Reklama
Reklama

Latem robię tę zupę przynajmniej raz w tygodniu. Ogórkowa schodzi na drugi plan

Kiedy letnie upały dają się we znaki, mam ochotę zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego i pełnego smaku. Wtedy zwykle zapominam o klasykach takich jak pomidorówka czy ogórkowa. Najchętniej stawiam na zupę krem z cukinii. Robi się go błyskawicznie, jest po prostu przepyszny. Idealny sezonowy przepis.

Zupa z cukinii najlepsza na lato

Cukinia to warzywo cenione za wyjątkowy, delikatny smak oraz mnóstwo wartości odżywczych. Właśnie latem osiąga ona szczyt swojej formy - jest niesamowicie jędrna, soczysta, najlepsza. Gdy tylko pojawia się na bazarach, aż prosi się, aby wziąć ją do domu i przygotować coś pysznego dla rodziny.

Najchętniej wtedy robię zupę krem z cukinii - ta kulinarna propozycja to połączenie świeżości, lekkości i delikatności, ale w wyjątkowym stylu. Śmiało można stwierdzić, że taki krem jest wyrafinowany, można podać go na różne sposoby, na przykład z chrupkimi grzankami czy groszkiem ptysiowym. Udekorowana ziołami prezentuje się jeszcze lepiej. Można także podkręcić jej smak chociażby przy pomocy parmezanu.

Reklama

Nie zapominajmy także o tym, że zupa krem z cukinii jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i niskokaloryczna. Taki obiad jest dla mnie alternatywą do cięższych dań. Latem nie potrzebuję już nic innego. 

Sprawdź także: Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rozkosz

Krem z cukinii - przepis

Ty też chcesz przygotować krem z cukinii? Sprawdź prosty przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 900 g cukinii,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki śmietany 30%,
  • sól i pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Do smażenia:

  • łyżka oleju,
  • łyżka masła.

Do podania (opcjonalnie):

  • groszek ptysiowy,
  • grzanki,
  • parmezan.

Cukinię umyj, odetnij końcówki. Przekrój na pół, pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek pokrój drobno.

W większym garnku rozgrzej olej i masło, dodaj czosnek i cebulę. Smaż na małym ogniu około 5 minut. 

Następnie dodaj bulion i cukinię. Od momentu zagotowania gotuj ok. 30 minut, aż cukinia zmięknie.

Następnie cukinię rozdrobnij blenderem, dodaj przyprawy i około 2 łyżki śmietanki. Zamieszaj.

Zupę krem z cukinii podawaj na gorąco, podawaj z dowolnymi dodatkami - groszkiem ptysiowym, grzankami czy serem.

Źrodła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Każdy poprosi o dokładkę. Pachnący chlebek truskawkowy to hit sezonu

Idealnie wilgotne, miękkie, perfekcyjnie waniliowe. Robię, gdy mam gości

Bułka tarta to przeżytek. Kalafior z tym dodatkiem to kulinarna rokosz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia