Reklama
Reklama

Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment

Smażone różyczki kalafiora to idealna przystawka na spotkania ze znajomymi czy rodziną. Są perfekcyjnie chrupiące i aromatyczne, a wewnątrz rozpływają się w ustach. Przepis jest wyjątkowo prosty, smaczny i szybki – będzie strzałem w dziesiątkę na każdą okazję. Z powodzeniem eksperymentuj z przyprawami, tworząc danie dopasowane do indywidualnych potrzeb.

Nie lubię banalnych przekąsek imprezowych i rzadko stawiam na stole po prostu chipsy i paluszki. Zawsze szukam ciekawych, pysznych rozwiązań. Kiedyś w ten sposób trafiłam na taki przepis - smażone różyczki kalafiora. Podawane z aromatycznym dipem są po prostu przepyszne. Wszyscy od razu sięgają właśnie po nie.

Smażone różyczki kalafiora - lista skladników

  • 1 główka kalafiora, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 100 g mąki pszennej, 
  • 2 łyżki tartego parmezanu, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ¼ łyżeczki cebulki granulowanej, 
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ¼ łyżeczki papryki wędzonej. 

Dodatkowo: 

  • olej do głębokiego smażenia. 

Smażone różyczki kalafiora - przepis

Dokładnie umyj kalafiora i podziel go na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Obierz w całości zielone liście i nadmiar łodyg. 

W średniej misce połącz mąkę, przyprawy i parmezan. Wymieszaj do połączenia, tworząc jednolitą mieszankę. 

Reklama

Do miski wbij jajka i roztrzep je do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. 

Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. 

Bierz po różyczce kalafiora i maczaj go w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczaj w mieszaninie mąki i przypraw, pokrywając całą skórkę. 

Delikatnie włóż kalafior do gorącego tłuszczu. Smaż różyczki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.  

Zdejmij kawałki z patelni i odłóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.  

Smażone różyczki kalafiora podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem aromatycznego sosu lub dipu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni, odgrzewając na patelni lub w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste

Wrzuć do porannej kawy, od razu wydzieli się hormon szczęścia. Energia na cały dzień i pomoc dla serca

Modne warzywo o dużych możliwościach. Pierwsza pomoc w odchudzaniu, działa przeciwzapalnie i obniża cukier

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kalafior