Reklama
Reklama

Marokańska herbata z miętą. Ugasi pragnienie w największe upały

Podczas największych upałów, wielu Polaków instynktownie sięga po zimne napoje, żeby szybko się ochłodzić. Tymczasem okazuje się, że z wysokimi temperaturami najlepiej radzić sobie pijąc ciepłą herbatę. Jak działa marokańska herbata z miętą? I jak z upałami radzą sobie mieszkańcy krajów arabskich?

W Polsce z roku na rok temperatury ciągle się podwyższają. Gdy za oknem żar leje się z nieba, wiele osób szuka szybkich sposobów na ochłodę. Od razu do głowy przychodzą pyszne zimne przekąski - lody, koktajle czy po prostu woda prosto z zamrażarki.

Okazuje się jednak, że nagły spadek temperatury ciała, choć przyniesie ulgę, to tylko na krótko. Organizm ponownie się nagrzeje i to jeszcze bardziej. Dowiedz się, jak z upałami radzą sobie mieszkańcy krajów arabskich, którzy są do nich przyzwyczajeni. Odkryj też, jak zrobić marokańską herbatę z miętą, która nawodni i przyniesie ukojenie podczas skwaru.

Jak zrobić marokańską herbatę z miętą?

Touarega to marokańska herbata, którą lokalni mieszkańcy piją w największe upały. Przygotowuje się ją z zielonej herbaty Gunpowder, liści mięty i dużej ilości cukru. Cały proces wymaga dłuższego parzenia. 

Jak zrobić marokańską herbatę z mietą? Przygotuj dzbanek - na każde 200 ml pojemności wsyp łyżeczkę chińskiej zielonej herbaty Gunpowder. Dorzuć sporą porcję umytych liści mięty (w oryginalnej recepturze - mięty egipskiej typu nana, ale suszona też się sprawdzi). Wsyp sporą dawkę cukru - na 200 ml około dwóch kostek. 

Marokańską herbatę z miętą zalej wrzątkiem i parz przez 10 minut. Przelej do szklanek i zaserwuj. 

Jak działa marokańska herbata z miętą?

Choć przygotowanie tego napoju nie powinno sprawić ci większych trudności, to wciąż zastanawiasz się, dlaczego warto pić ten napój podczas największych upałów? Przekonaj się, jak działa marokańska herbata z miętą. Gdy na zewnątrz temperatury są naprawdę wysokie, a ty - będąc rozgrzanym - wypijesz zimną wodę czy lemoniadę, spowodujesz nagłe wychłodzenie organizmu. To z kolei może nawet doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych i szoku termicznego.

Taki skok wymusi też wytworzenie energii i ponowne ogrzanie ciała, nawet większe niż dotychczas. Z kolei wypicie ciepłego napoju, gdy organizm jest nagrzany, lepiej go nawodni i spowoduje powolne jego wychładzanie. Będzie to impuls do oddawania ciepła na zewnątrz. Co więcej, mięta i zielona herbata wykazują właściwości orzeźwiające, co przyniesie oczekiwaną ulgę.

Jak z upałami radzą sobie mieszkańcy krajów arabskich?

Już od XVIII wieku w gorących krajach stosuje się metodę rozgrzania ciała podczas upałów, która przynosi ukojenie na dłużej. Specjaliści twierdzą, że po wypiciu gorącego napoju lub zjedzeniu ciepłej potrawy, organizm odbiera sygnał, aby się schładzać. Zmusza więc ciało do pocenia, a to szybko obniża temperaturę. 

Wiesz już, że w Maroko czy Egipcie w szczególnie gorące dni serwuje się herbatę z miętą. Gdy klimat na zewnątrz jest suchy, słodka herbata świetnie ogrzewa organizm i zmusza go do wypocenia nadmiaru ciepła. Cukier w dużych ilościach używa się tylko dlatego, że esencja herbaciana jest zbyt mocna, by pić ją samodzielnie. Mieszkańcy krajów arabskich chętniej jedzą też pikantne potrawy. 

Co jeszcze powinno się przyjmować w upały? Kolejnym sposobem, który wspaniale sprawdza się podczas skwaru, jest dolanie do letniej wody odrobiny octu jabłkowego. Kwas pozwoli zatrzymać wodę w organizmie, co doprowadzi do ochłodzenia ciała od środka. Na jedną szklankę płynu, stosuj łyżeczkę octu.

Źródło: Smaker.pl, teaclub.com.pl

Zobacz też:

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Chrupiąca i pełna warzyw. Oto letnia surówka Penelopa

Z tym składnikiem dżem z wiśni ma idealną konsystencję. I nie jest to cukier żelowy

INTERIA.PL