Reklama
Reklama

Marchewkę ścieram na tarce, siekam cebulę i czosnek. Bakłażan i cukinia sprawiają, że ta zapiekanka jest wybitna

Letnia zapiekanka to aromatyczne połączenie warzyw z niewielką ilością przypraw. Dzięki temu masz możliwość zatracić się w prawdziwym smaku słońca i wysokiej temperatury. To idealne danie dla wegetarian, wegan i osób na diecie niskokalorycznej. Jest nie tylko pyszne, ale także wyjątkowo kolorowe, przez co zachwyci wszystkich przy twoim stole. A wystarczy jedynie pokroić warzywa w plasterki i zalać je sosem z pomidorów.

Czasami moja rodzina ma ochotę na lekki obiad bez mięsa, wtedy chętnie robię właśnie taką zapiekankę - szczególnie w sezonie na cukinię.

Pyszne warzywa zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym wprost rozpływają się w ustach. To nie tylko pomysł na rodzinny posiłek, ale śmiało można zaserwować go także gościom. 

Letnia zapiekanka - lista składników

  • 1 bakłażan, 
  • 2 cukinie, 
  • 3 pomidory rzymskie, 
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 mała cebula, 
  • 1 mała marchewka, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, 
  • ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Letnia zapiekanka - przepis

Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj marchewkę, cebulę i czosnek. Smaż je przez ok. 5 minut, do miękkości. Następnie dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz. Gotuj całość aż lekko zgęstnieje, a następnie przelej sos do naczynia żaroodpornego. 

Reklama

Bakłażan, cukinie i pomidory pokrój w cienkie plastry. Układaj pokrojone warzywa pionowo w sosie – w ustalonej kolejności lub losowo. Posmaruj je pozostałymi dwoma łyżkami oliwy. 

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza. Piecz letnią zapiekankę przez 30 minut, a następnie zdejmij przykrycie i piecz przez następne 10 minut. 
Zapiekankę podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. 

Resztki przechowuj w lodówce, pod przykryciem. Zużyj w ciągu 3 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jak usmażyć cieniutkie naleśniki? Pamiętaj o dwóch prostych zasadach

Kultowy przysmak z PRL-u znów jest doceniany. Pomaga nie tylko na obolałe stawy

Owsianka, która daje moc na cały dzień. Nieoczywisty składnik wycisza skołatane nerwy i działa ochronnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki