Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne
Są puszyste, lekkie i wyglądają tak efektownie, że od razu przyciągają uwagę. To jedno z tych śniadań, które najpierw pożera się wzrokiem. Obłoczki Jajeczne są idealne na leniwy poranek, rodzinne śniadanie lub wtedy, gdy masz ochotę na coś innego niż jajecznica. Zrobisz je szybko, a efekt będzie naprawdę smaczny.
Obłoczki jajeczne to pieczone jajka w nieco innej postaci, z piankowatym białkiem podobnym do chmurki. Żółtka są idealnie płynne i rozpływają się w ustach. Dodatek parmezanu nadaje dość sporej wyrazistości i lekkiej pikanterii. Boczek jest chrupiący i dodaje słonego smaku całemu daniu. To idealny pomysł na śniadanie lub kolację dla całej rodziny, szczególnie jeśli znudziły ci się klasyczne sadzone czy jajecznica.
Przeczytaj też: Tarte ogórki kiszone na zupę do słoików. Co roku robię z przepisu mojej babci
Składniki:
- 2 kromki chleba dobrej jakości,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 4 plasterki boczku,
- 2 łyżeczki parmezanu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Oddziel białka od żółtek, uważając, by ich nie rozwalić. Włóż białka do miski i ubij je na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli, do uzyskania sztywnej piany.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem pergaminowym. Rozłóż białka na 2 kopczyki, tworząc gniazdo, z wklęsłym środkiem. Posyp je delikatnie parmezanem.
Włóż je do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez 4 minuty. Wyjmij blachę i do środków włóż po jednym żółtku. Posól je i popierz, a następnie wstaw całość ponownie do pieca na kolejne 3 minuty.
Rozgrzej suchą patelnię. Podsmaż boczek, aż będzie chrupiący.
W tosterze podpiecz chleb.
Kromki chleba połóż na talerzu, a następnie połóż po 2 plasterki boczku. Na wierzchu umieść po chmurce jajecznej.
Obłoczki jajeczne posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.
Danie przyrządzaj zawsze na świeżo.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz
Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski