Reklama
Reklama

Lubisz eksperymentować w kuchni? Te kotlety Cza Cza będą oryginalnym daniem na obiad!

Kotlety są jednym z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Bardzo pożywne i sycące, są doskonałym źródłem białka, tłuszczu oraz wielu cennych witamin. Znamy tradycyjne kotlety mielone, ale każda gospodyni lubi czasem poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Kotlety Cza Cza są energetyczne, pełne smaków i aromatów, idealne na upalne dni. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na kotlety, to koniecznie sprawdź ten przepis.

Kotlety Cza Cza inspirowane tańcem, są smacznym i wyrazistym daniem, które może zaskoczyć i zachwycić gości. Zawierają oryginalne składniki i przyprawy, które nadają im niepowtarzalny smak, przypominający energię i rytm tańca Cza Cza.

Czym są kotlety Cza Cza?

Kotlety Cza Cza, wykorzystują bardzo popularny w kuchni kaukaskiej sposób przygotowania mięsa, dzięki czemu otrzymasz pożywny, smaczny i kolorowy posiłek, który ucieszy całą rodzinę. Aromatyczne kotleciki przygotowuje się w tym samym naczyniu z ziemniakami, papryką i pomidorami, w towarzystwie mnóstwa aromatycznych przypraw, dzięki czemu smaki fantastycznie się mieszają. Danie możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub przygotować w kociołku nad ogniskiem.

Składniki:

Kotleciki: 

  • 500 g mięsa mielonego np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ½ - 1 mała czerwona papryka 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano 
  • sól, czarny pieprz 

Dodatki: 

  • 3-4 ziemniaki 
  • 3 papryki 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 100 g masła 
  • 100 ml wody 
  • sól, czarny pieprz 
  • 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano 
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Wykonanie:

Najpierw przygotuj kotleciki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekaną (lub startą na tarce jarzynowej) cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Dodaj musztardę, dosyp sól, czarny pieprz, mieloną kolendrę, słodką paprykę i 1 łyżeczkę zataru lub innych, suszonych ziół. Wyrób mięso ręką na gładką masę, następnie dosyp ½ drobno posiekanej papryki i wymieszaj. Możesz użyć klasycznej, słodkiej papryki lub papryczki chili, aby zaostrzyć smak. Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcje mięsa i formuj podłużne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło, obsmaż kotleciki ze wszystkich stron i odłóż na bok.  

Oczyść papryki i pokrój w dużą kostkę, obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż na ósemki, a pomidorki przekrój na połówki. W patelni (w której smażyły się kotlety), w garnku lub kociołku ułóż podsmażone kotleciki, w przestrzenie między nimi włóż kawałki ziemniaków, a także pokrojone w drobną kostkę masło, posyp pokrojoną papryką, na wierzchu ułóż połówki pomidorków. Dopraw danie solą, czarnym pieprzem i ziołami, wlej wodę. Przykryj garnek/patelnię pokrywą i duś na średnim ogniu ok. 40 minut lub do miękkości ziemniaków. Jeśli chcesz upiec potrawę w piekarniku wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz pod przykryciem ok. 40 minut. 

Gotowe kotlety cza cza przekładaj na talerz wraz z miękkimi warzywami, posyp danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL