Reklama
Reklama

Lubisz ekspresowe obiady? Zakochasz się w przepisie na Kotlety rug cug

Każda gospodyni wie, że wymyślanie codziennych obiadów to nie lada wyczyn. Co więcej, zakupy, gotowanie i sprzątanie po posiłku zajmuje mnóstwo czasu, warto więc mieć pod ręką przepisy, które robi się ekspresowo. Właśnie takie są Kotlety rug cug, pyszne i proste w przygotowaniu, sprawdź, jak je zrobić.

Rug cug to sformułowanie pochodzące z gwary poznańskiej i oznacza coś szybkiego, natychmiastowego i łatwego. Takie są właśnie Kotlety rug cug! Wystarczy 15 minut i gotowe! Jeśli w dodatku masz robota kuchennego, to nawet się wiele nie napracujesz. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do miski, włączyć mieszanie i koniec! Kotlety są przepyszne, miękkie i wilgotne w środku. W niczym nie ustępują tym mozolnie przygotowywanym przez nasze babcie. 

 Przepis na kotlety Kotlety rug cug 

Do przygotowania tych pysznych kotletów, będziesz potrzebować: 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 
  • 300 g mięsa mielonego wołowego, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 2 średnie jajka, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 2 łyżki cebulki granulowanej, 
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • ½ łyżeczki majeranku.

Dodatkowo: 

  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia. 

Jak zrobić Kotlety rug cug? 


Wszystkie składniki na Kotlety rug cug przenieś do miski lub do misy robota kuchennego. Mieszaj przez 5 minut do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodawaj po łyżce bułki tartej do uzyskania odpowiedniej gęstości. Bierz po garści masy i formuj z nich spłaszczone kotlety. Odkładaj na bok. Do głębokiej miski wsyp bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzej warstwę oleju. Każdy kotlet panieruj w bułce i kładź na gorący tłuszcz. Smaż na małym ogniu przez ok. 3-5 minut, następnie je obróć i smaż przez 2 minuty. Patelnię przykryj pokrywką i duś całość przez kolejne 3-5 minut, w razie potrzeby dolewając po 2-3 łyżki wody. 

Gotowe kotlety rug cud odkładaj na talerz. Podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe