Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem
Sezon dyniowy w pełni, jeśli lubisz to warzywo, z pewnością zdążyłeś zrobić już rozgrzewającą zupę, czy najbardziej jesienny napój, czyli korzenno-dyniową kawę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak wykorzystać dynię jako dodatek do makaronu. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Oto przepis na makaron z dynią i boczkiem.
Makaron z dynią i boczkiem to połączenie kremowej delikatności mascarpone, aromatycznego boczku i naturalnej słodyczy dyni. Całość wzbogacona jest parmezanem i przyprawami, tworząc sycące i rozgrzewające danie idealne na jesienne obiady. Koniecznie zrób większą porcję, rodzina na pewno poprosi o dokładkę.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 350 g makaronu fusilli,
- 400 g miąższu z dyni,
- 150 g boczku wędzonego surowego,
- 1 duża cebula,
- 100 g serka mascarpone,
- 100 g sera parmezanu tartego,
- pół łyżeczki natki pietruszki suszonej,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz dodać do niego posmażoną na oliwie pierść z kurczaka.
Dynię obierz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w cienkie paski.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kostki dyni i gotuj razem do momentu aż makaron będzie al dente, a dynia miękka, ale wciąż jędrna. Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu. Do patelni dodaj mascarpone, wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw papryką słodką, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem.
Do sosu dodaj makaron z dynią, wlej kilka łyżek wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. Duś przez 5-10 minut. Na koniec wsyp starty parmezan i połącz całość na jednolitą, kremową konsystencję.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chrupiąca skórka i miękki środek. Prosty przepis na idealny chleb żytni
Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor
Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona