Reklama
Reklama

Lekki, szybki i pyszny. Ten gulasz robię teraz bardzo często

Gulasz to prawdziwy klasyk kuchni węgierskiej, który większości osób kojarzy się z mięsem. Czy jednak można przygotować go bez wołowiny? Oczywiście. Nawet jeśli nie wszyscy zgodzą się z taką nazwą warzywnego posiłku, gulasz z cukinii jest pożywny, rozgrzewający, aromatyczny i nie mniej pyszny niż w wersji z wołowiną.

Uwielbiam kuchenne eksperymenty, szczególnie jeśli chodzi o potrawy bez mięsa - od jakiegoś czasu ograniczam ten produkt i z przyjemnością wyszukuję ciekawe opcje. Taką bez wątpienia jest gulasz z cukinii. Prosty w przygotowaniu, bardzo pożywny, pełen aromatu. Idealny, kiedy dbasz o linię lub po prostu masz ochotę na lekki posiłek.

Gulasz z cukinii - lista składników

  • 1 cukinia, 
  • 2 pomidory, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • 250 ml passaty pomidorowej, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 1 łyżeczka oregano, 
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • ½ łyżeczki chili, 
  • sok z cytryny,
  • odrobina miodu,
  • sól, pieprz.

Lista składników - przepis

Pokrój cukinię na półplasterki. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź sok, który puściła. 

Obierz cebulę i pokrój w piórka. Posiekaj drobno ząbki czosnku. Podsmaż cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, wędzoną paprykę i chili.   

Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na cząstki. Pomidory pokrój w kostkę.  

Dołóż na patelnię cukinię i paprykę. Gdy zmiękną, dołóż także pomidory.  

Smaż warzywa, aż pomidory zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj na patelnię zioła i wlej passatę pomidorową. Duś jeszcze przez kilka minut. 

Dodaj na patelnię drugą łyżkę masła klarowanego. Dopraw gulasz solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. 

Gulasz z cukinii podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Świetnie komponuje się także z ziemniaczanym purée albo świeżym pieczywem. 

Reklama

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni

Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia