Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment
Smażone różyczki kalafiora to idealna przystawka na spotkania ze znajomymi czy rodziną. Są perfekcyjnie chrupiące i aromatyczne, a wewnątrz rozpływają się w ustach. Przepis jest wyjątkowo prosty, smaczny i szybki – będzie strzałem w dziesiątkę na każdą okazję. Z powodzeniem eksperymentuj z przyprawami, tworząc danie dopasowane do indywidualnych potrzeb.
Nie lubię banalnych przekąsek imprezowych i rzadko stawiam na stole po prostu chipsy i paluszki. Zawsze szukam ciekawych, pysznych rozwiązań. Kiedyś w ten sposób trafiłam na taki przepis - smażone różyczki kalafiora. Podawane z aromatycznym dipem są po prostu przepyszne. Wszyscy od razu sięgają właśnie po nie.
- 1 główka kalafiora,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki cebulki granulowanej,
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej.
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia.
Dokładnie umyj kalafiora i podziel go na mniejsze różyczki wielkości jednego kęsa. Obierz w całości zielone liście i nadmiar łodyg.
W średniej misce połącz mąkę, przyprawy i parmezan. Wymieszaj do połączenia, tworząc jednolitą mieszankę.
Do miski wbij jajka i roztrzep je do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Bierz po różyczce kalafiora i maczaj go w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczaj w mieszaninie mąki i przypraw, pokrywając całą skórkę.
Delikatnie włóż kalafior do gorącego tłuszczu. Smaż różyczki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor.
Zdejmij kawałki z patelni i odłóż je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
Smażone różyczki kalafiora podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem aromatycznego sosu lub dipu. Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2 dni, odgrzewając na patelni lub w piekarniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste