Reklama
Reklama

Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne

Są puszyste, lekkie i wyglądają tak efektownie, że od razu przyciągają uwagę. To jedno z tych śniadań, które najpierw pożera się wzrokiem. Obłoczki Jajeczne są idealne na leniwy poranek, rodzinne śniadanie lub wtedy, gdy masz ochotę na coś innego niż jajecznica. Zrobisz je szybko, a efekt będzie naprawdę smaczny.

Co to są Obłoczki Jajeczne?

Obłoczki jajeczne to pieczone jajka w nieco innej postaci, z piankowatym białkiem podobnym do chmurki. Żółtka są idealnie płynne i rozpływają się w ustach. Dodatek parmezanu nadaje dość sporej wyrazistości i lekkiej pikanterii. Boczek jest chrupiący i dodaje słonego smaku całemu daniu. To idealny pomysł na śniadanie lub kolację dla całej rodziny, szczególnie jeśli znudziły ci się klasyczne sadzone czy jajecznica. 

Przeczytaj też: Tarte ogórki kiszone na zupę do słoików. Co roku robię z przepisu mojej babci

Reklama

Obłoczki Jajeczne - przepis

Składniki:

  • 2 kromki chleba dobrej jakości, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 4 plasterki boczku, 
  • 2 łyżeczki parmezanu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Oddziel białka od żółtek, uważając, by ich nie rozwalić. Włóż białka do miski i ubij je na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli, do uzyskania sztywnej piany. 

Blachę od piekarnika wyłóż papierem pergaminowym. Rozłóż białka na 2 kopczyki, tworząc gniazdo, z wklęsłym środkiem. Posyp je delikatnie parmezanem. 

Włóż je do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez 4 minuty. Wyjmij blachę i do środków włóż po jednym żółtku. Posól je i popierz, a następnie wstaw całość ponownie do pieca na kolejne 3 minuty. 

Rozgrzej suchą patelnię. Podsmaż boczek, aż będzie chrupiący.  

W tosterze podpiecz chleb. 

Kromki chleba połóż na talerzu, a następnie połóż po 2 plasterki boczku. Na wierzchu umieść po chmurce jajecznej. 

Obłoczki jajeczne posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.

Danie przyrządzaj zawsze na świeżo. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika

Superfood zdrowszy od ziemniaka, w wersji kiszonej smakuje genialnie. Obniża cukier i cholesterol, poprawia pracę jelit

Najlepsze ciasto na pizzę, jak z włoskiej trattorii. Wszyscy będą brać od ciebie przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja