Reklama
Reklama

Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste

Biszkopt japoński jest zupełnie inny od naszych, klasycznych ciast tortowych. Jest miękki i puszysty, wręcz sam rozpływa się w ustach. Choć wymaga nieco pracy i znajomości kilku trików, to musisz spróbować tego przepisu. Ciasto wychodzi lekkie jak chmurka.

Co to jest biszkopt japoński?

Kasutera, znany też jako castella, to tradycyjny japoński biszkopt, który ma zupełnie inną historię i strukturę niż typowy europejski. Ciasto przywędrowało do Japonii w XVI wieku wraz z portugalskimi misjonarzami, którzy przywieźli przepis na "Pão de Castella" - chleb z Kastylii. Japończycy dostosowali recepturę do lokalnych składników i gustów, tworząc delikatny biszkopt o wyjątkowo drobnej, wilgotnej i sprężystej strukturze.

Dziś kasutera to jedno z najbardziej rozpoznawalnych japońskich ciast, często sprzedawane w eleganckich pudełkach jako prezent. Współcześnie powstają też warianty z matchą, kakao czy brązowym cukrem.

Reklama

Biszkopt japoński - przepis

Składniki:

  • 120 g cukru pudru, 
  • 100 g oleju rzepakowego, 
  • 100 g mleka, 
  • 100 g mąki tortowej, 
  • 8 jajek o rozmiarze L lub XL, 
  • łyżka skrobi kukurydzianej, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • szczypta soli. 

Sposób wykonania:

Oddziel białka od żółtek. 

Olej wlej do garnuszka i bardzo krótko podgrzej, by był ciepły, ale nie gorący. Wsyp mąkę oraz skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj całość trzepaczką, aż całość będzie gładka i jednolita. 

Wlej mleko do mieszanki mącznej i delikatnie wymieszaj. Mieszanina zacznie gęstnieć. Przestań mieszać, kiedy ok. 2/3 masy zamieni się w gęstą zasmażkę. Przelej całość do miski. 

Do mieszanki mąki i mleka dołóż żółtka, sól i ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka, o konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw na bok. 

Białka ubij w dużej misce z dodatkiem soku z cytryny, do uzyskania miękkiej piany. Dodawaj cukier w trzech partiach, powoli zwiększając obroty miksera. Ubijaj do uzyskania sztywnych szczytów. 

Przełóż 1/3 bezy do masy żółtkowej, a następnie delikatnie wymieszaj całość szpatułką. Dołóż pozostałą pianę białkową i znowu wymieszaj. 

Przelej masę do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę wstaw do drugiej formy do pieczenia i zewnętrzną blachę wypełnij ciepłą wodą. 

Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Celsjusza na dolną półkę. Piecz ciasto przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce na 5 minut przed krojeniem i podaniem. 

Biszkopt japoński możesz podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego kremu czy konfitur. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych

Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment

Chrupiąca grzanka z warzywami i kremowym serkiem. Robię, gdy nie mam pomysłu na kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | słodycze | torty | kuchnia azjatycka