Reklama
Reklama

Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan

Kiedy letnie upały dają się we znaki, mam ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego i pełnego smaku. Wtedy zwykle zapominam o klasykach takich jak pomidorówka czy ogórkowa. Najchętniej stawiam na zupę krem z cukinii. Robi się go błyskawicznie, jest po prostu przepyszny. Idealny sezonowy przepis.

Zupa z cukinii najlepsza na lato

Cukinia to warzywo cenione za wyjątkowy, delikatny smak oraz mnóstwo wartości odżywczych. Właśnie latem osiąga ona szczyt swojej formy - jest niesamowicie jędrna, soczysta, najlepsza. Gdy tylko pojawia się na bazarach, aż prosi się, aby wziąć ją do domu i przygotować coś pysznego dla rodziny.

Najchętniej wtedy robię zupę krem z cukinii - ta kulinarna propozycja to połączenie świeżości, lekkości i delikatności, ale w wyjątkowym stylu. Śmiało można stwierdzić, że taki krem jest wyrafinowany, można podać go na różne sposoby, na przykład z chrupkimi grzankami czy groszkiem ptysiowym. Udekorowana ziołami prezentuje się jeszcze lepiej. Można także podkręcić jej smak chociażby przy pomocy parmezanu.

Reklama

Nie zapominajmy także o tym, że zupa krem z cukinii jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i niskokaloryczna. Taki obiad jest dla mnie alternatywą do cięższych dań. Latem nie potrzebuję już nic innego. 

Sprawdź także: Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rozkosz

Krem z cukinii - przepis

Ty też chcesz przygotować krem z cukinii? Sprawdź prosty przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 900 g cukinii,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Do smażenia:

  • łyżka oleju,
  • łyżka masła.

Do podania (opcjonalnie):

  • groszek ptysiowy,
  • grzanki,
  • parmezan.

Cukinię umyj, odetnij końcówki. Przekrój na pół, pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek pokrój drobno.

W większym garnku rozgrzej olej i masło, dodaj czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu około 5 minut. 

Następnie dodaj bulion i cukinię. Od momentu zagotowania gotuj ok. 30 minut, aż cukinia zmięknie.

Następnie cukinię rozdrobnij blenderem, dodaj przyprawy i około 2 łyżki śmietanki. Zamieszaj.

Zupę krem z cukinii podawaj na gorąco, podawaj z dowolnymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami czy serem.

Źrodła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia