Soczysta karkówka z piekarnika z cebulą i pieczarkami. Idealny pomysł na obiad
Masz ochotę na soczystą karkówkę? Wcale nie musisz czekać na sezon grillowy, możesz przygotować ją w piekarniku. Sekretem doskonałego smaku mięsa jest oczywiście odpowiednia kompozycja przypraw, tymianku, rozmarynu, liści laurowych, oraz specjalnego składnika, sosu Worcestershire. Mięso wychodzi tak miękkie, że rozpływa się w ustach.
Karkówka z piekarnika z dodatkiem pieczarek i cebuli to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i delikatne dzięki długiemu czasowi zapiekania. Tymianek, rozmaryn i liście laurowe mięsu wyjątkowego aromatu i wyrazistości.
Sprawdź także: Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- ½ łyżeczki tymianku,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 4 listki laurowe,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Gotowe danie podawaj z gotowanymi ziemniakami lub frytkami, a także ulubioną surówką.
Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Mięso pokrój na kotlety i delikatnie rozbij na grubość ok. 1,5 cm. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni z możliwością zapiekania rozgrzej oliwę. Obsmaż kotlety z każdej strony i odłóż na bok, by mięso odpoczęło.
Na tę samą patelnię włóż grzyby, cebulę i masło. Smaż do miękkości przez ok. 5 minut, a następnie dodaj z powrotem mięso. W osobnej misce wymieszaj ze sobą bulion wołowy, tymianek i sos Worcestershire. Wlej całość na patelnię. Dodaj gałązki rozmarynu i listki laurowe.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 st. Celsjusza. Patelnię przykryj pokrywką lub folią aluminiową i zapiekaj przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmij mięso i odłóż na bok. W miseczce wymieszaj wodę ze skrobią i dodaj do sosu na patelni. Wymieszaj. Karkówkę włóż z powrotem. Karkówkę z piekarnika podawaj na ciepło, z dodatkiem skrobiowym i ulubioną surówką.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tylko kilka składników, a nasycą na długo. Placki Biedaki w mig znikną z talerza
Zapiekanki Mistrza Jakuba. Chrupiąca przekąska na kolację
Miękkie, delikatne w środku, chrupiące. Musisz przygotować te łódeczki ziemniaczane