Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan
Kiedy letnie upały dają się we znaki, mam ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego i pełnego smaku. Wtedy zwykle zapominam o klasykach takich jak pomidorówka czy ogórkowa. Najchętniej stawiam na zupę krem z cukinii. Robi się go błyskawicznie, jest po prostu przepyszny. Idealny sezonowy przepis.
Cukinia to warzywo cenione za wyjątkowy, delikatny smak oraz mnóstwo wartości odżywczych. Właśnie latem osiąga ona szczyt swojej formy - jest niesamowicie jędrna, soczysta, najlepsza. Gdy tylko pojawia się na bazarach, aż prosi się, aby wziąć ją do domu i przygotować coś pysznego dla rodziny.
Najchętniej wtedy robię zupę krem z cukinii - ta kulinarna propozycja to połączenie świeżości, lekkości i delikatności, ale w wyjątkowym stylu. Śmiało można stwierdzić, że taki krem jest wyrafinowany, można podać go na różne sposoby, na przykład z chrupkimi grzankami czy groszkiem ptysiowym. Udekorowana ziołami prezentuje się jeszcze lepiej. Można także podkręcić jej smak chociażby przy pomocy parmezanu.
Nie zapominajmy także o tym, że zupa krem z cukinii jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i niskokaloryczna. Taki obiad jest dla mnie alternatywą do cięższych dań. Latem nie potrzebuję już nic innego.
Sprawdź także: Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rozkosz
Ty też chcesz przygotować krem z cukinii? Sprawdź prosty przepis, który zawsze się udaje.
Składniki:
- 900 g cukinii,
- litr bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 30%,
- sól i pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Do smażenia:
- łyżka oleju,
- łyżka masła.
Do podania (opcjonalnie):
- groszek ptysiowy,
- grzanki,
- parmezan.
Cukinię umyj, odetnij końcówki. Przekrój na pół, pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek pokrój drobno.
W większym garnku rozgrzej olej i masło, dodaj czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu około 5 minut.
Następnie dodaj bulion i cukinię. Od momentu zagotowania gotuj ok. 30 minut, aż cukinia zmięknie.
Następnie cukinię rozdrobnij blenderem, dodaj przyprawy i około 2 łyżki śmietanki. Zamieszaj.
Zupę krem z cukinii podawaj na gorąco, podawaj z dowolnymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami czy serem.
Źrodła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Każdy poprosi o dokładkę. Pachnący chlebek truskawkowy to hit sezonu
Idealnie wilgotne, miękkie, perfekcyjnie waniliowe. Robię, gdy mam gości
Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rokosz