Lekki, szybki i pyszny. Ten gulasz robię teraz bardzo często
Gulasz to prawdziwy klasyk kuchni węgierskiej, który większości osób kojarzy się z mięsem. Czy jednak można przygotować go bez wołowiny? Oczywiście. Nawet jeśli nie wszyscy zgodzą się z taką nazwą warzywnego posiłku, gulasz z cukinii jest pożywny, rozgrzewający, aromatyczny i nie mniej pyszny niż w wersji z wołowiną.
Uwielbiam kuchenne eksperymenty, szczególnie jeśli chodzi o potrawy bez mięsa - od jakiegoś czasu ograniczam ten produkt i z przyjemnością wyszukuję ciekawe opcje. Taką bez wątpienia jest gulasz z cukinii. Prosty w przygotowaniu, bardzo pożywny, pełen aromatu. Idealny, kiedy dbasz o linię lub po prostu masz ochotę na lekki posiłek.
- 1 cukinia,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki chili,
- sok z cytryny,
- odrobina miodu,
- sól, pieprz.
Pokrój cukinię na półplasterki. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odcedź sok, który puściła.
Obierz cebulę i pokrój w piórka. Posiekaj drobno ząbki czosnku. Podsmaż cebulę na 1 łyżce masła klarowanego. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, wędzoną paprykę i chili.
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją na cząstki. Pomidory pokrój w kostkę.
Dołóż na patelnię cukinię i paprykę. Gdy zmiękną, dołóż także pomidory.
Smaż warzywa, aż pomidory zmiękną, ale jeszcze nie zaczną się rozpadać. Wówczas dodaj na patelnię zioła i wlej passatę pomidorową. Duś jeszcze przez kilka minut.
Dodaj na patelnię drugą łyżkę masła klarowanego. Dopraw gulasz solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem.
Gulasz z cukinii podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Świetnie komponuje się także z ziemniaczanym purée albo świeżym pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit
Najlepsze ciasto na naleśniki jakie znam. Puszyste, elastyczne, nie przywiera do patelni
Wyborne roladki schabowe z oryginalnym nadzieniem. Zrób więcej, bo rozchodzą się w kilka minut