Reklama
Reklama

Lekkie, puszyste i nietuzinkowe. Na śniadanie przygotuj Obłoczki Jajeczne

Są puszyste, lekkie i wyglądają tak efektownie, że od razu przyciągają uwagę. To jedno z tych śniadań, które najpierw pożera się wzrokiem. Obłoczki Jajeczne są idealne na leniwy poranek, rodzinne śniadanie lub wtedy, gdy masz ochotę na coś innego niż jajecznica. Zrobisz je szybko, a efekt będzie naprawdę smaczny.

Co to są Obłoczki Jajeczne?

Obłoczki jajeczne to pieczone jajka w nieco innej postaci, z piankowatym białkiem podobnym do chmurki. Żółtka są idealnie płynne i rozpływają się w ustach. Dodatek parmezanu nadaje dość sporej wyrazistości i lekkiej pikanterii. Boczek jest chrupiący i dodaje słonego smaku całemu daniu. To idealny pomysł na śniadanie lub kolację dla całej rodziny, szczególnie jeśli znudziły ci się klasyczne sadzone czy jajecznica. 

Przeczytaj też: Tarte ogórki kiszone na zupę do słoików. Co roku robię z przepisu mojej babci

Reklama

Obłoczki Jajeczne - przepis

Składniki:

  • 2 kromki chleba dobrej jakości, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 4 plasterki boczku, 
  • 2 łyżeczki parmezanu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Oddziel białka od żółtek, uważając, by ich nie rozwalić. Włóż białka do miski i ubij je na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli, do uzyskania sztywnej piany. 

Blachę od piekarnika wyłóż papierem pergaminowym. Rozłóż białka na 2 kopczyki, tworząc gniazdo, z wklęsłym środkiem. Posyp je delikatnie parmezanem. 

Włóż je do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz je przez 4 minuty. Wyjmij blachę i do środków włóż po jednym żółtku. Posól je i popierz, a następnie wstaw całość ponownie do pieca na kolejne 3 minuty. 

Rozgrzej suchą patelnię. Podsmaż boczek, aż będzie chrupiący.  

W tosterze podpiecz chleb. 

Kromki chleba połóż na talerzu, a następnie połóż po 2 plasterki boczku. Na wierzchu umieść po chmurce jajecznej. 

Obłoczki jajeczne posyp siekaną natką pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło.

Danie przyrządzaj zawsze na świeżo. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dodaj 3 łyżki do mięsnej masy. Mielone będą mięciutkie, soczyste i chrupiące na zewnątrz

Gdy robię w weekend na śniadanie, rodzina aż biegnie do stołu. Ten krem do naleśników to totalny obłęd

Jednogarnkowe danie, które zrobi furorę. Przepis na sycący kociołek pasterski

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja