Lasagne według najprostszego przepisu. Każdy poradzi sobie z jej przygotowaniem
Lasagne to wyjątkowo pyszna, ale dość pracochłonna zapiekanka makaronowa. Jeśli masz chęć raczyć się tym daniem w zwykły dzień, a brak ci czasu na pracowite przygotowanie beszamelu czy duszenie mięsa w winie, skorzystaj z poniższego przepisu. Prosta lasagne jest może mniej wykwintna, ale równie pyszna.
Lasagne to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, która powstała w okolicach Neapolu. Płaty makaronu przekłada się farszem na bazie sosu pomidorowego i mięsa mielonego (często duszonego w winie), beszamelem i serem. Niekiedy do dania trafia słodka marchew, szczególnie w wersji wegetariańskiej. Zapiekanka nie należy do najprostszych i najszybszych do przygotowania, szczególnie ze względu na sos beszamelowy.
Jeśli zależy ci na dobrym smaku, ale możesz iść na drobne ustępstwa względem oryginalnej receptury, to polecimy ci zamienić problematyczny beszamel na inny sos. Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas spędzony w kuchni, przełóż płaty makaronu i sos pomidorowo-mięsny śmietaną, wymieszaną z mozzarellą, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Świetnie będzie naśladować tradycyjne składniki, użyte do lasagne.
Składniki:
- 15 płatów makaronu lasagne,
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g parmezanu,
- 150 g mozzarelli,
- 150 ml gęstej, słodkiej śmietany (30%),
- olej roślinnego (do smażenia),
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka bazylii,
- łyżeczka tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Obierz cebulę i ząbki czosnku. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Rozgrzej około 2 łyżki oleju w głębokiej patelni (lub w garnku z nieprzywierającym dnem). Zeszklij na rozgrzanym tłuszczu cebulę. Pod koniec smażenia dodaj do cebuli czosnek, a po chwili przełóż na patelnię mięso.
Wysmaż mięso na brązowy kolor. Cały czas mieszaj, by nie zbiło się w grudki.
Gdy z mięsa odparuje sok, dodaj na patelnię passatę pomidorową, zioła i obie papryki. Wymieszaj wszystkie składniki. Duś przez kilka minut na wolnym ogniu - aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się 3 płaty lasagne ułożone obok siebie (mogą na siebie trochę nachodzić).
Zetrzyj parmezan na drobnych oczkach tarki, a mozzarellę - na średnich. Wymieszaj mozzarellę ze śmietaną. Dopraw je solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Natłuść formę i ułóż na jej dnie prostokąt z 3 płatów makaronu. Rozprowadź na nich porcję śmietany z mozzarellą. Na wierzch wyłóż 1/4 sosu i posyp 1/4 parmezanu. Przykryj warstwą makaronu. Ułóż w ten sposób 4 warstwy mięsa. Ostatnią, piątą warstwę makaronu posmaruj tylko mieszanką mozzarelli i śmietany.
Wstaw lasagne do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut. W połowie pieczenia przykryj lasagne arkuszem folii aluminiowej, by nie przypiekła się z wierzchu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
TOP 5 szybkich sałatek. Idealne do pracy, na kolacje i na grilla
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie
Obłędne danie na grilla. Przepis na soczyste szaszłyki z karkówki