Lubisz eksperymentować w kuchni? Te kotlety Cza Cza będą oryginalnym daniem na obiad!
Kotlety są jednym z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Bardzo pożywne i sycące, są doskonałym źródłem białka, tłuszczu oraz wielu cennych witamin. Znamy tradycyjne kotlety mielone, ale każda gospodyni lubi czasem poeksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki. Kotlety Cza Cza są energetyczne, pełne smaków i aromatów, idealne na upalne dni. Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na kotlety, to koniecznie sprawdź ten przepis.
Kotlety Cza Cza inspirowane tańcem, są smacznym i wyrazistym daniem, które może zaskoczyć i zachwycić gości. Zawierają oryginalne składniki i przyprawy, które nadają im niepowtarzalny smak, przypominający energię i rytm tańca Cza Cza.
Kotlety Cza Cza, wykorzystują bardzo popularny w kuchni kaukaskiej sposób przygotowania mięsa, dzięki czemu otrzymasz pożywny, smaczny i kolorowy posiłek, który ucieszy całą rodzinę. Aromatyczne kotleciki przygotowuje się w tym samym naczyniu z ziemniakami, papryką i pomidorami, w towarzystwie mnóstwa aromatycznych przypraw, dzięki czemu smaki fantastycznie się mieszają. Danie możesz usmażyć na patelni, upiec w piekarniku lub przygotować w kociołku nad ogniskiem.
Składniki:
Kotleciki:
- 500 g mięsa mielonego np. drobiowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ - 1 mała czerwona papryka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano
- sól, czarny pieprz
Dodatki:
- 3-4 ziemniaki
- 3 papryki
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g masła
- 100 ml wody
- sól, czarny pieprz
- 1-2 łyżki zataru lub domowej mieszanki: suszonego tymianku, majeranku i oregano
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
Wykonanie:
Najpierw przygotuj kotleciki. Do miski włóż mielone mięso, dodaj drobno posiekaną (lub startą na tarce jarzynowej) cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę 1-2 ząbki czosnku. Dodaj musztardę, dosyp sól, czarny pieprz, mieloną kolendrę, słodką paprykę i 1 łyżeczkę zataru lub innych, suszonych ziół. Wyrób mięso ręką na gładką masę, następnie dosyp ½ drobno posiekanej papryki i wymieszaj. Możesz użyć klasycznej, słodkiej papryki lub papryczki chili, aby zaostrzyć smak. Zwilż dłonie wodą, nabieraj porcje mięsa i formuj podłużne kotleciki. Na dużej patelni rozgrzej klarowane masło, obsmaż kotleciki ze wszystkich stron i odłóż na bok.
Oczyść papryki i pokrój w dużą kostkę, obierz ziemniaki i pokrój wzdłuż na ósemki, a pomidorki przekrój na połówki. W patelni (w której smażyły się kotlety), w garnku lub kociołku ułóż podsmażone kotleciki, w przestrzenie między nimi włóż kawałki ziemniaków, a także pokrojone w drobną kostkę masło, posyp pokrojoną papryką, na wierzchu ułóż połówki pomidorków. Dopraw danie solą, czarnym pieprzem i ziołami, wlej wodę. Przykryj garnek/patelnię pokrywą i duś na średnim ogniu ok. 40 minut lub do miękkości ziemniaków. Jeśli chcesz upiec potrawę w piekarniku wstaw brytfankę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz pod przykryciem ok. 40 minut.
Gotowe kotlety cza cza przekładaj na talerz wraz z miękkimi warzywami, posyp danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie
Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty