Reklama
Reklama

Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem

Sezon dyniowy w pełni, jeśli lubisz to warzywo, z pewnością zdążyłeś zrobić już rozgrzewającą zupę, czy najbardziej jesienny napój, czyli korzenno-dyniową kawę. W poniższym artykule zdradzimy ci, jak wykorzystać dynię jako dodatek do makaronu. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Oto przepis na makaron z dynią i boczkiem.

Makaron z dynią i boczkiem to połączenie kremowej delikatności mascarpone, aromatycznego boczku i naturalnej słodyczy dyni. Całość wzbogacona jest parmezanem i przyprawami, tworząc sycące i rozgrzewające danie idealne na jesienne obiady. Koniecznie zrób większą porcję, rodzina na pewno poprosi o dokładkę. 

Sprawdź także: Podnosi odporność i nastrój, chroni oczy i kości. Odżywczy koktajl powinny pić zwłaszcza osoby po 50. 

Reklama

Przepis na makaron z dynią i boczkiem 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 350 g makaronu fusilli, 
  • 400 g miąższu z dyni, 
  • 150 g boczku wędzonego surowego,
  • 1 duża cebula, 
  • 100 g serka mascarpone, 
  • 100 g sera parmezanu tartego, 
  • pół łyżeczki natki pietruszki suszonej, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej sycące, możesz dodać do niego posmażoną na oliwie pierść z kurczaka. 

Jak zrobić makaron z dynią i boczkiem? 

Dynię obierz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę posiekaj, a boczek pokrój w cienkie paski.  

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kostki dyni i gotuj razem do momentu aż makaron będzie al dente, a dynia miękka, ale wciąż jędrna. Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania. 

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż boczek aż będzie lekko chrupiący. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu. Do patelni dodaj mascarpone, wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu. Dopraw papryką słodką, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. 

Do sosu dodaj makaron z dynią, wlej kilka łyżek wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. Duś przez 5-10 minut. Na koniec wsyp starty parmezan i połącz całość na jednolitą, kremową konsystencję. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Chrupiąca skórka i miękki środek. Prosty przepis na idealny chleb żytni

Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor

Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | makarony