Reklama
Reklama

Lekka, ale konkretna. Surówka sezonowa pasuje do każdego obiadu

Do każdego obiadu warto podać surówkę - to prosty sposób, żeby urozmaicić posiłek i zadbać o zbilansowaną dietę. Warzywa dostarczają błonnika, witamin i składników mineralnych, które wspierają odporność i lepsze trawienie. Dobrze, jeśli przy okazji taki dodatek do obiadu jest chrupiący, świeży i soczysty. Surówka sezonowa wykorzystuje to, co najlepsze i świetnie komponuje się z daniami głównymi.

Surówka sezonowa - składniki

Surówka sezonowa to naprawdę lekki i zdrowy dodatek do każdego obiadu czy też samodzielna przekąska. Soczyste, chrupiące jabłka idealnie łączą się ze świeżo startą marchewką, tworząc duet pełen witamin i energii. Ogórek szklarniowy doskonale nawadnia organizm i dodaje surówce świeżości. Całość dostarcza licznych witamin i minerałów, a sama oliwa - nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układów sercowo-naczyniowego, nerwowego i odpornościowego. Sprawdź tę surówkę i przekonaj się, jak wspaniale mogą smakować owoce i warzywa sezonowe. 

Reklama

Surówka sezonowa - przepis

Składniki:

  • 350 g jabłek słodko-kwaśnych, 
  • 200 g marchewki, 
  • 200 g ogórka szklarniowego. 

Dressing: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • łyżeczka miodu, 
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji. 

Sposób wykonania:

Jabłka umyj i obierz ze skórki (choć jeśli chcesz, to możesz ją także zostawić). Usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ w cienkie słupki. 

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Ogórka pokrój w drobną kostkę. 

Wszystkie składniki przełóż do miski i wstępnie przemieszaj. 

Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki do połączenia. Przygotowanym sosem zalej surówkę i całość dobrze wymieszaj. 

Surówkę sezonową podawaj na zimno, posypaną siekaną natką pietruszki. 

Przechowuj danie w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3-4 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni

Prosty przepis na domowe i aromatyczne mielone. Inne, niż klasyczne

Chcesz zrobić marynowane warzywa na zimę? Oto prosty przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | dodatki | przekąski | warzywa