Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste
Biszkopt japoński jest zupełnie inny od naszych, klasycznych ciast tortowych. Jest miękki i puszysty, wręcz sam rozpływa się w ustach. Choć wymaga nieco pracy i znajomości kilku trików, to musisz spróbować tego przepisu. Ciasto wychodzi lekkie jak chmurka.
Kasutera, znany też jako castella, to tradycyjny japoński biszkopt, który ma zupełnie inną historię i strukturę niż typowy europejski. Ciasto przywędrowało do Japonii w XVI wieku wraz z portugalskimi misjonarzami, którzy przywieźli przepis na "Pão de Castella" - chleb z Kastylii. Japończycy dostosowali recepturę do lokalnych składników i gustów, tworząc delikatny biszkopt o wyjątkowo drobnej, wilgotnej i sprężystej strukturze.
Dziś kasutera to jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich ciast, często sprzedawane w eleganckich pudełkach jako prezent. Współcześnie powstają też warianty z matchą, kakao czy brązowym cukrem.
Składniki:
- 120 g cukru pudru,
- 100 g oleju rzepakowego,
- 100 g mleka,
- 100 g mąki tortowej,
- 8 jajek o rozmiarze L lub XL,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sposób wykonania:
Oddziel białka od żółtek.
Olej wlej do garnuszka i bardzo krótko podgrzej, by był ciepły, ale nie gorący. Wsyp mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj całość trzepaczką, aż całość będzie gładka i jednolita.
Wlej mleko do mieszanki mącznej i delikatnie wymieszaj. Mieszanina zacznie gęstnieć. Przestań mieszać, kiedy ok. 2/3 masy zamieni się w gęstą zasmażkę. Przelej całość do miski.
Do mieszanki mąki i mleka dołóż żółtka, sól i ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka, o konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw na bok.
Białka ubij w dużej misce z dodatkiem soku z cytryny, do uzyskania miękkiej piany. Dodawaj cukier w trzech partiach, powoli zwiększając obroty miksera. Ubijaj do uzyskania sztywnych szczytów.
Przełóż 1/3 bezy do masy żółtkowej, a następnie delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Dołóż pozostałą pianę białkową i znowu wymieszaj.
Przelej masę do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do drugiej formy do pieczenia i zewnętrzną blachę wypełnij ciepłą wodą.
Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Celsjusza na dolną półkę. Piecz ciasto przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce na 5 minut przed krojeniem i podaniem.
Biszkopt japoński możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego kremu czy konfitur.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych
Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment
Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię, gdy nie mam pomysłu na kolację