Reklama
Reklama

Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych

Wszystkich Świętych to czas, w którym spotykamy się z rodziną. Nierzadko to jedyny moment w roku, kiedy odwiedzają nas dalsi krewni. Zamiast więc marnować czas przy patelni, postaw na zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. Nietypowy dodatek sprawi, że zdejmiesz z nich odium codzienności i staną się wykwintnym daniem na proszony obiad.

Kotlety mielone kojarzą nam się z typowym, codziennym obiadem. W tej wersji jednak stają się nie tylko wyjątkowe, ale i prostsze w przygotowaniu niż te tradycyjne. Niespodzianka w postaci nadzienia doda im wykwintności.  

Szybki obiad na Wszystkich Świętych 

Wszystkich Świętych to tylko jeden dzień, w którym odwiedzamy groby zmarłych i spotykamy się z rodziną. Wizyta na cmentarzu, przy uwzględnieniu korków trwa czasem kilka godzin. Nie ma więc zbyt wiele czasu na stanie przy patelni. Zziębnięci goście po powrocie oczekują szybkiego posiłku. Dlatego w dzień Wszystkich Świętych warto postawić na szybki obiad. Zapiekane kolety mielone z niespodzianką znakomicie spełniają to kryterium.  

Reklama

Smażenie klopsów czy kotletów wymaga długiego stania nad patelnią. Smażenie odbywa się często partiami, bo nasze kuchnie nie są przystosowane do przygotowywania potraw dla wielu osób. Osoba, która we Wszystkich Świętych przez pół dnia w nerwach pracuje w kuchni, nie ma sił ani czasu na rozmowy z bliskimi, a o to przecież w tych spotkaniach chodzi. Zapiekane w piekarniku kotlety mielone mają jeszcze jedną zaletę, są zdrowsze od tych smażonych na patelni, bo chłoną mniej tłuszczu. Ucieszą się z tego z pewnością seniorzy i goście dbający o linię.  

Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką - przepis 

Przepis na zapiekane kotlety mielone z niespodzianką wymaga wcześniejszego przygotowania farszu. Możesz go zrobić jeszcze przed wyjściem na cmentarz, co znacznie przyspieszy przygotowanie kotletów po powrocie.  

Składniki:  

Masa mięsna:

  • 700 g mięsa mielonego; 
  • cebula; 
  • jajko; 
  • 3 łyżki bułki tartej; 
  • sól i pieprz, opcjonalnie majeranek.  

Nadzienie do kotletów: 

  • 3 jajka; 
  • 150 sera żółtego; 
  • 100 ml śmietanki 12 %; 
  • 2 łyżki majonezu; 
  • łyżka musztardy; 
  • sól i pieprz.  

Sposób przygotowania:  

Przygotuj farsz: jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki, poszatkuj. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Składniki przełóż do miski. Dodaj śmietankę, majonez, musztardę i przyprawy. Całość wymieszaj, pozostaw do przegryzienia składników.  

Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Składniki wyrabiaj dłońmi przez około 7 minut, żeby kotlety nie popękały podczas pieczenia.  

Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, ułóż je na blasze w równych dostępach. Za pomocą szklanki rozgnieć kotlety, robiąc w nich delikatne wgłębienie. W to zagłębienie wkładaj łyżką farsz.  

Nastaw piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra dół). Mielone zapiekaj przez około 45-50 minut.  

Co podaję do zapiekanych kotletów mielonych? 

W mojej rodzinie na świątecznych obiadach najlepiej sprawdza się purée z ziemniaków. Jego delikatna konsystencja świetnie łączy się z kremowym farszem zapiekanych kotletów mielonych. Jeśli jednak na obiad przyszło wiele osób i nie masz czasu na obieranie ziemniaków, postaw na kaszę bulgur. Do tego serwuję zawsze kilka wersji warzyw: marchewkę z groszkiem seniorów, surówkę z kiszonej kapusty i kiszone ogórki. Kwaśne dodatki zrównoważą tłustość sera, a poza tym jest wreszcie okazja, by popisać się własnoręcznie zrobionymi zaprawami. Jeśli nie przepadasz za kiszonkami, możesz przygotować sałatę z rukoli i pomidorów, sprawdzi się też klasyczna mizeria czy buraczki zasmażane.  

Do zapiekanych kotletów mielonych świetnie pasują też pieczone warzywa lub warzywne frytki. To opcja dla tych, którzy mogą przygotować w jednym piekarniku różne potrawy na dwóch poziomach. Marchewka, bataty, pieczone ziemniaki i papryka z odrobiną oliwy i dodatkiem ziół z pewnością wszystkim zasmakują. Jeśli stawiasz na pieczone warzywa, koniecznie podaj do nich jogurtowy dip.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl  

Zobacz też:

Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment

Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię, gdy nie mam pomysłu na kolację

Deser idealny na jesień. Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | dania główne | mięso