Reklama
Reklama

Makaron jak z ekskluzywnej restauracji. Gdy podałam mężowi, nie mógł się nachwalić

Kiedy mam ochotę zjeść coś oryginalnego, chętnie kombinuję z przepisami na makarony - w tym przypadku czasami jeden dodatek potrafi sprawić, że danie zyskuje wyjątkowy, zupełnie nowy charakter. Tak jest w tym przypadku. Makaron z sosem migdałowym to wyjątkowa propozycja, która sprawdzi się zarówno na obiad jak i na uroczystą kolację.

Makaron z sosem migdałowym to nietypowe danie – jednocześnie słodkie jak i wytrawne. Konsystencja jest chrupiąca i kremowa. Całości dopełniają lekko zblanszowane liście szpinaku oraz słodkie rodzynki. 

To danie, które stanie się perełką w jadłospisie każdego konesera smaków, podaj je więc na uroczystą i romantyczną kolację we dwoje.

Makaron z sosem migdałowym - lista składników

  • 400 g makaronu tagliatelle lub innego, 
  • 200 g płatków migdałowych, 
  • 50 g tartego sera pecorino,
  • 50 g świeżego szpinaku, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 garść rodzynek, 
  • 3 łyżeczki oregano, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Makaron z sosem migdałowym - przepis

Odłóż 2 łyżki płatków migdałowych do późniejszego użycia. 

Pozostałe migdały oraz ząbki czosnku umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na drobne kawałki. Dodaj oregano i zapulsuj jeszcze kilka razy, do połączenia składników. 

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj mieszankę migdałową, rodzynki, odłożone wcześniej płatki migdałowe, sól i pieprz. Smaż całość przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. 

Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podczas odcedzania zachowaj szklankę wody z gotowania. 

Do masy migdałowej dodaj szpinak i krótko wymieszaj. Następnie dołóż ugotowany makaron i zalej go częścią wody z gotowania, by rozluźnić sos. Ilość użytej wody zależy od indywidualnych preferencji dotyczących konsystencji sosu. Dopraw wszystko solą i pieprzem. 

Makaron z sosem migdałowym przełóż na talerz i posyp tartym serem pecorino. Podawaj na ciepło. 

Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Zużyj w ciągu 2-3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Biją na głowę gotowe mrożonki. Przepis na domowe paluszki rybne

Wypróbuj raz, a z chęcią wrócisz do przepisu. Sos, który podkręca smak sałatki

Smakuje naprawdę niebiańsko. Delikatny biszkopt anielski to baza do wielu deserów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne