Lepszej nie zjesz nawet w Wadowicach. Ta wybitna kremówka schodzi do ostatniego okruszka
Podobno kultowe kremówki papieskie najlepsze są w Wadowicach. Nic bardziej mylnego. Zrobisz z tego przepisu i już nigdzie nie zjesz lepszej. Ta wybitna domowa kremówka schodzi do ostatniego okruszka. Musisz tego spróbować.
Kremówka to ciastko, które każdy Polak powinien znać i chociaż raz w życiu spróbować. Wokół tego pysznego deseru została roztoczona pewna legenda z udziałem Jana Pawła II. Czy jednak w rzeczywistości było tak, jak ona mówi?
W Polsce kremówki serwowane w cukierniach bardzo często opatrzone są przymiotnikiem “papieskie". Szczególnie dobrze zauważalne to będzie, gdy wybierzemy się na wycieczkę do Wadowic. Niemalże na każdym szyldzie cukierni znajdziemy napis “kremówki papieskie". Ale co to tak naprawdę oznacza? Z określeniem wiąże się pewna historia.
Jan Paweł II w 1999 r. odbył pielgrzymkę do Polski, a jednym z punktów były rodzinne Wadowice świętego. Z tego powodu zorganizowane zostało spotkanie z mieszkańcami i młodzieżą miasta. W jego trakcie papież przyznał, że po maturze z kolegami chodził do cukierni za rogiem na kremówki.
Przez to wspomnienie narosła wokół kremówek legenda, jakoby Jan Paweł II miał uwielbiać słodkości, a w szczególności właśnie kremówki. Deser został "ochrzczony" przymiotnikiem “papieski", które miały wskazywać, że to właśnie ten, który wybierał Wielki Polak. Okazuje się natomiast, że prawda jest nieco inna.
Jan Paweł II w rozmowie z francuskimi dziennikarzami, którzy przygotowywali dokument dotyczący kuchni papieży, przyznał, że wszystko zostało wyolbrzymione. Według niego miłość, jaką miałby pałać do kremówek, została przesadzona przez odbiorców, a w szczególności media i cukierników. O wiele bardziej od kremówek wolał chociażby pierogi ruskie.
Mimo tego faktu kremówki wciąż określane są jako papieskie i tak już pewnie zostanie.
Mówi się, że po prawdziwe kremówki papieskie trzeba jechać do Wadowic. Ja jednak wiem, że najlepsze kremówki zrobisz u siebie w domu z tym przepisem. Zawsze wychodzą przepyszne. Ciasto jest delikatne i przyjemnie kruche. Krem wybitnie kremowy, przyjemnie maślany, ale nie za tłusty. Jest perfekcyjna. Gdy ją robię, znika do ostatniego okruszka.
Składniki na ciasto:
- 200 ml zimnej wody,
- 1 łyżka stołowa soli,
- 500 g masła o temperaturze pokojowej,
- 150 g mąki krupczatki,
- 250 g mąki pszennej tortowej.
Składniki na krem:
- 3 żółtka jaj,
- 1 l mleka,
- 100 g miękkiego masła,
- 70 g cukru,
- 1 ekstrakt waniliowy,
- 70 g mąki pszennej,
- 50 ml rumu,
- cukier puder do posypania.
Rozpocznij od przygotowania ciasta. Sól wymieszaj z wodą do całkowitego połączenia się składników. W rondelku rozpuść ok. 75 g masła i pozostaw je do delikatnego przestudzenia. W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, wodę z solą i roztopione masło. Dokładnie zagnieć ciasto.
Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Pozostałe masło utrzyj na gładką masę. Następnie wyłóż je między dwie folie spożywcze, rozwałkuj na grubość ok. 2 cm i płat masła wsadź do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na prostokątny płat o grubości ok. 2 cm. Podsyp go niewielką ilością mąki. Na cieście umieść schłodzone masło tak, aby znajdowało się mniej więcej na środku.
Zobacz także: Bezpłatny e-book z przepisami na wielkanocne ciasta
Rogi ciasta sklej ze sobą, tworząc kopertę. Wszystko ponownie rozwałkuj na prostokąt i złóż na trzy części. Gotowe ciasto włóż do lodówki na kolejne 2 godziny. Cały ten proces powtórz co najmniej 5-6 razy (za każdym razem ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części i chłódź przez 2 godziny).
Następnie przejdź do pieczenia. Schłodzone ciasto podziel na 2 części, jedną z nich rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Umieść ją w formie o wymiarach 22x28 cm. Blat piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 13 minut. Dokładnie ten sam proces wykonaj z drugą częścią ciasta. Oba blaty pozostaw do wystygnięcia. Jeden z nich pozostaw w blaszce.
Przez ten czas przygotuj krem. W połowie szklanki mleka wymieszaj mąkę i żółtka. Do rondelka wlej pozostałe mleko, dodaj cukier, masło, ekstrakt waniliowy oraz rum. Całość podgrzewaj na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy mieszanka zagrzeje się, wlej do niej mleko z mąką i żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając. Krem budyniowy powinien być bardzo gęsty.
Jeszcze gorący krem budyniowy wylej na płat ciasta w blaszce. Przykryj go drugim płatem ciasta i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem gotową kremówkę papieską pokrój na kwadraty i oprósz cukrem pudrem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wiosenna odsłona ciasta cynamonowego z jabłkami. Na jednej blaszce się nie skończy
Klasyczny przepis w innym wydaniu. Pieczeń z jajkiem i parmezanem obowiązkowa na Wielkanoc
Zrobisz w mig, od razu zniknie ze stołu. Najlepsza szybka babka na oleju