Reklama
Reklama

Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem

Sezon dyniowy w pełni, jeśli lubisz to warzywo, z pewnością zdążyłeś zrobić już rozgrzewającą zupę, czy najbardziej jesienny napój, czyli korzenno-dyniową kawę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak wykorzystać dynię jako dodatek do makaronu. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Oto przepis na makaron z dynią i boczkiem.

Makaron z dynią i boczkiem to połączenie kremowej delikatności mascarpone, aromatycznego boczku i naturalnej słodyczy dyni. Całość wzbogacona jest parmezanem i przyprawami, tworząc sycące i rozgrzewające danie idealne na jesienne obiady. Koniecznie zrób większą porcję, rodzina na pewno poprosi o dokładkę. 

Sprawdź także: Podnosi odporność i nastrój, chroni oczy i kości. Odżywczy koktajl powinny pić zwłaszcza osoby po 50. 

Reklama

Przepis na makaron z dynią i boczkiem 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 350 g makaronu fusilli, 
  • 400 g miąższu z dyni, 
  • 150 g boczku wędzonego surowego,
  • 1 duża cebula, 
  • 100 g serka mascarpone, 
  • 100 g sera parmezanu tartego, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz dodać do niego posmażoną na oliwie pierść z kurczaka. 

Jak zrobić makaron z dynią i boczkiem? 

Dynię obierz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w cienkie paski.  

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kostki dyni i gotuj razem do momentu aż makaron będzie al dente, a dynia miękka, ale wciąż jędrna. Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania. 

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu. Do patelni dodaj mascarpone, wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw papryką słodką, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Do sosu dodaj makaron z dynią, wlej kilka łyżek wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. Duś przez 5-10 minut. Na koniec wsyp starty parmezan i połącz całość na jednolitą, kremową konsystencję. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | makarony