Chrupiąca skórka i miękki środek. Prosty przepis na idealny chleb żytni
Po co kupować pieczywo w sklepie, skoro są takie przepisy jak ten, na pyszny, zdrowy chleb żytni? Chociaż jego wykonanie zajmuje trochę czasu, nie jest to trudne zadanie. Gdy zrobisz go raz, na pewno będziesz do niego wracać i być może już zawsze w twoim domu będzie pachniało świeżo wypieczonym chlebem. Dla wielu osób to wspaniałe wspomnienie dzieciństwa.
Czy jest coś lepszego niż zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu? Moim zdaniem nie. Długo szukałam idealnego przepisu na pyszny i zdrowy chleb żytni, maksymalnie prosty do przygotowania. Upieczenie go wcale nie wymaga doświadczenia, po pierwszym razie na pewno nie przysporzy ci już żadnych problemów.
Kilka podstawowych skladników i odrobina cierpliwości wystarczą, aby przygotować dla rodziny pyszne pieczywo bez zbędnych dodatków.
- 350 g zakwasu żytniego,
- 150 g mąki żytniej razowej (typ 2000),
- 650 g mąki żytniej (typ 720),
- 650 ml przegotowanej lub filtrowanej wody,
- 2 łyżeczki soli.
Przygotuj zakwas żytni. Połącz w wyparzonym słoiku 100 g mąki żytniej (typ 2000) i 100 ml letniej (około 36-38°), przegotowanej (lub przefiltrowanej) wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą (jeśli używasz folii, zrób w niej otworki, by zakwas miał dostęp do powietrza). Odstaw w ciepłe miejsce (25-30°C). Na drugi dzień o podobnej porze dodaj do pracującego (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) zakwasu 100 g tej samej mąki i 100 ml letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Powtórz wszystkie czynności jeszcze dwukrotnie, tym razem dolewając już tylko 60 ml wody. Z każdym dniem zakwas powinien powiększać swoją objętość i mieć coraz bardziej intensywny zapach. Po 12 godzinach od ostatniego „dokarmiania” zakwasu, przystąp do pieczenia chleba.
Odmierz odpowiednią ilość zakwasu. Resztę odłóż do lodówki (możesz go nadal „dokarmiać” co pewien czas i wykorzystać do późniejszych wypieków).
Wymieszaj w misce wszystkie składniki na chleb. Nie wyrabiaj ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 8-12 godzin (w temperaturze pokojowej).
Zwilżonymi dłońmi przełóż ciasto do 1-2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na 8-12 godzin (w temperaturze pokojowej).
Nagrzej piekarnik do 220°C. Spryskaj jego wnętrze wodą, by wytworzyła się para potrzebna na początku pieczenia. Włóż po piekarnika keksówki z ciastem i ponownie spryskaj go wodą. Piecz chleb przez 45-50 minut.
Upieczony chleb żytni ostudź na kratce. Zacznij go jeść na drugi dzień. Przechowuj owinięty lnianą ściereczką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Proste, a jakie smaczne. Przepis na makaron z dynią i boczkiem
Czekoladowy Piegusek. Proste ciasto, które poprawi humor
Schab w aromatycznym sosie zamiast kotletów. Zrób na Wszystkich Świętych, rodzina będzie zachwycona