Reklama
Reklama

Lubisz eksperymentować w kuchni? Te kotlety Cza Cza będą oryginalnym daniem na obiad!

Kotlety są jednym z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Bardzo pożywne i sycące, są doskonałym źródłem białka, tłuszczu oraz wielu cennych witamin. Znamy tradycyjne kotlety mielone, ale każda gospodyni lubi czasem poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Kotlety Cza Cza są energetyczne, pełne smaków i aromatów, idealne na upalne dni. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na kotlety, to koniecznie sprawdź ten przepis.

Kotlety Cza Cza inspirowane tańcem, są smacznym i wyrazistym daniem, które może zaskoczyć i zachwycić gości. Zawierają oryginalne składniki i przyprawy, które nadają im niepowtarzalny smak, przypominający energię i rytm tańca Cza Cza.

Czym są kotlety Cza Cza?

Kotlety Cza Cza, wykorzystują bardzo popularny w kuchni kaukaskiej sposób przygotowania mięsa, dzięki czemu otrzymasz pożywny, smaczny i kolorowy posiłek, który ucieszy całą rodzinę. Aromatyczne kotleciki przygotowuje się w tym samym naczyniu z ziemniakami, papryką i pomidorami, w towarzystwie mnóstwa aromatycznych przypraw, dzięki czemu smaki fantastycznie się mieszają. Danie możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub przygotować w kociołku nad ogniskiem.

Składniki:

Kotleciki: 

  • 500 g mięsa mielonego np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 cebula 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ½ - 1 mała czerwona papryka 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano 
  • sól, czarny pieprz 

Dodatki: 

  • 3-4 ziemniaki 
  • 3 papryki 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 100 g masła 
  • 100 ml wody 
  • sól, czarny pieprz 
  • 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano 
  • natka pietruszki lub kolendra do dekoracji

Wykonanie:

Najpierw przygotuj kotleciki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekaną (lub startą na tarce jarzynowej) cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Dodaj musztardę, dosyp sól, czarny pieprz, mieloną kolendrę, słodką paprykę i 1 łyżeczkę zataru lub innych, suszonych ziół. Wyrób mięso ręką na gładką masę, następnie dosyp ½ drobno posiekanej papryki i wymieszaj. Możesz użyć klasycznej, słodkiej papryki lub papryczki chili, aby zaostrzyć smak. Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcje mięsa i formuj podłużne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło, obsmaż kotleciki ze wszystkich stron i odłóż na bok.  

Oczyść papryki i pokrój w dużą kostkę, obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż na ósemki, a pomidorki przekrój na połówki. W patelni (w której smażyły się kotlety), w garnku lub kociołku ułóż podsmażone kotleciki, w przestrzenie między nimi włóż kawałki ziemniaków, a także pokrojone w drobną kostkę masło, posyp pokrojoną papryką, na wierzchu ułóż połówki pomidorków. Dopraw danie solą, czarnym pieprzem i ziołami, wlej wodę. Przykryj garnek/patelnię pokrywą i duś na średnim ogniu ok. 40 minut lub do miękkości ziemniaków. Jeśli chcesz upiec potrawę w piekarniku wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz pod przykryciem ok. 40 minut. 

Gotowe kotlety cza cza przekładaj na talerz wraz z miękkimi warzywami, posyp danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.   

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Jeden składnik sprawia, że jesz bez opamiętanie

INTERIA.PL