepis na kurczaka w boczku 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 piersi kurczaka,
  • 8 plasterków surowego lub wędzonego boczku,
  • 1 biała cebula,
  • ok. 200 g pieczarek,
  • ok. 100 g szwajcarskiego sera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, czarny i ziołowy pieprz,
  • 2 łyżki masła.


Gotowe danie podawaj z ziemniacznym purée lub frytkami. Świetnie smakować będzie z surówką z białej kapusty i marchewki, np. colesławem. 

 Jak zrobić kurczaka w boczku? 

Na dużej patelni rozpuść masło, wrzuć obraną i posiekaną w drobną kostkę cebulę, a po chwili drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki. Duś, aż sok odparuje i zawartość patelni zmięknie. Dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem.

Piersi kurczaka umyj, osusz, rozetnij na pół, by zwiększyć ich powierzchnię i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Posyp solą i czarnym pieprzem z dwóch stron. Na tarce zetrzyj ser i drobno posiekaj natkę pietruszki. Dorzuć dodatki do przestudzonego farszu pieczarkowego, wymieszaj. Na każdej piersi kurczaka rozłóż nadzienie i zwiń mięso kurczaka w roladkę. Następnie owiń dwoma plasterkami boczku na jedną roladkę.

Przełóż roladki do naczynia do zapiekania (ok. 20 x 30 cm) i podlej wodą do 1/3 wysokości roladek. Zamknij pokrywę naczynia i wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z piekarnika, otwórz pokrywę i odczekaj ok. 5 minut. Podawaj kurczaka z ziemniakami z wody, ryżem na sypko i ulubionymi surówkami.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W Niemczech to prawdziwy przysmak. W Polsce zajadano w PRL, dziś najlepsza jest ta domowej roboty

Najlepszy przepis na faszerowane ziemniaki. Spróbuj raz, będziesz robić często

Włoski kociołek z tortellini. Szybki obiad, który nigdy się nie nudzi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne